Lief, grappig maar ook zwaar een kind met ADHD

kinderen-adhd-liefTijdens mijn zoektocht naar info over ADHD kwam ik op deze website terecht. Geweldig en een feest van herkenning, jammer (voor mij) gaan de meeste verhalen over jongere kinderen. Wel hebben ze een ADHD forum voor volwassenen waar je erg waardevolle informatie kunt vinden en delen.
ADHD diagnose
Bij mijn zoon (14) is onlangs ADHD geconstateerd, ik ben hier weer achteraan gegaan omdat hij nu op de middelbare school zit en eigenlijk vastloopt door gebrek aan concentratie.
Toen hij 5 jaar was ben ik al bij de huisarts geweest, maar ach zoveel moeders denken tegenwoordig dat er wat met hun kind is wat een flauwekul hij is gewoon wat drukker aldus de toenmalige arts.
Basisschool
Twee basisscholen (de eerste heb ik hem afgehaald omdat hij enorm gepest, geslagen en geschopt werd en leerkrachten hielden zich niet aan hun pestprotocol) vonden hem wel druk en onoplettend maar niet meer dan dat. Eerste klas middelbare school idem dito, ondanks dat ik zei misschien toch ADHD? Nee daar was hij te lief en hulpvaardig voor.
Persoonlijkheid
Tuurlijk is hij lief en hulpvaardig thuis ook, maar hij is ook een enorme kletskous houd pas z’n mond als hij gaat slapen, wil altijd alle aandacht een langere telefoon gesprek aangaan als hij thuis is lukt niet zeker niet met vreemden. Emotioneel niet echt betrokken vind het wel lullig voor iemand maar ook niet meer dan dat.
‘s Avonds moet hij echt op tijd naar bed want ook ik heb ff tijd nodig om bij te komen, dat gaat niet lukken met hem om me heen. Een boek lezen gaat echt niet lukken als hij thuis is, etc. Jullie herkennen het vast wel.
Puberteit
Gelukkig is hij niet gewelddadig maar nu wel in de puberteit (pff). Nu inmiddels sinds 3 weken aan de medicatie, eerst Methylfenidaat dit had erg veel bijwerkingen niet slapen, eten, hoofdpijn en blauwe koude vingers. Nu de Medikinet CR, ik heb niet het idee dat het wat doet hij blijft druk is wel lekker met z’n huiswerk bezig maar als dat klaar is wil hij weer continue die aandacht. Dit alles doe ik dus al jaren in mijn uppie, pa is al jaren uit beeld. Druk? Ja, Zwaar? Ja lief vriendelijk opgewekt mannetje? Ja
Psychiater
Maar wordt ik wel eens moedeloos van weer alles uitleggen (wat hij vervolgens weer vergeet) en continue die aandacht opeisen, hoe dan ook waar dan ook en bij wie dan ook? Ja. Ik heb hem altijd heel gestructureerd opgevoed en duidelijkheid gegeven volgens de psychiater heeft dit duidelijk z’n vruchten afgeworpen natuurlijk ben ik daar wel blij mee.
Nu nog de juiste medicatie vinden en krijgt mijn kleine grote lieve schat eens wat rust in zijn windhoos zoals hij het noemt en ik hopelijk ook.
Geschreven door Karin3 gedachten over “Lief, grappig maar ook zwaar een kind met ADHD”

 1. Karin, ik ben zelf een 25 jarige jongen met ADHD en kan helemaal inleven in je verhaal van je zoon. Ik ben zelf gelukkig nooit geslagen of gepest, maar had wel regelmatig aan de stok met leraren en leraressen omdat me aandacht naar andere dingen gingen dan aan de lessen. Hetzelfde geldt voor de emotionele betrokkenheid naar anderen toe wat ik vroeger niet snel liet blijken ECHTER ik vergat(eet) nooit belangrijke en emotionele momenten in me leven. Deze momenten hebben veel impact op mijn leven en reacties die ik erna uit. Ik ben altijd opzoek naar controle in me leven.
  Medicijnen hielpen bij mij nooit, me humeur ging eraan en ik werd opstandig, gelukkig hebben op dat moment me ouders me de vrijheid gegeven om te doen wat ik wou met minimale regels in hun normen en waarden. Bijvoorbeeld; ik mocht al tot 3 uur stappen en toen was ik 15 jaar.
  Nadat me eerste serieuze relatie was stukgelopen, wat voor iemand met ADHD echt een ramp is omdat de gevoelens versterkt oplopen en hierdoor moeilijk te verwerken is heb ik veel gehad aan de steun van me ouders en vooral me moeder die haar moederlijke vleugels uitsloeg toen ik hier echt na vroeg. Dus ook lijkt het soms dat emoties weinig doen, je merkt ze als we ze nodig hebben.
  Ik ben eigenlijk vlak na dat dramatische gebeuren een beetje in een sleur geraakt en werd afstandelijker naar me ouders en ben toen eigenlijk begonnen met roken drinken en gehang op straat. Mijn ouders hebben me hier altijd ook in vrij gelaten nadat ze hun meningen en regels hadden medegedeeld, om verdere escalaties te voorkomen. Gelukkig zat ik in een normale vriendengroep die niet gewelddadig was waardoor ik niet ben ontspoort. Dit is van belang als ouder om in te grijpen wanneer de ‘verkeerde’ vrienden in het spel komen want mensen met ADHD zijn snel gevoelig om mee te gaan alleen voor de aandacht.
  Ik ben op dat moment ook van sport veranderd, van turnen naar fitness en mountainbiken . Dit heeft voor mij beter gewerkt dan medicijnen omdat ik hierin echt me ei kwijt kan, dus dat wil ik je in ieder geval meegeven laat je zoon zich uitleven bij een sport wat die vaak kan uitoefenen op verschillende tijden en hier zijn rust kan vinden.
  Karin ik ben nu 25, woon op mezelf, afgestudeerd HBO-er, me rust kunnen vinden ook in tijden wanneer er drama op me pad komt en praat over me gevoelens met me ouders.
  Het komt echt goed met je zoon wanneer je hem niet teveel onder druk gaat zetten en hem een hobby of sport laat beoefenen waar hij zijn ei in kwijt kan en dan zal je zien dat over een paar jaar hij naar jou zal komen wanneer jij de aandacht nodig hebt of hij ergens mee zit.

  1. Hoi Martie, wat een fijn bericht zeg, hier wordt ik blij van, dank je wel!!
   Ik ben een tijdje niet meer op deze site geweest omdat ik vooral erg op zoek ben naar aanvullende info over de medicatie en daarover op deze site niet zoveel kan vinden.
   Wat je advies qua sport betrfet: Hij zit op waterpolo sinds een jaar en kan daarin idd z’n ei kwijt 2x per week trainen en 1x een wedstrijd en daarnaast z’n Lo op school.Het is een sportief gedreven en zeer gediciplineerd joch, is ook altijd op tijd, huiswerk af e.d.Dat kun je al van menig puber niet zeggen.
   ik denk dat ik over het algemeen niet zoveel te klagen heb, een puber met ADHD opvoeden in je eentje is gewoon zwaar maar verder is het een schat van een joch.
   Hij is nu weer van de Medikinet af en is nu de Equasym aan het proberen, van Medikinet werd hij alleen in de ochtend rustig van hij voelde zich hartstikke duf.Nu maar weer afwachten hoe dit gaat.
   Je stukje over meegaan in een verkeerde groep is enigszins herkenbaar ik heb hem onlangs hiervoor gewaarschuwd, een groepje kids van die leeftijd met bier en roken, gelukkig moet hij daar niets van hebben maar ‘erbij horen’ is natuurlijk wel aantrekkelijk enigszins beïnvloedbaar is hij wel.
   Wat fijn dat het met jou goed gaat, je lekker op jezelf woont en zelfs afgestuurd aan de HBO, mijn complimenten.Was jij ook zo gedreven en gedisciplineerd? En geen medicatie meer dan na een gegeven moment?
   Ik hoop weer wat van je te horen, nogmaals bedankt voor je bericht.
   Groeten, Karin

 2. Beste Karin,
  Mijn zoon van 11 heeft nu 2 jaar Bachbloesem druppels op maat.
  De meeste mensen geloven er niet in, maar bij hem helpt het echt.
  Medicatie tijdje geprobeerd, maar hij voelde zich heel slecht door de bijwerkingen., En hij was regelmatig zelfs verbaal erg agressief..
  Ik vond dat heel moeilijk, hij veranderde door de pillen die ik hem gaf, maar moest hem corrigeren op zijn gedrag.
  Kortom het was geen succes.
  Ik ging op zoek naar een alternatief en vond balans voor kinderen, een Bachbloesem praktijk.
  En na 3 wkn had ik een kompleet ander kind, dat toch zichzelf was.
  De scherpe kantjes zijn eraf, concentratie is beter, hij is minder snel boos en is nog steeds een gezellig spring in t veld.
  Echt de moeite waard om naar te kijken en de recensies te lezen.
  Ik begon mijn mail naar Gonny, dit klinkt allemaal te mooi om waar te zijn …… enz
  Het duurt even voor het werkt, dus geduld is een schone zaak.
  Wie weet is het iets voor jouw zoon.
  https://www.balansvoorkinderen.com/
  Ik wens je heel veel succes met je zoektocht.
  Groeten Nicole

Geef een reactie