Hulp bij scheiden en kinderen met ADHD

Scheiden is nooit leuk en vaak moeilijk, al helemaal wanneer je ouder bent van een kind met ADHD want die hebben extra hulp en begeleiding nodig. Wanneer je als partners besloten hebt om uit elkaar te gaan is dat al een hele beslissing voor jullie zelf. Als jullie samen kinderen hebben maakt dit deze beslissing nog impactvoller.



Maar als jullie kinderen ADHD hebben maakt dit de situatie nog een stuk complexer.

Kinderen met ADHD zijn zeer prikkel ontvankelijk, wat betekent dat ze zeker zullen reageren op spanningen tussen ouders door druk en dwars gedrag te laten zien. Dit kan betekenen dat je een huis vol herrie hebt.

Ouderschapsplan

Voor jullie kinderen moeten jullie als jullie gaan scheiden een ouderschapsplan opstellen waarin jullie alle afspraken over de kinderen vastleggen. Over de zorgverdeling, de verdeling van de kinderkosten, de verzorging en opvoeding, de communicatie en hoe je omgaat met veranderingen.

Zorgverdeling voor gescheiden ouders van kinderen met ADHD

Hebben jullie kinderen met ADHD dan is dit wel even een ander verhaal.

Dan is het belangrijk de zorgverdeling zorgvuldig op te stellen:

 • Want welke begeleiding zijn jullie kinderen gewend?
 • Welke begeleiding hebben ze nodig?
 • Hoe, op welke momenten en hoe vaak gaan de kinderen wisselen van ouder of huis?
 • Welke impact hebben veranderingen op het welzijn van jullie kinderen?
 • Hoe kunnen jullie jullie kinderen het beste begeleiden in deze situatie? Wat hebben ze nodig?
 • Hoe kunnen jullie als ouders de taken verdelen om er samen voor jullie kinderen te kunnen zijn?
 • Hoe zien jullie je toekomstige rol als gescheiden samenwerkende ouders?

En behalve hoe jullie als ouders de nieuwe situatie zien is het ook belangrijk te luisteren naar de kinderen.

Welke ideeën hebben zij zelf?

Deze wensen en ideeën kunnen heel goed meegenomen worden in een ouderschapsplan.

Hulp en advies bij scheiden

Wat jullie als ouders vertellen aan de kinderen over jullie scheiding en hoe jullie dit vertellen is cruciaal voor kinderen met ADHD. Als scheidingsbemiddelaar bij Zorgzaam Scheiden geef ik ouders hier hulp en adviezen in.

En bovendien komt het zeer regelmatig voor dat ik een gesprek met de kinderen heb om te luisteren naar hun stem, naar wat zij willen en welke ideeën zij hebben over jullie scheiding.

Binnen het scheidingstraject is er ruimte om met jullie als ouders te bespreken hoe jullie kinderen hebben gereageerd op de veranderingen en wat jullie kinderen nodig hebben. Het is mijn ervaring als scheidingsbemiddelaar dat deze ondersteuning zeer welkom is voor ouders aangezien jullie zelf in een moeilijke periode zitten die de nodige emoties oproept.

Zorgzaam Scheiden is een landelijk werkende organisatie gericht op het ontzorgen en ondersteunen van ouders en kinderen in een echtscheidingssituatie. Binnen deze organisatie is er bij de scheidingsbemiddelaars veel kennis en expertise aanwezig in de begeleiding van ADHD.

2 gedachten over “Hulp bij scheiden en kinderen met ADHD”

 1. Tom Hoekstra

  Mijn ouders zijn ook gescheiden en ik heb daar als kind met ADHD veel last van gehad. Het was inderdaad goed geweest als ze begeleiding of hulp na een scheiding hadden gehad. Uiteindelijk heeft iedereen zijn pad weer gevonden, maar het had beter en zorgzamer kunnen gaan.

  1. Else van Malland

   Beste Tom, goed te horen dat jij je weg hebt gevonden! Dat zegt iets over jou en je kracht.
   Een scheiding is lastig voor kinderen en kan me voorstellen dat het voor jou ivm ADHD helemaal lastig is geweest. Dat hoor ik vaak van kinderen. Dank voor jou reactie. Groet, Else

Geef een reactie