Sociaal-emotionele vaardigheden zijn vaardigheden over de omgang met elkaar (wat is normaal?). Hoe ga je met je eigen gevoelens en die van anderen om?
Personen met ADHD hebben vaak problemen met sociaal-emotionele vaardigheden, met sociale relaties bijvoorbeeld. Door hun “afwijkende” voor velen “rare” gedrag nemen anderen vaak afstand. Dat kan al beginnen op school als kinderen niet met kind met ADHD willen spelen of als het kind nooit op een feestje van klasgenootjes wordt uitgenodigd. Dat heeft een zeer negatief effect op het zelfbeeld, de eigenwaarde. Kortom op de kwaliteit van het leven van diegene met ADHD.
Het is belangrijk om uit te zoeken waar de problemen liggen om deze vervolgens aan te pakken middels therapie en/of medicatie.
Psychotherapie, het aanpakken van het gedrag, vaardigheidstrainingen, neurofeedback, voedingsadvies, eventueel met medicatie ondersteund, zijn manieren om de sociaal-emotionele problemen aan te pakken. Breng eerst in kaart waar het probleem zit om precies met datgene aan de slag te gaan.
Sociaal-emotionele vaardigheden begeleiding
Er zijn coaches en begeleiders die graag de uitdaging aan gaan om de sociaal-emotionele problemen effectief aan te pakken voor een betere toekomst voor de persoon met ADHD. Zowel kinderen als volwassenen kunnen een beroep doen op deze professionals. Ze zullen baat hebben met de therapie, hun leven zal een stuk aangenamer worden.
Ook zijn er goede boeken met oefeningen en veel info hoe je met je sociale problemen kunt omgaan voor een fijnere toekomst. Zoek online welke boeken je zouden kunnen helpen, boeken met info, oefeningen en speciale technieken. Of ga naar de bibliotheek en zoek op dit onderwerp.
Geef een reactie