Positieve kijk op ADHD

positieve kijk op ADHDJe kent ze vast wel: die lijstjes met kwaliteiten van ADHD/ADD. Ik vind ze altijd leuk om te lezen, omdat ze zo herkenbaar zijn en ik bij een groot aantal van deze kwaliteiten wel iets in mijn hoofd voorbij zie komen dat op mij of kleine man van toepassing is. ADHD wordt al snel geassocieerd met de negatieve kanten, wat ook wel logisch is, omdat dat dingen zijn waar de ADHD-er in kwestie en zijn omgeving ‘last’ van hebben. Daarom vind ik het wel eens leuk om juist wat van die positieve kwaliteiten te belichten en hiermee een positief beeld te laten zien van ADHD.Charme, nieuwsgierig, rijke fantasie, maakt gemakkelijk contact, onbevangen, spontaan

Enkele weken geleden loop ik met kleine man en grote zus in de stad. Voor grote zus een heerlijke bezigheid, een echte meid dus verzot op winkelen. Voor kleine man echter een noodzakelijk kwaad: saai en vervelend. Om het leuk te houden las ik tussendoor een pauze in en gaan we een ijsje eten. Heerlijk genietend zitten we buiten in het zonnetje. Er komt een stel aangelopen met 2 honden, Rhodesian Ridgebacks, met zo’n mooie streep op de rug.
Zowel kleine man als grote zus zijn gek op honden en ze gaan erop af, vragen netjes of ze de honden mogen aaien.
Ik zit vlakbij en laat ze begaan. Er ontstaat een geanimeerd gesprek tussen kleine man en de hondeneigenaar: Hoe ze heten, hoe oud ze zijn, of ze familie zijn. Een beetje de typische standaard vragen.
Maar dit is voor kleine man niet genoeg, hij wil meer weten:

  • Missen ze hun mama niet?
  • En waarom heb je die namen gekozen?
  • Wat eten ze? En hoeveel?
  • Waarom lijken ze zoveel op elkaar?
  • Wie vind je de liefste?
  • Hoe hard kunnen ze rennen?
  • Vinden ze kinderen lief?
  • Waarom hangen de oren zo?

De man krijgt een geamuseerde uitdrukking op zijn gezicht en beantwoordt alle vragen. Dit gesprekje kabbelt een minuut of 5 door en ondertussen komt de vrouw aangelopen met de ijsjes. Reden te meer voor kleine man om er nog wat vragen tegenaan te gooien en ook de vrouw geeft overal antwoord op. Het stel heeft er wel plezier in, zo’n nieuwsgierig kereltje. Met zijn charme, vrolijkheid en oprechte interesse pakt hij ze compleet in. En ik, ik zit daar, kijk en geniet.
Als het tijd is om te gaan, moet er echter nog één vraag gesteld worden. ‘Die streep op de rug hè, heb je dat bij de kapper laten doen?’ Het stel ligt dubbel van het lachen en ze leggen uit dat dit gewoon zo hoort. Kleine man bedankt hen uitgebreid en we nemen afscheid. Het stel loopt weg, kijkt nog een keer lachend en zwaaiend achterom.
Kleine man is dik tevreden, want hij heeft weer van alles geleerd. En het stel? Die zullen nog wel eens lachend aan hem terug denken, met al zijn vragen…

Direct, nieuwsgierig, open, eerlijk, humoristisch

Wat mij met grote regelmaat overkomt, is dat ik er van alles uitflap terwijl ik dat soms beter niet kan doen.
Nu pakt het over het algemeen meestal wel goed uit en kunnen de meeste mensen in mijn omgeving mijn directe houding wel waarderen. Het kan soms voor grappige situaties zorgen, zoals de keer dat ik kennismaakte met een nieuwe collega. Ik kwam binnen, zag hem staan en liep erop af om mezelf voor te stellen. Op het moment dat ik dat deed, zag ik dat hij gehoorapparaten droeg en direct nadat hij me zijn naam had gezegd flapte ik het eruit: ‘Ben je doof of zo, omdat je gehoorapparaten draagt?’ Ik kon wel door de grond zakken… wie zegt nou zoiets?! Gelukkig voor mij kon hij mijn nieuwsgierigheid wel waarderen en was blij dat ik ernaar vroeg, in plaats van dat ik ernaar staarde en niets zei.
Het brak meteen het ijs en hij is één van mijn meest favoriete collega’s. Of de keer dat we tijdens een overleg op het werk in groepjes moesten werken en er uitgelegd werd wat de bedoeling was. Mijn leidinggevende zat bij mij in het groepje en tot twee keer toe gebeurde het dat hij na de uitleg vroeg: ‘Wat is nou eigenlijk de bedoeling?’ Waardoor ik na de tweede keer antwoordde: ‘Volgens mij kun je niet zo goed luisteren hè?’ Hij kon er gelukkig hartelijk om lachen en gaf me gelijk. Nu zijn dit situaties die, gelukkig voor mij, goed uitpakken en waar achteraf nog eens hartelijk om gelachen kan worden. Maar af en toe… zou dat best wat minder mogen…

Origineel, enthousiast, lekker eigenwijs, inventief, rijke fantasie, inspirerend, improvisatietalent, humoristisch.

Kleine man ziet alles en is oprecht geïnteresseerd in veel dingen, wil er dan ook van alles van weten. Wanneer hij dingen tegenkomt, er iets over wil vertellen en niet weet hoe het heet, komt hij regelmatig met een originele eigen benaming van het betreffende onderwerp.
Zo hebben wij het niet over een tandem, maar over een ‘tweelingfiets’ en is een duet een ‘dubbelliedje’. Ook zijn ‘zijn nagels naar de kapper geweest’ en wanneer kleine man last heeft van zijn ADHD en zichzelf in de weg zit, benoemd hij dit als ‘boze mannetjes in zijn hoofd’.
Toen ik eens chagrijnig was en liep te mopperen zei hij: ‘Mama, als jij nou eens even koffie voor jezelf gaat zetten. Dan word je vast wel wat vrolijker! Enne, ik weet het, van koffie word je oud en lelijk. Maar maak je daar nog maar niet te druk om, je bent nog steeds mooi en knap!’ Tsja, na zo’n betoog is toch niemand nog chagrijnig…!
Zo zie je maar, dat de kwaliteiten van ADHD ook behoorlijk wat leuke en positieve situaties kan veroorzaken… en wanneer je dat helder hebt voor jezelf, kun je er ook nog eens een keertje hartelijk om lachen…
Geschreven door Inge van ADHDblog.nl

4 gedachten over “Positieve kijk op ADHD”

  1. Wat een heerlijke manier van schrijven. Zo wordt adhd nog eens leuk! Ik moet mijn positieve draai er nog aan geven… op dit moment zorgt het alleen maar voor vervelende reacties. Sommige mensen snappen echt niets van adhd!

Geef een reactie