Snoezelruimte

Snoezelen is een activiteit waar een kalmerende werking vanuit gaat, het ontspant. Het woord snoezelen is waarschijnlijk ontstaan door het samenbrengen van de woorden doezelen en snuffelen. Snoezelruimte is een kamer die is ingericht om er rust te vinden, liggend of zittend in een heel prettige en ontspannen sfeer, aangepaste verlichting, zachte elementen als kussens. Deze ruimte dient vooral ook een veilige ruimte te zijn.

voorbeeld snoezelruimte

Inrichting snoezelruimte aanpassen

De inrichting kan variëren en kan worden aangepast aan het doel waarvoor deze gebruikt gaat worden, wellicht een inrichting die aansluit bij een bepaald thema? Er zijn geen prikkels van buitenaf.

In de snoezelruimte zijn wel of geen prikkels naargelang het doel dat de leiding (begeleiders van kinderen met lichamelijke of mentale beperking op een zorgboerderij bijvoorbeeld) ermee wil bereiken.

Zorgboerderijen en instellingen waar kinderen en volwassenen al dan niet tijdelijk worden verzorgd, hebben vaak een snoezelruimte waar bewoners zich veilig kunnen terugtrekken.

Snoezelen voor alle leeftijden

Bedenk bij de inrichting steeds voor welke leeftijd je dit doet, voor een kind, een jongere of een volwassen persoon. Ook thuis kun je een dergelijke ruimte inrichten, heb je geen aparte kamer, neem dan een deel van een kamer. Het dient een bijzondere plek te zijn en te blijven.

Richt deze plek in met sfeerverlichting, een hangmat, wat knuffels en kussens, een wiebelkussen, een schommelstoel en andere leuke zaken als een lavalamp bijvoorbeeld. Waarvoor richt jij een snoezelruimte in: om te ontspannen, om te prikkelen? Kies de juiste materialen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *