Mindfulness? Dat heeft toch met mediteren te maken? Maar wat heeft dat met ADHD te maken? En beter nog: hoe kan dat helpen? Dit zijn hele begrijpelijke vragen. Mindfulness, een nieuwe aanpak voor ADHD, laat veelbelovende resultaten zien bij zowel kinderen als volwassenen (Meppelink, de Bruin & Bögels, 2016). Hieronder lees je hoe mindfulness werkt, wat je kunt verwachten, en wat het onderzoek tot nu toe aantoont.
Innerlijke rust en focus met het LTO3 pakket van 🍃 PureFuel.nl – Speciaal ontwikkeld voor ADHD
Ervaar meer kalmte en concentratie, geschikt voor kinderen en volwassenen. Nu met GRATIS verzending.
Bestel nu bij Bol.comInhoudsopgave:
- Wat is het doel van de mindfulness training?
- Wat ga je doen in zo’n mindfulness training?
- Wat zegt onderzoek over mindfulness?
- Interesse in deelname aan onderzoek?
Wat is het doel van de mindfulness training?
De mindfulness training is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren met AD(H)D, samen met hun ouders. Het doel? Vaardigheden aanleren om beter om te gaan met de kenmerken van ADHD. Voor kinderen ligt de focus op het trainen van aandacht en het leren van technieken om impulsief gedrag te verminderen. Een belangrijk onderdeel is de adempauze, een methode die helpt om bewust te reageren in plaats van automatisch.
Voor ouders biedt de training tools om mindfulness toe te passen in de opvoeding. Het doel is om stress te verminderen en de communicatie met het kind te verbeteren. In plaats van symptomen te bestrijden met medicatie, wordt geprobeerd kinderen en ouders meer controle te geven over ADHD-symptomen en de algehele dynamiek in het gezin te verbeteren (Meppelink, de Bruin & Bögels, 2016).
Wat ga je doen in zo’n mindfulness training?
“Kijken, ruiken en luisteren naar een rozijn alsof je een mannetje van Mars bent.” Een voorbeeld van een oefening in de mindfulness training. Deze oefening richt zich op het met open interesse waarnemen van dingen die normaal vanzelfsprekend lijken, zoals een rozijn. Daarnaast is er de adempauze: een korte meditatie van drie minuten waarbij je je volledig focust op je ademhaling. Deze oefening kun je op elk moment van de dag doen.
Tijdens de training leer je verschillende meditatietechnieken en ontwikkel je een schema dat bij jou past. Het uiteindelijke doel is dat deze meditaties een vast onderdeel van je dagelijkse routine worden.
Wat zegt onderzoek over mindfulness?
Er wordt momenteel een grootschalig onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hierbij wordt het effect van mindfulness vergeleken met dat van medicatie. Medicatie heeft vaak een positief effect op ADHD-symptomen, maar kan ook nadelige bijwerkingen hebben en biedt soms slechts tijdelijke resultaten. Daarom is het belangrijk om alternatieve behandelingen, zoals mindfulness, verder te onderzoeken (Meppelink, de Bruin & Bögels, 2016).
Interesse in deelname aan onderzoek?
Ben je geïnteresseerd in deelname aan het onderzoek? We zijn op zoek naar kinderen en jongeren met AD(H)D tussen de 9 en 18 jaar en hun ouders, die in de buurt van Amsterdam, Venlo of Roermond wonen.
Kijk voor meer informatie op onze website: ADHD, medicatie of meditatie? Bezoek onze Facebookpagina “ADHD: Pillen of Chillen”.
Let op! Deelname is niet meer mogelijk.
Neem contact op met:
- Renée Meppelink, promovendus: r.meppelink@uva.nl
- Annemieke Kloosterman, onderzoeksassistent: annemieke.kloosterman@student.uva.nl
Bron: Meppelink, R., de Bruin, E.I., Bögels, S.M. (2016) Meditation or Medication? Mindfulness training versus medication in the treatment of controlled ADHD: a randomized controlled trial. BMC Psychiatry 16 (267), DOI 10.1186/s12888-016-0978-3 © ADHDblog.nl
Is hier al meer informatie over?
Hey Sander! 😊
Leuke vraag! Ja, er is inmiddels best wat info beschikbaar over mindfulness en hoe het kan helpen bij ADHD. Het is geen “wondermiddel” (dat bestaat helaas niet), maar veel mensen met ADHD ervaren wel voordelen. Mindfulness draait eigenlijk om bewustzijn en in het moment zijn. Voor iemand met ADHD, waar je gedachten vaak als een pingpongbal heen en weer stuiteren, kan dat super waardevol zijn.
Onderzoek laat zien dat mindfulness kan helpen bij het verbeteren van focus en het omgaan met impulsiviteit. Ook kan het stress en spanning verminderen, iets waar veel mensen met ADHD mee worstelen. Het mooie is: je kunt het helemaal op jouw eigen tempo leren, bijvoorbeeld met apps, cursussen of een trainer.
Het werkt trouwens niet voor iedereen even goed – maar dat is met veel dingen zo. Als je het een kans wilt geven, begin dan gewoon met kleine oefeningen, zoals een paar minuten bewust ademhalen. Wie weet merk je al snel een verschil!
Hopelijk helpt dit een beetje? Als je meer vragen hebt, laat maar weten!
Groetjes, Coen Olde Bijvank
P.S. Dit jaar ben ik ook een nieuw bedrijf gestart, Pure Fuel – Natuurlijke Supplementen, en daar heb ik het nieuwe LTO3-pakket ontworpen en gelanceerd. Ik krijg daar ontzettend veel positieve reacties op! Misschien is het ook iets voor jou? Geen verplichtingen natuurlijk, mijn doel is altijd om mensen te helpen, vandaar dat ADHDblog al sinds 2010 bestaat. 😊