ADHD in het gezin? Zo ga je als ouder er mee om

ADHD is geen ziekte, maar wat is het wel? Er worden veel onderzoeken gedaan en er wordt ook veel over gepubliceerd. Is het echter heel belangrijk om precies te weten wat het is? Is het niet veel belangrijker dat je weet wat je er allemaal mee kunt. Zie ADHD niet als een beperking, maar als kracht. Sta even stil (kun je dat aan iemand met ADHD vragen, grapje) wat je allemaal dankzij ADHD kunt. Bewonder de cabaretier met ADHD, die daar toch maar staat en vele mensen vermaakt, degene die op zijn of haar eigen wijze een bedrijf runt, het geheel zelf heeft opgezet en gestart.

Hoe zullen de ouders terugkijken op hun kind met ADHD, waar ze destijds geen raad mee wisten? Ze zagen de toekomst somber in. De grootste valkuil is het onderschatten van kinderen en volwassenen met ADHD.

Het niet zien van mogelijkheden maar alleen problemen, het chaotische en de onzekerheden die ADHD met zich meebrengt.

Jammer, want ADHD is veel meer!

Gelukkig wordt die zonnige kant ook steeds vaker belicht.

Wij van ADHDblog, het grootste ADHD platform van Nederland helpen daar graag aan mee!

Kind met ADHD in huis brengt humor en verbazing

Naast de vele zorgen die ouders hebben over hun kind met ADHD, kan ADHD ook humoristische situaties brengen. Een kind met ADHD kan daarnaast zorgen voor verbazing over hetgeen zij of hij presteert, over de creativiteit. Als jouw kind wordt gediagnosticeerd met ADHD dan zul je niet staan te juichen, je wereld stort wellicht in. Je ziet alleen nog maar problemen en geen fijne toekomst voor je kind. Dat is een logische reactie, je weet nog niet precies wat ADHD inhoudt. Deze reactie is van korte duur als jij je inleest in de mogelijkheden van kinderen met ADHD. Je laat je informeren hoe jij een bijdrage kunt leveren om het jouw kind zo gemakkelijk mogelijk te maken om met ADHD om te gaan, maar ook hoe jij je moet opstellen als ouder.

Let op de positieve bijdrage, die je kind met ADHD in het gezin levert.

Je kunt samen lachen om letterlijk genomen woorden, om de impulsieve acties. Praat samen met je kind positief over ADHD, het is geen ziekte. Vraag je kind hoe het ADHD ervaart, want elk kind is uniek ook een kind met ADHD. Je vindt echt niet alles in een boekje. Het zou zomaar kunnen dat jouw kind goed kan aangeven wat het nodig heeft binnen het gezin.

Natuurlijk worstelt je kind (en daarmee jullie als de ouders ook) van tijd tot tijd en sommige zaken lopen niet zoals je zou willen. Er zijn obstakels te overwinnen of om te leren er goed mee om te gaan, maar er is zeker ook humor en lol.

ADHD in het gezin bespreken

Heb je een kind met ADHD dan verstop je dat probleem niet. Het is belangrijk dat je als ouder de ADHD binnen het gezin gaat inpassen. Lukt het je niet of weet je niet hoe je dat moet aanpakken dan kan een professionele begeleider handvatten geven. Deze deskundige op het gebied van ADHD zal het gezin bezoeken en alle gezinsleden erbij betrekken en niet alleen het kind met ADHD. Het is namelijk belangrijk dat het betreffende kind thuis wordt begrepen en niet telkens het middelpunt van strijd is.

Dat is met enkele aandachtspunten namelijk helemaal niet nodig. Het kind met ADHD moet gewoon als gezinslid worden gezien, in een gezin waarin ieder kind uniek is.

ADHD in het gezin - dochter met AD(H)D

Wanneer het echt niet meer gaat kun je ook systeemtherapie voor ADHD inschakelen. Met deze speciale therapie worden gezinsleden bij elkaar gebracht en worden vooral de voornaamste problemen behandeld om op deze manier beter met elkaar om te kunnen gaan. ONderstaand meer tips voor jou als ouder van kind met AD(H)D.

Investeer in het opvoeden van kind met ADHD

Investeer tijd in en veel directe en vooral ook positieve aandacht aan het kind met ADHD. Laat dit echter nooit ten koste gaan van de aandacht voor de andere gezinsleden, andere kinderen en partner. Het zal duidelijk zijn nadat je de diagnose voor je kind hebt gekregen en er info over hebt gehad, dat het je veel energie zal kosten om alles in goede banen te leiden. Weet echter dat deze energie geen verloren energie is, al kan dat zo wel lijken.

Jouw kind met ADHD heeft je nodig om te groeien en om met ADHD om te leren gaan. Vraag op tijd hulp als het allemaal teveel wordt, voor jezelf en het hele gezin.

Wat kun je zelf doen? Tips voor ouders van kinderen met ADHD:

  • ADHD thuis bespreken, niet als ziekte maar als iets wat bij dat ene kind hoort en waar iedereen rekening mee moet proberen te houden voor een goede sfeer. Benoem vooral ook de voordelen van ADHD als snelheid, creativiteit, humor.
  • Maak duidelijke afspraken voor en met iedereen en hang deze regels op een zichtbare plek.
  • Omring je kind met de beste zorg maar overdrijf het niet, met andere woorden je hoeft hem of haar niet in de watten te leggen. Ook een kind met ADHD kun je verantwoordelijkheid geven, bouw dit op met kleine overzichtelijke taakjes.
  • Komt er een nieuwe regel of nieuwe taak in huis, introduceer deze op een duidelijk manier en begeleid je kind met ADHD deze regel na te leven, zolang het nodig is.
  • Complimenteren zorgt voor een beter zelfbeeld.
  • Professionele zorg aanvragen als je het niet meer trekt of als je ziet dat het niet lukt. Dat is geen falen, dat is de juiste stap. Vind je dat moeilijk, denk dan dat je deze stap moet zetten niet alleen voor jezelf, maar voor het gehele gezin.

Lees ook meer tips voor ADHD in het gezin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *