In gesprek met een volwassene over ADHD

ADHD ervaring volwasseneVorige week had ik het afrondende gesprek met een man van halverwege de dertig. Hij kwam een paar weken geleden om  praten over zijn diagnose  ADHD. Hij heeft de diagnose pas recentelijk gekregen terwijl hij al jaren het gevoel had dat er toch iets met hem aan de hand was. Uiteindelijk was hij via een verwijzing van zijn huisarts bij een psychiater terecht gekomen die hem had gediagnosticeerd. Maar hoe nu verder?
Hij wilde graag meer informatie krijgen over wat het hebben van ADHD precies inhoudt. Hij was vooral heel nieuwsgierig over het effect wat het hebben van ADHD heeft op zijn dagelijks leven. En ook hoe hij hier beter mee om kan gaan.
Naar deze informatie was hij op internet al op zoek geweest. De hoeveelheid en ook de tegenstrijdigheid van deze informatie hadden hem overvallen.
Zoals hij zei:Ik overzie niet meer wat er staat. Het is voor mij veel te veel informatie om te bevatten. En ik weet gewoon niet waar ik nu moet beginnen met lezen. En als ik iets lees wil ik het meteen in praktijk brengen maar nergens staat hoe ik dat moet doen.

Via een vriend was hij uiteindelijk op mijn website terecht gekomen.

Zijn verhaal over ADHD

Hij vertelde over zijn schoolloopbaan die niet vlekkeloos was verlopen en over de impact die dat op hem heeft gehad. De teleurstelling die hij altijd heeft gevoeld bij zijn ouders. Het gevoel dat hij niet geworden is wat zij van hem hadden verwacht. En over de vele relaties die nooit stand hebben gehouden. Wel een grote vriendenkring hebben en veel gevraagd worden voor feestjes. Niet in staat zijn lang in hetzelfde bedrijf te werken. Altijd op zoek naar een volgende uitdaging. Hij heeft tijdens onze gesprekken veel verteld over vroeger, zijn jeugd en zijn studententijd. De tijd van zijn leven was dat geweest tot dat hij moest stoppen met zijn studie wegens het behalen van te veel onvoldoendes.
En terwijl hij nu eigenlijk best gelukkig is en heeft geaccepteerd dat hij waarschijnlijk alleen blijft vreet er toch iets aan hem. Het zijn nu eigenlijk vooral vragen die de hele dag in zijn hoofd rond zoemen. Vragen waar hij graag een antwoord op wil krijgen.
Samen zijn we in vijf gesprekken van anderhalf uur gaan kijken wat hij ondertussen al wist over de diagnose ADHD. En vooral wat hij nog niet wist.

ADHD in beeld brengen

We hebben schematisch in beeld gebracht wat zijn knelpunten zijn en wanneer deze zaken hem vooral opbreken. We hebben gekeken welke tips en trucs voor hem eventueel zouden kunnen gaan werken, deze zijn geprint en als handleiding mee naar huis genomen.Een van de problemen waar hij al die jaren al tegen aan was gelopen was het plannen van eigenlijk alles wat er op een dag moest gebeuren. Eigenlijk het plannen van zijn leven.
Ik heb daarom samen met hem een schema gemaakt wat hem houvast kan geven, zowel een schema per dag als een schema voor de hele week. In eerste instantie deed hij hier wat lacherig over: “ik ben geen klein kind meer”. Maar na het schema een aantal weken gebruikt te hebben merkte hij dat er meer overzicht in zijn dag kwam. Dat hij leerde om een beetje structuur in te bouwen en vooral dat dit hem hielp de chaos in zijn  hoofd te verkleinen.

Structuur

Vorige week vertelde hij dat hij eindelijk zijn leven een beetje overzichtelijker en iets meer op orde had. Een vriendin had in het weekend geholpen met begin van het opruimen van zijn huis. Aan hem nu de taak om dit voor te zetten. De schema’s gebruikt hij trouw. Elke avond voor hij naar bed gaat vult hij zijn dag schema van de komende dag in. Hierin plant hij ook loze tijd, iets wat hij eerst niet van plan was maar toch op mijn aandringen is gaan doen.
Eindresultaat
En eindelijk, voor het eerst in zijn leven snapt hij hoe structuur hem kan helpen. Het zal hem geen partner opleveren en zijn zoektocht naar de volgende uitdaging zal ook niet meteen verdwijnen. Maar het zal hem rust opleveren. Rust die het hem mogelijk zal maken om toch iets gelukkiger te zijn.
We hebben nog een vervolg afspraak gepland voor over een half jaar, ik ben heel benieuwd waar hij dan staat. Maar gezien zijn inzet de afgelopen weken heb ik er alle vertrouwen in dat zijn chaos zowel in zijn hoofd als in zijn leven enorm verbeterd is.

Ben jij de vriend of partner van iemand met ADHD en zoek je meer informatie, hulp nodig of heb je vragen die je graag beantwoord zou willen zien? Ga dan naar het community board ADHD en Partners.

Geef een reactie