Gevolgen ADHD bij volwassenen

Veel mensen die de diagnose ADHD hebben, komen dagelijkse in aanraking met de gevolgen. Daar gaan we middels dit artikel dan ook dieper op in. ADHD heeft natuurlijk ook veel mooie kanten, volwassenen met ADHD zijn creatief, zien veel als een uitdaging, denken oplossingsgericht en kunnen snel schakelen. Maar waar kunnen ze tegenaan lopen in het dagelijks leven?

problemen volwassenen met ADHD

Verslavingen

Mensen met ADHD zijn extra gevoelig voor verslavingen. Dit kunnen echt allerlei verslavingen zijn, sommige mensen beginnen met gokken en kunnen niet meer stoppen. Maar het kan ook een koopverslaving zijn of een koffie of suikerverslaving. Dit is dan ook een hele brede definitie.

Maar waar het om gaat, is dat je weet dat mensen met ADHD hier gevoeliger voor zijn. Als je merkt dat iemand bijv. ergens heel ver in doorgaat, kan dat het begin zijn van een verslaving. Het is belangrijk om daar alert op te zijn.

Dit geldt ook voor de persoon zelf, als je weet van jezelf dat je erg gevoelig bent voor verslavingen, dan is het belangrijk dat je dat probeert te voorkomen. Het klinkt natuurlijk eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Maar als je van jezelf merkt dat je verslavingsgevoelig bent, praat er dan met anderen over.

Je huisarts is hier een aangewezen persoon voor, maar ook andere hulpverleners staan voor je klaar om het met je aan te pakken en er met je over te praten.

Erkennen en herkennen, is hierbij van groot belang om er mee aan de slag te gaan.

Problemen in het leven

In het dagelijkse leven zijn er veel dingen waar je tegenaan kunt lopen als je ADHD heeft. Let op want dit hoeft niet bij iedereen vanzelfsprekend te zijn. Sommige mensen hebben zichzelf aangeleerd om ergens op de een of andere manier mee om te gaan of pakken het anders aan. We noemen een paar voorbeelden:

Ritme is van groot belang bij mensen met ADHD, zoals bijv. een vaste tijd opstaan of naar bed gaan horen hier ook bij. Je lichaam kan hier zo aan wennen en dan zal je biologische klok hier ook op reageren. Maar wat vaak een probleem is, is dat als je ergens lekker mee bezig bent, dan kun je er vaak uren mee doorgaan en dan kan het zomaar ineens midden in de nacht zijn.

Het gevolg is dat je te laat naar bed gaat, in de ochtend vaak of te laat op staat of erg moe bent en zo krijg je een verkeerd ritme.

Uitstellen, dit is iets wat heel veel voorkomt bij mensen met ADHD. Ze maken een planning en vervolgens komen ze iets tegen wat ze leuker vinden. Je blijft daarin hangen en de tijd gaat snel voorbij als het leuk is. Snel nog even dit opzoeken, of een spel doen of iemand anders helpen en dan kom je tijd tekort. Wat ook een bekend fenomeen is, is dat dingen die je niet leuk vindt of waar je tegenop ziet zo lang als mogelijk uit blijft stellen. Hierdoor kun je in tijdnood komen en het hangt dan van de situatie af wat de gevolgen daarvan zijn.

Teveel plannen, dat je zo enthousiast bent en teveel dingen wil doen op een dag, dat past echt bij iemand met ADHD maar kan ook flinke gevolgen hebben. Je moet bijvoorbeeld afspraken afzeggen, of je komt te laat. Plan daarom liever minder op een dag zodat je wat ruimer de tijd hebt voor alles.

planning en structuur
Plannen en structuur is voor iedereen belangrijk, maar voor volwassenen met ADHD is het een must!

Geen rust, dit is iets wat ook hoort bij de gevolgen van ADHD. Je hoofd is continu bezig, je wil dit doen en dat doen en denkt continu ergens aan. Moeilijk om dan rustig te gaan zitten en een boek te lezen. Het gevolg is dat veel volwassenen met ADHD zichzelf voorbij lopen en dan oververmoeid raken, prikkelbaar zijn, of nog erger een burn-out of depressie krijgen. Op tijd rust plannen, bijv. ontspanning is van groot belang. Wat doe je graag? Waar haal je voldoening uit?

Rust hoeft niet in de vorm te zijn van zitten of liggen, als sporten voor jou ontspannend en rustgevend is, kan dat ook goed werken.

Tijd voor jezelf en verwerken, de hele dag door krijg je veel prikkels en je hebt vaker een moment voor jezelf nodig. Zeker als je naast ADHD ook nog hoog gevoelig bent is dat van groot belang. Pak deze moment dan ook en stel ze niet uit. Het gevolg van teveel prikkels is dat je onrustiger wordt, je komt moeilijk in slaap, ligt nachten te piekeren en na te denken en het gevolg daarvan is dat je de volgende dag erg moe bent. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht met alle gevolgen van dien.

Contacten onderhouden kan ook lastig zijn voor volwassenen met ADHD. Veel prikkels, erg enthousiast en dan zomaar door de drukte vergeten te reageren. Of in gedachten al verder zijn en denken een reactie te hebben gestuurd. Dit is ook echt een valkuil en daar lopen veel volwassenen met ADHD tegenaan.


Reacties

Eén reactie op “Gevolgen ADHD bij volwassenen”

  1. Ninja avatar
    Ninja

    Zeer herkenbaar.
    Ik ben 56 en niet gediagnosticeerd maar 9 van de 10 kenmerken zijn me op het lijf geschreven.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: