ADHDblog.nl

Het verband tussen slaapproblemen en ADHD (inclusief 3 tips)

Snel afgeleid zijn. Concentratieproblemen en moeite hebben met leren. Dat zijn de drie belangrijkste symptomen van ADHD. Maar wist je dat slaapgebrek precies dezelfde symptomen veroorzaakt in mensen zonder ADHD? Denk er maar eens over na. Hoe voel jij je als je een paar dagen slecht geslapen hebt? Als je ADHD hebt zijn je klachten waarschijnlijk vele malen erger geworden. En heb je geen ADHD, dan heb je een slecht humeur en is het vrijwel onmogelijk om je te concentreren.

Goed slapen, scheelt enorm bij ADHD

Het werkt ook andersom. Door ervoor te zorgen dat je goed slaapt heb je veel minder last van je ADHD. Je kunt je zonder moeite focussen en hebt minder last van stemmingswisselingen. De overeenkomsten tussen de gevolgen van slaaptekort en ADHD zijn zo groot dat kinderen vaak verkeerd gelabeld worden. Een arts stelt de onjuiste diagnose ADHD om er later achter te komen dat het kind te maken had met ernstig slaapgebrek. De klachten verdwijnen zodra dit is verholpen… als het voor die tijd niet is volgepropt met medicatie.
Adderall en Ritalin worden voorgeschreven bij ADHD, maar staan in de medische wereld ook bekend als krachtige pepmiddelen. Oftewel: ze houden je wakker. Deze pillen mogen niet voorgeschreven worden bij een slaaptekort. Maar uit onderzoek blijkt dat 50% van alle kinderen met ADHD last heeft van slaapproblemen. De meeste van deze kinderen zijn aan de medicatie. Terwijl hun klachten waarschijnlijk vanzelf minder worden als hun slaap op orde is.

ADHD tips voor slapen

Om die reden vind je hieronder een aantal tips om ervoor te zorgen dat je beter gaat slapen. Probeer ze een paar weken uit en ontdek wat voor jou het effect is

#1 Maak tijd voor slaap

Nu je weet wat er op het spel staat is het belangrijk om jezelf een belofte te doen. En dat is om de komende periode er alles aan te doen om goed te slapen. In onze drukke maatschappij is het normaal om minder dan zeven uur per nacht in bed te liggen. Maar als ADHD-patiënt betaal je daar een hoge prijs voor. De meest mensen hebben acht uur slaap nodig. Dat is de basis en vanaf nu maak jij hier tijd voor.
Dit doe je door minstens acht uur in bed door te brengen. Het maakt niet uit of er nog iets afgemaakt moet worden voor je werk of dat er een leuk programma op TV is. Vanaf nu staat elke dag in je agenda dat je acht uur in bed doorbrengt en al het andere is hier ondergeschikt aan.
Blijkt na een paar weken dat je van die acht uur er standaard één wakker ligt en toch elke morgen uitgerust wakker wordt? Dan mag je vanaf dan een uur later in bed gaan liggen. Sommige mensen hebben nou eenmaal wat minder slaap nodig.

#2 Zorg voor contrast tussen dag en nacht

Overdag breng je minstens een uur in de buitenlucht door. Het liefst in de vroege morgen, zodat het zonlicht je goed wakker maakt. ’s Avonds doof je de verlichting in je huis en gebruik je speciale filters voor je smartphone en televisie. Een paar uur voor het slapengaan leg je deze apparaten helemaal weg zodat je goed tot rust kunt komen.
Licht geeft seintjes aan je biologische klok. Kijk je ’s avonds in fel licht, zoals dat van een TV? Dan raakt je lichaamsklok in de war. Het gevolg is dat je niet in slaap kunt vallen. En als je in de ochtend binnen zit, dan krijgt je lichaamsklok niet het signaal om wakker te worden.
Dus: ga overdag naar buiten en zorg ervoor dat het ‘s avonds donker is bij jou thuis. Op deze manier kan je in een sterk dag-en-nacht ritme komen waardoor je beter slaapt.

#3 Stel je lichaamsklok opnieuw in

Tijd maken voor slaap en het slim gebruiken van licht zijn slechts twee manieren om je slaap te verbeteren en minder last te hebben van je ADHD. Maar er zijn er nog veel meer.
In het boek ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’ van William van der Klaauw wordt precies uitgelegd wat je kunt doen om je lichaamsklok opnieuw in te stellen. Hierdoor slaap je gemakkelijk in (en door) en ontwaak je elke ochtend energieker en uitgeruster. Je leert hoe jij beter kunt slapen zonder gebruik van slaapmedicatie.
Meer weten over beter slapen en ADHD? Ga dan naar 4 slaaptips waar je direct mee aan de slag kunt.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie