Pictogrammen ook wel picto’s genoemd zijn plaatjes, duidelijke plaatjes, waarop je meteen ziet wat ermee wordt bedoeld. Pictogrammen worden ingezet bij kinderen met ADHD die nog niet kunnen lezen of ter ondersteuning van het geschreven woord. Ook op school worden ze gebruikt: een pictogram van een boek voor de leesles, een afbeelding van fruit voor het eten van fruit in de kring, een vraagteken als plaatje afgebeeld wanneer het kind zelf een activiteit mag kiezen. Voor sommige kinderen is kiezen moeilijk en dan worden er bijvoorbeeld 2 of 3 activiteiten klaar gezet waaruit gekozen kan worden.
Pictogrammen voor thuis
Ook thuis kun je pictogrammen gebruiken. Hoewel ze vaak in jouw ogen voor zichzelf spreken is het belangrijk om de pictogrammen te bespreken met je kind voordat je ze inzet. Bespreek waarom je ze gebruikt (het doel) en wat ze betekenen (koppel er een woord of enkele woorden aan vast). Gebruik er niet teveel in één keer, zeker niet ter introductie. Laat jouw kind ermee “spelen” om ze eigen te maken. Pictogrammen brengen duidelijkheid en structuur in de dag. Online vind je duidelijke afbeeldingen. Je kunt picto’s op diverse manieren gebruiken, zoals genoemd voor een dagindeling, maar je kunt er ook emoties mee aangeven. Een begeleider kan bijvoorbeeld pictogrammen laten zien aan het kind, waarop het kind diverse emoties ziet. Het kan dan uitkiezen hoe het zich op dat moment voelt.
Het gesproken woord mag nooit worden vervangen door het gebruik van pictogrammen. Picto’s zijn een versterking, een ondersteuning voor iedereen die er gebruik van maakt. Gebruik je beloningskaarten en praat je met je kind met ADHD over gevoelens? Ook daarbij kun je picto’s gebruiken, een lachende smiley, een bedroefde of een boze. Bedenk wel steeds als je een nieuwe picto in gebruik gaat nemen, dat je deze bij je kind introduceert.
Geef een reactie