Spijkermat voordelen, ervaringen, uitleg en helpt bij overprikkeling

spijkermat handleiding

Het is een bekend fenomeen, mensen met ADHD en autisme geven vaak aan dat ze niet goed slapen. Ze hebben geen goede nachtrust en willen hem daarom graag verbeteren. Ook sneller in slaap vallen is iets wat vaak wordt benoemd. Wat je dan eens zou kunnen proberen is een spijkermat. Je vraagt je misschien af wat het is, of je denkt direct aan een grote mat met sterke spijkers.Stop met vreemde beelden in je hoofd te halen, we leggen je hier namelijk uit wat een spijkermat is en hoe dat het jou kan helpen. De moeite waard om te lezen én om zelf te proberen!

Wat is een spijkermat?

Sommige mensen zijn in hun slaap onrustig, continu draaien, wiebelen met hun benen, onrustige benen, of pijn in je rug of elders. Een goede oplossing kan de spijkermat zijn. Het is een mat met zogenoemde spikes en die hebben een rustgevende werking.

Hoe werkt een spijkermat?

De meeste mensen leggen de spijkermat onder hun rug. Daar is op zich een logische verklaring voor, want in je rug bevinden zich erg veel spieren en zenuwen en die staan weer in contact met andere lichaamsdelen.

Je kunt ook zitten op een spijkermat en je kunt het spijkermat kussen eventueel gebruiken voor de voeten.

Stap 1
Leg de spijkermat maar eens op bed voordat je gaat slapen. Het zal zorgen voor een betere nachtrust en het stimuleert ook een diepere slaap.

Stap 2
Je kunt een spijkermat ook over het kussen van je bed plaatsen, hierdoor sluit het goed aan bij je nek en schouders (eventueel kun je daar ook een speciaal spijkermat kussen voor gebruiken).

Stap 3
Vervolgens ga je voor het matje zitten.

Stap 4
Plaats dan je handen naast de mat en rol heel langzaam achterover.

Stap 5
Het kussen moet goed aansluiten in de nek en schouders.

Voordelen en nadelen spijkermat

De spijkermat heeft verschillende voordelen en nadelen. Het voordeel is dat veel mensen hem kunnen gebruiken, daardoor minder pijnklachten hebben, beter kunnen slapen en ook rustig in slaap kunnen vallen. Voor mensen met ADHD en autisme is het ook zeker een aanrader want hierdoor kom je meer tot rust en kun je ook meer ontspannen.

Een spijkermat kan helpen bij overprikkeling, rust, wervelkolom, nekklachten, rugklachten en meer voordelen.

Maar het kan ook nadelen hebben, bijvoorbeeld als je een lage pijngrens hebt dan kunnen de spikes gevoelig zijn bijv. in je rug of nek. Dit kun je eenvoudig oplossen door er een stukje stof op te leggen. Hieronder gaan we wat dieper in op deze informatie:

Beter ontspannen en meer rust

Heb je moeite om je te ontspannen? Vind je het lastig om je hoofd leeg te maken? Ook dan is de spijkermat de ideale oplossing. Mensen met ADHD en autisme ervaren vaak erg veel prikkels om zich heen en vinden het lastig om rust te krijgen in hun hoofd. Een spijkermat kan er aan bijdragen dat ze zich fijner en op hun gemak voelen. De spijkermat heeft namelijk een prikkelende werking en daardoor worden mensen met ADHD en autisme vaak rustig als zij op de spijkermat gaan liggen.

Gevoeligheid

Bij een spijkermat kunnen de uiteinden van de spikes wat gevoelig zijn op bepaalde plaatsen van je lichaam. Als je het als vervelend ervaart dan kun je hier bijvoorbeeld een stukje stof opleggen zodat de pijnprikkel is weggenomen.

Lage pijngrens

Voor mensen die een lage pijngrens hebben, is het aan te raden om de eerste paar keer een dun shirt aan te doen als je op de spijkermat gaat liggen. Hierdoor zal je het minder voelen en kun je er op je gemak aan wennen. Vaak kun je na een paar keer gewoon met je blote rug op de mat liggen zonder dat je het voelt. Maar het gaat er om dat je naar je lichaam luistert en doet wat voor jou fijn voelt.

Rode huid na gebruik

Na het gebruik van de spijkermat kan de huid wat rood zijn, dit is niet erg! Het is alleen maar een goed teken dat de doorbloeding in je huid goed op gang is gekomen.

Spijkermatten zijn te koop in verschillende kleuren.

Spijkermat ervaringen

De ervaringen over het gebruik van een spijkermat zijn positief. Mensen met ADHD en autisme merken echt dat ze hierdoor rustiger worden en zich beter kunnen ontspannen. Het draagt ook bij aan het sneller in slaap vallen en dieper slapen.

Spijkermat nek en schouders

Je zou de spijkermat speciaal kunnen gebruiken voor je nek en je schouders. Meestal wordt hier dan een speciaal kussen voor gebruikt. Het kussen is met een speciale stof gevuld en dat geeft wat tegendruk. Ook is het erg flexibel en daardoor zal het ook goed aansluiten bij je lichaam.

Het advies wat vaak wordt gegeven is een spijkermat samen met een spijkermat kussen. Waarom? Omdat je hierdoor alle drukpunten in je rug ook direct mee kan pakken. Misschien heb je last van rug- en schouderklachten en die kunnen dan vanuit de rug ontstaan. Door dan overal de spijkermat toe te passen pak je alle klachten direct aan.

Spijkermat en voeten

Een spijkermat is ook ideaal om te gebruiken voor je voeten zoals je hebt kunnen zien op de afbeelding in het begin van het artikel. Misschien heb jij een drukke dag gehad, heb je veel gelopen en heb je nu last van vermoeide en pijnlijke voeten. Je kunt dan met je voeten op de spijkermat gaan liggen. Het zal op heel korte termijn zorgen voor een betere doorbloeding en dat voel je direct. Je hebt ook de optie om op de mat te gaan staan.

Een voorbeeld van een spijkermat kussen.

Spijkermat tip!
De eerste keer is het wel aan te raden om je sokken aan te houden, zo kun je bekijken wat voor jou het meest prettig is én er aan wennen.

Als je het fijner vindt om op de bank of op een stoel te zitten en dan de spijkermat te krijgen dan kan dat ook. Zo kun je namelijk ook eenvoudig druk uitoefenen met je voeten op de betreffende mat.

Spijkermat en kussen kopen

Ben je van plan om na het lezen van dit artikel een spijkermat en kussen te kopen? Dan is het raadzaam om te kijken bij grootste online warenhuis in Nederland. Hier kun je kiezen uit een tiental spijkermatten en kussens. Er dus altijd wel een spijkermat beschikbaar die het beste bij je past. Gezien kwaliteit, prijs, afmetingen, kleuren en zo nog een aantal elementen.

Bekijk alle spijkermatten bij Bol.com

2 gedachten over “Spijkermat voordelen, ervaringen, uitleg en helpt bij overprikkeling”

  1. Goed artikel, maar ik moest wel ff hardop lachen toen ik de titel van dit artikel las:

    “Spijkermat helpt bij overprikkeling” 😆

Geef een reactie