Hulpmiddelen voor kinderen met ADHD

Kinderen en volwassenen met ADHD hebben vaak baat bij hulpmiddelen. Maar aan wat voor hulpmiddelen moet je dan denken en waar zijn ze effectief voor? In dit artikel komen een aantal veel gebruikte hulpmiddelen voor kinderen met ADHD aangeboden en voor welk doel je ze kunt inzetten.

Er zijn namelijk hulpmiddelen die jou of je kind kunnen helpen om beter de aandacht bij de les of het werk te houden. Maar wist je dat het soms ook erg fijn is om hulpmiddelen in te zetten die je helpen tot rust te komen en beter te slapen? Lees snel verder.

Friemelen voor een betere focus met Fidget Toys

Zeker vandaag de dag is het begrip ‘fidget toys’ helemaal hip. Het is een rage onder scholieren op Tik Tok en op het schoolplein. Maar wat deze fidget toys en hoe kan het je helpen?

Fidget Toys is een andere benaming voor friemel speelgoed. Je kent het waarschijnlijk wel, dat je in een saaie vergadering met je pen friemelt, opendraait of het lipje er per ongeluk spelend afbreekt, of die paperclip die na de vergadering niet meer als dusdanig herkenbaar is.

Je doet dit omdat het continu in beweging blijven jou helpt om de aandacht erbij te houden. Een goede fidget toy brengt hetzelfde in je brein teweeg. Het is hierbij belangrijk dat dit friemel materiaal geen doel heeft en dat je handen eindeloos in beweging kunnen zijn. De bekendste fidget is wel de Tangle. Deze is geluidloos en is in vele variaties verkrijgbaar. Een minder bekende en fijne fidget toy is de hand fidget van Chewigem.

tangles
voorbeeld van een Tangle

Momenteel is de simple dimpl erg populair, maar hij maakt een plop geluidje, dus niet aan te raden bij een vergadering of in de klas, maar wel tijdens het werken of huiswerk maken in de thuissituatie. Ditzelfde geldt voor de bekende fidget cube 😊

simple dimpl speelgoed
voorbeeld van Simple Dimpl

Bekijk alle hulpmiddelen voor ADHD

Beter focussen en ontspannen met een Bijtketting

Misschien herken je het bij jezelf of je kind, het bijten op nagels, of op een potlood of graag een tandenstoker in de mond willen hebben. Het kauwen heeft een regulerende werking. Dat wil zeggen, het helpt je bij het reguleren van je emoties. Dus ben je gespannen, dan helpt dit kauwen om tot rust te komen. Merk je dat je juist kauwt op de ‘saaiere’ momenten, tijdens een ‘meeting’ of een saaie instructieles, dan helpt het om je brein wakker en alert te houden.

Herken je het kauwen of bijten op materialen, dan kun je vaker kiezen om tussendoor op hardere snacks te kauwen en op kauwgom. Ook kun je een bijtketting gebruiken als veilig alternatief. Een kauwketting is van siliconen gemaakt en de merken Chewigem en Ark Therapeutic voldoen aan de europese veiligheidseisen. Ze zijn er in opvallende kleuren en designs van dinosaurus tot een legoblokje, maar ook zijn er discretere modellen. Er zijn zelfs speciale tandenstokers beschikbaar voor zacht kauwen.

bijkettingen voor kinderen
voorbeelden van bijtkettingen

Beter slapen door verzwaring

Slaap en ADHD dat gaat helaas vaak hand in hand. Door te weinig slaap, heb je overdag meer last van concentratieproblemen. Een goede nachtrust is dus van groot belang voor je functioneren overdag. Een hulpmiddel om beter te kunnen slapen kan dan een verzwaringsdeken of een verzwaarde knuffel zijn. Bij een verzwaringsdeken ga je uit van ongeveer 10 tot 15% van het lichaamsgewicht.

verzwaringsknuffels
voorbeelden van verzwaringsknuffels

Kinderen zijn vaak dol op de verzwaringsknuffels, het makkelijke daarvan is dat je ze ook makkelijk meeneem als ze gaan logeren of op vakantie.

Bekijk alle verzwaringsdekens bij Bol.com

1 gedachte over “Hulpmiddelen voor kinderen met ADHD”

  1. Bijtkettingen zijn inderdaad ideaal om de concentratie te bevorderen en om te ontstressen. Wij kopen altijd de bijtkettingen van Lucario op Bol.com. Zij hebben een heel groot assortiment en elke bijtketting komt in meerdere kleuren, waardoor onze zoon bij elke outfit een passende bijtketting heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *