Verzwaringsdeken(s) voor kinderen en volwassenen met ADHD

verzwaringsdeken voorbeeld

Verzwaringsdeken online kopen, huren, tweedehands bestellen voor kinderen, volwassenen en worden verzwaringsdekens vergoed door jouw verzekeraar? Je leest het allemaal in dit uitgebreide en waardevolle artikel.

Alle informatie over deze speciale verzwaringsdeken is op deze pagina beschikbaar zo dat jij de juiste stappen kunt zetten.

Verzwaringsdeken kennisbank

Het zal je, mocht je zelf te maken hebben met ADHD, zijn opgevallen dat slaapproblemen een veelvoorkomend verschijnsel is. Ruim 80% van alle ADHD’ers heeft in meer of mindere mate moeilijkheden met het in slaap vallen. In veel gevallen slaapt een ADHD’er pas tussen 01.00 uur en 03.00 uur. Dat kan een behoorlijke wissel trekken op de dagelijkse activiteiten, vooral als het om kinderen gaat. Een verzwaringsdeken kan in zo’n geval uitkomst bieden.

Slaapritme bij ADHD

Moeilijkheden om in slaap te komen zijn niet specifiek gerelateerd aan ADHD. Ook mensen zonder ADHD kunnen van tijd tot tijd moeite hebben om de slaap te vatten. Bij ADHD’ers is dat echter eerder regel dan uitzondering. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, zolang het maar geen impact heeft op het dagritme.

Als echter een vaste baan hebt en er dus vaak om 07.00 uur weer uit moet, kan het frustrerend zijn als je lichaam niet voldoende slaap krijgt. Opvallend genoeg is een dergelijk slaapprobleem uniek. Waar ADHD’ers er juist wel last van hebben, is dat bij mensen die gediagnosticeerd zijn met ADD juist niet het geval.

Slaapproblemen

De verklaring voor de slaapproblemen van veel ADHD’ers ligt veelal in de manier waarop het lichaam werkt. Waar het lichaam normaal gesproken vanaf 21.30 uur grote hoeveelheden melatonine aanmaakt, vindt dit bij mensen met ADHD vaak pas enkele uren later plaats. Dit hormoon zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt.

De oplossing is dus het stimuleren van de aanmaak van dat hormoon op een natuurlijke wijze. Dat is dan ook precies het effect van een verzwaringsdeken.

Effectief hulpmiddel voor ADHD’ers

De verzwaringsdeken of ballendeken is van oorsprong een Deens uitvinding. Onderzoekers van de Syddansk Universiteit in Odense onderzochten de werking en het effect van die deken op kinderen en volwassenen met ADHD. Hieruit bleek dat de deken de gebruiker in staat stelt om zich beter op het lichaam te concentreren waardoor het hoofd eerder ‘leeg’ aanvoelt.

verzwaringsdekens-online-kopen
Verzwaringsdekens zijn geschikt voor volwassenen, kinderen met ADHD en mensen die een moeite hebben met slapen.

Het gevolg was dat de onderzochte deelnemers eerder in slaap vielen dan degenen in de controlegroep. Zij gebruikten geen verzwaringsdeken en het duurde aanmerkelijk langer voor men sliep. Overigens is het gebruik van zo’n ballendeken geen exclusief middel voor ADHD’ers.

Ook als er sprake is van andere ‘problemen’ zoals autisme en dementie, kan een verzwaringsdeken een uitkomst zijn.

Prijs en vergoeding

Ook al zijn de effecten van een verzwaringsdeken bewezen, het betekent niet dat elke ADHD’er dit kan gebruiken. In veel gevallen is de prijs een grot struikelblok.

Zo kost een eenvoudig model (120 x 80) al gauw 150 – 300 euro. Die prijs wordt hoger naar mate een groter formaat wenselijk is.

Ook de vulling en het (lichaams)gewicht spelen een belangrijke rol bij de uiteindelijke prijs. Bijkomend nadeel is dat geen enkele zorgverzekering de aankoop van een verzwaringsdeken vergoed.

Zorgverzekeraar ziet verzwaringsdeken als alternatief hulpmiddel voor ADHD

De meeste zorgverzekeraars zien de deken als een alternatief hulpmiddel waarbij de wetenschappelijke onderbouwing onvoldoende is. Kortgezegd komt het er dus op neer dat je de kosten voor een verzwaringsdeken zelf moet dragen. Gelukkig kun je in veel gevallen een verzwaringsdeken wel twee weken thuis uitproberen zodat je weet of je er baat bij hebt of niet.

Tweedehands verzwaringsdeken kan een optie zijn

Is de aanschaf van een nieuwe verzwaringsdeken een probleem in verband met de prijs, dan is een tweedehandsdeken te overwegen. Kies in dat geval wel voor een relatief nieuwe gebruikte deken, vaak is er namelijk een goede reden om zo’n deken te koop aan te bieden. Let dus goed op slijtageplekken.

Als alternatief voor een tweedehands exemplaar, kun je ook kijken naar de betalingsmogelijkheden van de leverancier. In veel gevallen is het mogelijk om de aanschaf van een deken in termijnen te betalen zodat je niet direct een groot bedrag kwijt bent.

Verzwaringsdeken kiezen

Om optimaal te kunnen profiteren van een verzwaringsdeken zijn een aantal zaken belangrijk. Zo wil je niet onder een te krappe deken liggen, vooral bij volwassenen is dit van belang, daarnaast wil je ook dat de deken geschikt is voor je en daarom moet je ook rekening houden met je eigen lichaamsgewicht. Als stelregel kun je voor berekenen van het ideale gewicht van de deken, uitgaan van 10% van het lichaamsgewicht. Een volwassene met een lichaamsgewicht van 96 kilo zal daarom geadviseerd worden om een verzwaringsdeken van 10 kilo te gebruiken.

Waar bestaat een verzwaringsdeken uit

En verzwaringsdeken is samengesteld uit een aantal lagen om het comfortniveau te optimaliseren. Het heeft dezelfde functie als een gewone deken, namelijk je warm houden tijdens de slaap. Het enige verschil is in feite het gewicht. De verschillende lagen waaruit een verzwaringsdeken is samengesteld zijn gemaakt van diverse materialen. In algemene zin gaat het om de volgende lagen:

  • De buitenste lagen, vaak zijn dit er twee, zijn vervaardig uit katoen
  • De overige lagen zijn vaak van polyester

In veel gevallen bestaan de derde en de vijfde laag uit vakjes voor een optimale gewichtsverdeling. De middelste laag, is de laag die het feitelijk gewicht bevat. Deze is gevuld met (hypo-allergeen) fijn zand, maar ook andere vulmiddelen zijn mogelijk.

De goede verdeling van het gewicht en de manier waarop een verzwaringsdeken is samengesteld, bepaald de kwaliteit. Een goede verzwaringsdeken zal daarom ook niet zomaar gaan lekken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van ademend materiaal. Hierdoor is de deken heerlijk warm in de winter en zorgt het juist voor een minder benauwd gevoel in de zomermaanden.

Wil je specifiekere informatie over verzwaringsdekens?
Bezoek dan Breiwinkel Nederland voor meer info.

Waarom een verzwaringsdeken bij ADHD

De reden dat veel ADHD’ers te maken hebben met slaapproblemen wordt voor een groot deel veroorzaakt door hormonen, met name melatonine speelt hierbij een grote rol, net als het stresshormoon cortisol.

Het gebruik van een verzwaringsdeken bevordert juist de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Daarnaast wordt de aanmaak van cortisol verlaagd waardoor het makkelijker is om je te ontspannen.

Die ontspanning is juist een voorwaarde voor een goede nachtrust. Veel ADHD’ers melden zeer positief te zijn over het gebruik van een verzwaringsdeken en raden dit dan ook aan.

Ook maken steeds meer mensen met ADHD gebruiken van een spijkermat en kussen.

De deken voelt aan als een warme omhelzing

Door de druk van het gewicht van de deken krijg je gevoel omhelst te worden wat zorgt voor een aangename ervaring. Het verhoogt het gevoel van geborgenheid en veiligheid waardoor het makkelijker is om je prettiger en ontspannen te voelen.

Als bijkomend voordeel maakt het lichaam door die ontspanning een ander hormoon aan: melatonine.

verzwaringsdekens voor kinderen

Zoals we al eerder melden: bij ADHD’ers komt de productie van dit hormoon pas laat op gang. Het gebruik van de verzwaringsdeken zorgt ervoor dat dit wordt hersteld en het lichaam zich eerder in een situatie bevindt waarin het eenvoudig is om in slaap te vallen.

Het resultaat is een uitstekende nachtrust en je lichaam krijgt de kans om zich weer volledig op te laden. Een regelmatig gebruik van de deken verhoogt daardoor ook de kwaliteit van leven voor de ADHD’er.

Huisarts raadplegen

Het gebruik van een verzwaringsdeken kan ideaal zijn, er zijn echter situaties waarin het verstandig is om eerst advies van de huisarts in te winnen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ademhalingsproblemen of klachten die te maken hebben met de bloedsomloop zoals cardiovasculaire problemen.

Ook als je gediagnosticeerd bent met scoliose of diabetes is het raadzaam om het gebruik van een verzwaringsdeken met je arts te overleggen.

Verzwaringsdeken kopen

Wanneer je van plan bent om een verzwaringsdeken te kopen voor jezelf of voor jouw kind met ADHD, ADD of autisme. Is het verstandig om te kijken naar het gewicht, kwaliteit, prijs, kleur en zo nog veel meer elementen. Na wat rond gezocht te hebben op internet kom ik tot conclusie dat je het beste verzwaringsdekens kunt kopen en bestellen bij het grootste online warenhuis van Nederland. Hier hebben ze ruim 200+ verschillende soorten verzwaringsdekens voor jong en oud.

Bekijk alle verzwaringsdeken bij Bol.com