Thuisonderwijs in Nederland – Positieve ervaringen

Hoe is het gesteld met het thuisonderwijs in Nederland? Ik dit artikel deel ik mijn eigen ervaringen en schrijf ik een positieve noot over thuisonderwijs.Wat is Thuisonderwijs?
Thuisonderwijs is een onderwijsvorm in Nederland waarbij ouders hun kinderen zelf lesgeven en niet de school. Dit kan worden gedaan doordat het kind tijdelijk niet naar school kan (bijvoorbeeld door het Coronavirus) of ouders willen dit zelf. Thuisonderwijs kan ook worden gegeven door een privéleraar.

voorbeeld van thuisonderwijs
Zo ziet thuisonderwijs er bij ons uit.

Mijn ervaringen met thuisonderwijs

Mijn jongens doen het erg goed!

De oudste, 12 jaar, groep 8. HB, HSP en zware dyslexie. Heeft al schooladvies HAVO/VWO gekregen.

De jongste, 10 jaar, groep 6. Begaafd, HSP, ADHD, beelddenker en vermoeden dyslexie.

Wij zitten al een week langer samen thuis (Noord-Brabant) en ik heb ze die week al duidelijk gemaakt dat ze wel “ziek” thuis zijn maar dat we wel schooltaken gingen doen.

Prima!

Toen gingen de scholen dicht door maatregelen van het RIVM en Minister-president Mark Rutte.

Maandag nog ons eigen schema gevolgd en dinsdag konden ze hun laptop en bakje met schoolspullen ophalen en kregen ze een schema mee en iedere dag duidelijke digitale opdrachten via Microsoft TEAMS.

De juffen zijn tussen 10-11-uur en tussen 13-14-uur online beschikbaar voor vragen of problemen en anders kun je klasgenoten raadplegen.

Zijn de opdrachten klaar dan leveren ze die dezelfde dag weer online in.

Hoe werkt thuisonderwijs bij ons?
Wij beginnen om 10-uur.

De kinderen hebben zelf aangegeven de ochtend rustig te willen opstarten.

Om 12-uur hebben we een uurtje pauze. Dan lunchen we wat en spelen we relaxt in de tuin.

Vanaf 13-uur totdat het klaar is werken ze dan weer door. De ene keer is dat tot 14-uur en de andere keer is het tot 16-uur.

Maar met thuisonderwijs doen we ook leuke dingen. Een creatieve opdracht, een workshop raptekst schrijven, gymmen, challenges enzovoort.

Ze waren deze week erg gemotiveerd en natuurlijk waren er soms wat frustraties als iets niet lukte of als ze het beter wisten dan de juffrouw op school (hihi).

Maar wat ben ik trots op ze.

Zelf ben ik ook juf. Maar zit afgekeurd thuis.

Het is best pittig om ze beide te begeleiden, maar ze kunnen heel veel zelfstandig. En ik geniet er stiekem van om zo met ze bezig te zijn.

Al kost het mij al mijn energie van de dag 😉.

1 gedachte over “Thuisonderwijs in Nederland – Positieve ervaringen”

  1. Fijn dat thuisonderwijs zo goed werkt bij jullie. Bij onze zoon totaal niet. Hij is helemaal ontregeld door het Coronavirus en kan hem niet duidelijk genoeg uitleggen waarom hij niet les kan op school voor een onbepaalde periode.. hij wil alleen maar buiten spelen of achter de computer. Hij denkt dat het vakantie is.

Geef een reactie