"Jij zou weleens ADHD kunnen hebben"

30-jaar-adhd-inge-van-westenbruggeInge van Westenbrugge is 34 jaar, heeft ADHD en samen met haar partner Ad aanvoerder van een samengesteld gezin. Ze werkt parttime in de ouderenzorg.
Een negatief zelfbeeld kleurt de periode voordat ik wist dat ik ADHD heb. Ik deed altijd tien dingen tegelijk en ik verloor dan snel de interesse in alle tien de dingen, omdat je nu eenmaal zoveel dingen tegelijk kunt doen. Ik baalde enorm van mezelf dat het mij niet lukte om iets af te maken. Te falen. Het liefst begon ik nergens meer aan. Ik ontwikkelde me tot een echte pleaser, zo graag wilde ik aardig gevonden worden. Ik zei nooit nergens ‘nee’ op en nam daardoor constant te veel hooi op mijn vork waardoor ik prikkelbaar geïrriteerd was. Mijn velletje zat niet lekker.

“ADHD hyperactieve jongetjes en meisjes”

Het beeld dat ik bij ADHD waren hyperactieve kinderen die niet stil kunnen zitten op hun stoel. Ik was dan ook stomverbaasd toen iemand opmerkte ‘jij zou weleens ADHD kunnen hebben‘. De boeken die ik erover ging lezen waren zo herkenbaar dat al mijn puzzelstukjes een plek kregen. Toch duurde het even voordat ik mezelf liet testen. Het idee van een label schrok mij af. Maar ik had wel behoefte aan de handvatten die een duidelijke diagnose biedt. En mijn rommelige sneltreinen zonder remmen hadden hulp nodig.

Diagnose

Ik was 30 jaar toen ik de diagnose ADHD kreeg. Wat een opluchting was dat. Ik kon wel juichen! Hier kon ik iets mee. Samen met mijn coach ben ik 2 jaar lang aan de slag gegaan om mijn denkwijze te veranderen en ingesleten patronen te doorbreken. Nee leren zeggen, grenzen aangeven. Ik heb leren ‘omdenken’ door te kijken naar mijn kwaliteiten en interesses. Door te kiezen voor wat ik écht leuk vind, focus ik mij op één ding en maak ik het wel af.

Lekker in mijn vel

Ik zit nu goed in mijn vel. ADHD heeft mijn leven verrijkt en veel goeds gebracht. Het heeft mij andere leren kijken den de hyperfocus is een groot pluspunt. Die drive geeft mij doorzettingsvermogen en zorgt ervoor dat ik het best mogelijke uit een situatie haal. Mijn werk ervaar ik als en heel lange hyperfocus. Ik werk al jaren in de gehandicapten- en ouderenzorg en heb nog geen dag gedacht ‘was ik maar vrij’. Het contact met de cliënten het luisteren naar ze en aandacht te hebben voor, dat maakt mij gelukkig.

Positieve effecten ADHD

Ik denk in mogelijkheden. Door mijn oplossingsgerichtheid denk ik vaak buiten de beperkte kaders. Het bloggen over mijn ervaringen met ADHD heeft ook een positief effect. Lezers (jij) herkennen de moeilijke of leuke dingen waarover ik schrijf en daarmee help ik ze. Ze lopen niet alleen over het hobbelige ADHD pad. Ik loop er ook op en benut de kwaliteiten van ADHD.
Mijn zelf beeld is veranderd. Onlangs ben ik voor een geweldige baan van werkgever veranderd en in sinds kort zit ik weer in de schoolbanken. Dat wilde ik al zo lang en zo graag! Voor het eerst in mijn leven durven te zeggen dat ik trots ben op de dingen die ik doe is wel een mijlpaal!

Juist mijn ADHD maakt mij tot de persoon die ik nu ben en daar ben ik heel erg blijf mee.

Geschreven door Inge van Westenbrugge

1 gedachte over “"Jij zou weleens ADHD kunnen hebben"”

  1. Jeanet van der Have

    Geweldig. Goed dat je jezelf nu leert kennen, weet hoe je in elkaar zit. Maar vooral dat je nu geniet van je leven en voor jezelf op komt!!! Wees trots op jezelf!! Geniet van je nieuwe leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *