ADHD en creativiteit

ADHD en creativiteitADHD en creativiteit twee handen op één buik, ze horen bij elkaar. Dat is een geweldig positieve kant van ADHD, creativiteit. Niet elke persoon met ADHD is zich ervan bewust dat hij of zij uitblinkt in creativiteit. Is de boosdoener wellicht het steeds benoemen van de negatieve kanten ervan, zodat het positieve zelden of nooit aan bod komt? Ligt faalangst, zich minder en anders voelen dan de anderen daaraan ten grondslag?

Creativiteit is juist iets om uit te buiten (in positieve zin) bij iemand met ADHD. Erg goed voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen. Dit werkt door in zijn of haar hele leven. Laat hem of haar experimenteren, uitvinden, kunst maken. Zelf iets creëren geeft veel voldoening en de eigenwaarde schiet omhoog. Het zorgt tevens voor ontspanning, het hoofd raakt leeg. 

Creativiteit, dat is de keerzijde van ADHD

Probeer trots te zijn op je ADHD als je uitblinkt in creativiteit, want ADHD heeft niet alleen vervelende consequenties. Mensen met ADHD denken namelijk vaak “out of the box”, waardoor mooie creaties ontstaan op diverse gebieden. Creatieve beroepen zijn daarom ook vaak gekozen beroepen door mensen met ADHD, beroepen waarin zij zichzelf kunnen zijn en kunnen laten zien “hoe goed ze zijn”. Prima voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen!

Zelfinzicht is voor mensen met ADHD erg moeilijk. Chaos en onrust in het hoofd zorgen ervoor dat er geen plek is voor zelfreflectie. Creatieve activiteiten helpen het zelfinzicht te vergroten. Daarbij horen creatieve motorische vaardigheden, maar zeker ook creatief denken. Het is van belang voor iemand met ADHD: 

  • dat deze zich vrij kan uiten,  
  • dat er naar hem of haar wordt geluisterd 
  • dat hij of zij de ruimte krijgt voor inbreng zonder onderbroken en/of afgekraakt te worden 
  • en vooral ook dat er positieve feedback wordt gegeven.  

Dit alles zorgt ervoor dat hij of zij zich durft te laten zien en te uiten zoals hij of zij is. Daar kunnen heel bijzondere dingen uit voortkomen. Weetje: creatief bezig zijn is goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen, zowel de grove als de fijne.    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *