Kan je kind geen minuut van de dag stilzitten en lijkt niets aan te komen van wat je zegt? Je vraagt je dan waarschijnlijk af of je kind ADHD heeft. Juiste diagnostiek kan deze vraag beantwoorden. Hier vind je er alle informatie over.
Wees eerlijk tegen jezelf
Als je zit met deze vraag, kan dit je erg onzeker maken. Het is zeker geen schande als je je eerst afvraagt of er überhaupt wel iets met je kind aan de hand is en dat je je aangevallen voelt als andere mensen opmerkingen maken over je kind. Wees uiteindelijk wel eerlijk tegen jezelf, want zowel jij als je kind zijn gebaat bij een passende opvoeding. Zo voorkom je te veel ergernis, schreeuwen en negatieve aandacht.
Bespreekbaar maken
Ben je zover dat je je zorgen wilt uiten? Je kunt dit dan bijvoorbeeld doen bij de leerkracht van je kind. Je kunt ook zelf contact opnemen met een praktijk voor kind- en jeugdpsychologie. Let hierbij op goede recensies. Verder kun je met dit probleem naar je huisarts gaan. Deze kan je doorverwijzen en weet vaak wel welke professional of praktijk goed zou aansluiten. Wees vooral niet bang om deze stap te zetten, want je zult zien dat je veel begrip vindt voor je zorgen.
Vanaf welke leeftijd kan de diagnose gesteld worden en door wie kan dit worden gedaan?
Een diagnose ADHD kan pas gesteld worden vanaf de leeftijd dat kinderen wat minder druk en speels worden, ongeveer 6 jaar. Jongere kinderen zijn van zichzelf al wat drukker en een diagnose ADHD is dan heel moeilijk en niet betrouwbaar genoeg te stellen. Alleen bij een speciaal team, gericht op het jonge kind, kan dit soms wel. Zij hebben namelijk veel expertise op dit gebied en zien het verschil soms toch. Als de diagnose op jonge leeftijd wordt gesteld, dan moet dit op regelmatige basis worden herhaald om er zeker van te zijn dat het om een blijvende diagnose gaat. De diagnose kan gesteld worden door een BIG geregistreerde psycholoog of psychiater. Medicatie mag enkel voorgeschreven worden door een arts (kinderarts of psychiater).
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een goede psycholoog of psychiater zal bij het stellen van de diagnose verschillende onderdelen meenemen. Zo zijn er testen voor screening en diagnostiek die kunnen worden afgenomen, maar zal daarnaast een of meerdere gesprekken plaatsvinden met jou en eventueel met je kind, afhankelijk van de leeftijd. Daarnaast wordt het kind meestal geobserveerd op school en/of thuis. Hoe het proces er precies uit zal zien en wat er precies zal worden gedaan, zal altijd duidelijk van tevoren met je besproken worden. Is dit niet duidelijk genoeg, dan kun je hier altijd naar vragen.
Hoe verder
Wanneer blijkt dat je kind inderdaad ADHD heeft, dan zal de professional die deze diagnose heeft gesteld met je bespreken wat de mogelijkheden zijn voor eventuele behandeling of andere aanpak van mogelijke problemen. Blijkt je kind geen ADHD te hebben of is je kind te jong voor een diagnose? Het kan dan zijn dat je toch moeite hebt met het gedrag van je kind. Maak dit bespreekbaar en vraag naar mogelijkheden om hier hulp bij te krijgen. Het kan zijn dat er eventueel een andere diagnose wordt gesteld, of dat je hulp kunt krijgen bij de opvoeding van je kind. Deze hulp kun je krijgen van gezinscoaches en jeugdhulpverleners via de gemeente, maar hiervoor kun je ook terecht bij een praktijk voor kinder- en jeugdpsychologie.
Geef een reactie