ADHDblog.nl

Een eerste kennismaking met mij en mijn ADHD


Het is niet voor het eerst dat ik ga bloggen op een ADHD-website. Toch val ik bijna van mijn stoel van trots en mijn innerlijke stuiterbal is losgeslagen. Het is zo fijn als je herkenning en erkenning krijgt voor hetgeen waarvoor je (op)staat. En dan heb ik het niet over mijn schrijfstijl of over de manier waarop ik mezelf laat zien aan de buitenwereld.
Nee, de erkenning die ik krijg gaat veel dieper dan dat. Het gaat over mij, over mijn AD(H)D en het gaat ook over jou; over hoe we denken, over hoe onze hersenen werken…over de verschillen tussen mensen.. over dat die verschillen er mogen zijn… omdat dat de wereld zo mooi en divers maakt!

ADHD beter begrijpen

Beter begrijpen van- en meer begrip voor AD(H)D. Dat is mijn missie..
Want de zoektocht naar wat er aan de hand is in je hoofd of dat van je kind, gaat niet over gebakken lucht. Het onderzoek en de uiteindelijke diagnose is helpend op het moment dat de lasten van jou, je kind of de omgeving groter zijn dan de lusten**. En daarom kan een diagnose zeer nuttig zijn.
Mij heeft het geholpen om mezelf beter te leren kennen. In mijn hoofd geven hoofd- en bijzaken elkaar een stevige hand. In mijn hoofd zit geen alarmbelletje dat laat weten dat het welletjes is met grapjes maken. In mijn hoofd komen pijn, ziekig en sikkeneurig op de laatste plaats waardoor ik maar door en door en door ga.

Balans creëren

Dat door en door en door is me uiteraard ook wel eens teveel geworden. Meerdere malen zelfs. Na een periode van hieperdepiep kwam er vaak een periode van bed, bank en dekentje. Het klinkt nu misschien grappig en klein maar deze periodes waren echt donker en bewolkt. Het duurde soms weken om er weer bovenop te komen. Ik ben blij dat ik tegenwoordig wat beter balans kan creëren zodat het bijtanken zich beperkt tot een dag of 3 zodat ik er weer met frisse moed tegenaan kan.

Vroeger werd er gezegd: “Zo is Hetty nou eenmaal”. En dat gebeurt tegenwoordig ook nog wel: ‘O, daar heb je Hetty weer, die vliegt even uit de bocht”. En ik kan er best om lachen. Als bekende en geliefde mensen dat zeggen, dan mogen ze dat. Daar ben ik inmiddels wel aan gewend.

Ik heb voelsprieten ontwikkeld en heb ik geleerd om naar mijn lichaam te luisteren. En mijn omgeving weet dat ze soms even aan de noodrem moet trekken voordat ik echt irritant word.

Kennismaking met praktische zaken

Praktisch gezien heb ik ook van alles geleerd; boodschappen, bankzaken, taakjes in- en om het huis.. alles wordt gepland of ik denk eerst na over hoe ik het voor elkaar ga krijgen.. Klinkt eenvoudig maar voor mij zijn dit essentiële zaken waardoor ik een leuk mens blijf.
Ik weet zeker dat mensen met een gestructureerd hoofd soms ook zoeken naar houvast. Ook zij hebben voelsprieten en praktische tools gevonden om prettig te functioneren. Ook zij hebben momenten dat ze even flink buiten de lijntjes willen kleuren en gelukkig leven we in een vrij land waar daar ook ruimte voor is.
Uiteraard zouden we soms liever een kleurboek hebben zonder lijntjes. Vroeger heb ik daar vaak mijn hoofd mee gestoten. Ik schopte overal tegenaan, en hard ook! In mijn gedrevenheid heb ik veel mensen ‘de waarheid’ verteld. Met mijn grote mond en kleine hartje kon ik best pittig zijn. Nu wetende dat ik lang niet altijd gelijk had, kan ik er om lachen of ik word even flink rood van achterhaalde schaamte.. Dit hoort bij het groter worden, bij een stukje levenservaring die iedereen met zich meeneemt.
Och weet je.. we kunnen AD(H)D zo groot maken als we willen…. Ik doe dat enkel voor degene die daar echt naar willen luisteren. Die echt oprecht interesse hebben voor de materie achter de afkorting. En dat is maar beter ook. Zo scheren we niet alles over 1 kam want….samengevat hebben we natuurlijk allemaal dezelfde afkorting namelijk M.E.N.S.
** lasten en lusten: vrije vertaling van het stagneren van de ontwikkeling tegenover een fijn leven waar je mag groeien en bloeien.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

8 reacties op “Een eerste kennismaking met mij en mijn ADHD”

 1. Andries avatar
  Andries

  Heerlijk herkenbaar!

  1. Hetty avatar
   Hetty

   Hé Andries, je maakt me nieuwsgierig…. welke dingen zijn voor jou herkenbaar?
   Groetjes, Hetty

 2. Ellen avatar
  Ellen

  Structuur en Balans hebben mij al veel geholpen. Goed slapen is er ook één om zeker niet te vergeten. Mijn nachtrust is de brandstof voor overdag.

  1. Hetty avatar
   Hetty

   Jaaaaa, nachtrust is voor mij ook heilig Ellen!
   Groetjes, Hetty

 3. Madelon avatar
  Madelon

  Leuk Hetty, bent u ook actief op het forum van ADHDblog? Zelf ook al jarenlang gediagnosticeerd met ADHD maar blijft soms wel lastig.
  Ik herken mij veel in uw verhaal.

  1. Hetty avatar
   Hetty

   Ik lees al een tijd mee op het forum maar ben nog niet actief.
   Wat leuk dat je mijn verhaal herkent.

  2. Hetty avatar
   Hetty

   Ik ben nog niet heel actief op het Forum Madelon. Ik lees wel heel veel dingen en het is voor mij ook fijn om dingen te herkennen!

 4. Daniel avatar
  Daniel

  Leuke ervaring, je schrijft in je verhaal ook “Praktisch gezien heb ik ook van alles geleerd; boodschappen, bankzaken, taakjes in- en om het huis.. alles wordt gepland”
  staan deze zaken in een boekje opgeschreven of plan je dat ’s morgens in?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: