Homeopathie

Homeopathie als alternatieve manier om ADHD te behandelen

Als er sprake is van ADHD, of het nu een kind betreft of een volwassene, vaak leidt het tot een zoektocht naar de juiste behandeling. Dat kan vaak een heel traject zijn. Gelukkig zijn er grote sprongen voorwaarts gemaakt door de medische wetenschap de laatste jaren. Zo kunnen de meest voorkomende klachten c.q. symptomen van ADHD vaak met medicatie worden behandeld. Dat wil niet zeggen dat het voldoende is om ‘even’ Ritalin voor te schrijven.

ADHD klachten behandelen met homeopathie

In een willekeurig gesprek met een leek over ADHD, is de kans groot dat vroeg of laat de term ‘Ritalin’ valt. Het is het meest bekende medicijn wat wordt voorgeschreven bij de behandeling van ADHD gerelateerde klachten. In de meeste gevallen werkt dat prima, maar niet altijd. In sommige gevallen kunnen dergelijke klachten ook met een andere medicatie worden bestreden. Toch is de keuze voor het gebruik van medicijnen niet vanzelfsprekend. Vooral als je zelf ouder bent van een kind met ADHD, is de keuze voor medicatie niet altijd een droomscenario. Het goede nieuws: er zijn tal van alternatieve methodes om de bekende klachten die bij ADHD horen te bestrijden.

Naast de wellicht bekende alternatieve methodes zoals acupunctuur of het gebruik van CBD, kan homeopathie ook erg succesvol zijn. Deze holistische geneeswijze wordt niet door iedereen omarmt, maar bij de behandeling van ADHD worden interessante resultaten geboekt.

De mens staat centraal, niet de klachten

In tegenstelling tot de gewone geneeskunst, gaat men er bij homeopathie uit van het genezend vermogen van het lichaam. Met andere woorden, niet alleen het ziektebeeld staat centraal, maar de gehele mens. Een symptoom is dus geen klacht, maar een signaal dat het lichaam niet langer in balans is. Door middel van een homeopathische behandeling streeft men naar het herstel van het lichaam. Die benadering is dus duidelijk anders dat wat de huisarts doet of de arts in het ziekenhuis. Nog mooier om te weten: homeopathische zijn altijd op natuurlijke basis en zijn dus niet schadelijk voor de lever of de nieren.

Homeopathie

Alternatief voor Ritalin e.d.

De homeopathie kan in veel gevallen een oplossing bieden voor bepaalde klachten waaronder typische ADHD gerelateerde klachten als hyperactiviteit, onoplettendheid en angst. Bij het juiste gebruik van homeopathische middelen ontstaat er meer rust, zijn spanningen niet langer prominent aanwezig en neemt ook de concentratie toe. Dit zorgt ervoor dat de homeopathie een prima alternatief kan zijn als je liever niet wil overstappen op de medicatie die vaak wordt voorgeschreven.

Ondanks deze veelbelovende resultaten en de positieve ervaringen van veel mensen met ADHD, is de homeopathie zeker geen antwoord op alle ziektebeelden. Zo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geen aanbeveling gedaan voor het gebruik van homeopathie bij tal van andere ziektes. Zo is dus geen oplossing voor ernstige ziektes als HIV, TBC of malaria. Dit is dan ook de reden dat zorgverzekeringen homeopathie niet vergoeden. Je zal een homeopathische behandeling dus uit eigen zak moeten betalen.

Onderzoek naar ADHD en homeopathie

Ondanks de uitlatingen van de WHO zijn er geen negatieve aanbevelingen gedaan voor de homeopathische behandeling van ADHD / ADD. Uit verschillende onderzoeken blijkt juist dan veel mensen met ADHD baat hebben bij een homeopathische behandeling. Een Zwitserse studie heeft juist aangetoond dat de effecten van een behandeling van ADHD op basis van de homeopathie net zo effectief is als het gebruik van Ritalin (Frei en Thurneysen, 2001).

De homeopathische kijk op ADHD

Het probleem bij de behandeling van ADHD (en ADD)is dat de westerse geneeskunst zich vooral toelegt op symptoombestrijding. Binnen de homeopathie gaat men vooral op zoek naar de oorzaak. Op basis van de tot nu toe opgedane ervaring met de behandeling van ADHD, gaat men ervan uit dat met name saccharum het hoofdmiddel is bij ADHD. Naast die stof kan de homeopaat kiezen uit een behoorlijk aantal andere opties:

 • Tuberculinum
 • Tarentula
 • Phorphorus
 • Veratrum Album
 • Medorrhinum
 • Lachesis
 • Lycopodium
 • Sulphur
 • Carcinosin
 • Argaricus
 • Stramonium
 • Hyoscyamus

Ook al is bovenstaande lijst indrukwekkend, het betekent niet dat elke persoon met ADHD ‘zomaar’ even wat kan gaan uitproberen. En goede homeopaat zal tijdens een eerste consult veel willen weten over de geschiedenis en in sommige gevallen ook over de familie en de zwangerschap. Hij of zij probeert op die manier een compleet beeld te krijgen en kan op basis van die informatie de juiste behandeling voorschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *