Weekplanning maken? Tips en richtlijnen voor evergreen weekplanningen

Terwijl het voor de meeste ‘gewone’ mensen al niet meevalt om een goede dag- of weekplanning te hanteren, voor ADHD’ers is dat al een enorme opgave. Het gebrek aan de juiste vaardigheden die de meeste ADHD’ers ervaren, komt er nog eens een stukje concentratie bij kijken zodat het nog lastiger is. Toch is het de moeite waard om je er toe aan te zetten. De reden is logisch: een goede dag- of weekplanning zorgt gelijk voor meer rust in je lijf omdat je precies weet waar je aan toe bent.


Dag- en weekplanning maken voor kinderen en volwassenen

Voor zowel kinderen als volwassenen is het maken van een planning een goede voorwaarde voor meer rust. Er zijn echter veel verschillen. Zo kan het lastig zijn om een kind aan te leren dat het handig is om even rust te nemen. Voor een volwassenen zit de uitdaging juist in het ordenen van de prioriteiten en komt de vraag juist boven drijven welke prioriteiten de meeste aandacht vergen.

De uitdaging van een goede planning

Bij het maken van een handig roosten of weekplanning komen er altijd een aantal standaard vragen boven drijven. Geen enkele ADHD’er is hetzelfde en dus zal een weekplanning geen standaard product zijn. Wat voor de een wel werkt, hoeft voor de ander zeker niet te werken. Ondanks die uitdaging zijn er wel een aantal richtlijnen te geven zodat je zelf makkelijk aan de slag kan met je eigen weekplanning.

Richtlijn 1: Ga plannen: het zorgt voor meer rust

Als we deskundigen mogen geloven is het zinvol om elke dag even 15 minuten te reserveren voor de planning van die dag. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan omdat veel ADHD’ers juist in beelden denken. Even 15 minuten lang geconcentreerd bezig zijn met je planning is daarom vaak lastig.

In veel gevallen heb je juist een prima beeld van de gewenste planning. Dat wil zeggen, voor jezelf. Je hebt daarnaast ook rekening te houden met andere zaken zoals een partner of bepaalde sociale verplichting. Kortom, het kan lastig zijn om je gedachtes en ideeën goed te plannen en op papier te zetten. Door juist wel de tijd te nemen, voorkom je dat je vastloopt en niet meer goed weet wat nu wel of juist niet belangrijk is.

Zorg voor een rustige omgeving waar u een weekplanning gaat maken.

Tip 1:

Pak een vaste dag, vrijdag bijvoorbeeld, waarop je aan de slag wil gaan met de planning voor de rest van de week. Dit heeft een goede reden: je bespaart je geheugen voor de rest van de week, bovendien realiseer je daarmee een belangrijk punt om je op te richten. Met andere woorden, je creëert zelf een flink stuk structuur en als ADHD’er heb je daar baat bij.

Tip 2:

Na de voorbereidingen op vrijdag, reserveer je op de zaterdag een blok van 15 minuten om je planning duidelijk op papier te zetten. Ook dat is regelmaat. Je kunt dan bepalen hoeveel tijd je aan elk onderdeel wilt besteden. De beschikbare tijd kun je het beste indelen in blokken zodat het voor jezelf ook nog eens lekker overzichtelijk blijft.

Richtlijn 2: Werk in tijdsblokken

Het klinkt misschien heel kinderlijk, maar die tijdsblokken werken echt! Wil je echt goed aanpakken, hou dan de omvang van die blokken beperkt. Een blok van 25 minuten waar je vervolgens 5 minuten pauze aan vastplakt is ideaal voor de meesten. Mocht je dan echt te kort vinden, pak dan blokken van 45 minuten. Je voelt zelf immers het beste aan wat in jouw situatie wel goed werkt of juist niet.


Ben je eenmaal gewend aan het werken met tijdsblokken, dan is het heel eenvoudig om de eerste richtlijn meer inhoud te geven, je hebt dan immers al het kader gemaakt en je hoeft het dan alleen maar in te vullen. Het bloksysteem helpt je daarnaast ook om meer tijd te reserveren voor andere zaken die belangrijk zijn zoals je partner of vrienden. Je krijgt daarnaast ook meer inzicht in je eigen dagindeling en je kunt meer rustmomenten indelen als je dat nodig hebt.

Richtlijn 3: Gun je zelf rust

Het grootste risico van het werken zonder dag- of weekplanning, is dat je jezelf voorbij loopt. Neem dus de tijd voor jezelf zodat je niet continu bezig bent met jezelf. Het is in de meest letterlijke zin een moment voor jezelf.

De tip om rustmomenten voor je eigen ik te creëren is niet onbelangrijk. Het heeft namelijk alles te maken met de manier waarop je hersenen werken. Het gaat immers om het stukje concentratie en het stukje creativiteit. Simpelweg gezegd komt het erop neer dat je hersenen de creatieve processen stimuleren als je niet geconcentreerd bezig bent met iets. Door je dus even niet te focussen, geef je jouw hersenen de mogelijkheid om even te relaxen en bezig te zijn met andere zaken. Zo zorg je er dus voor dat je hersenen minder belast raken en blijft je concentratie op peil op de momenten dat het nodig is.

Richtlijn 4: Luister naar je lichaam

Veel ADHD’ers voeren de taken die een grote mate van concentratie vergen bij voorkeur in de ochtend uit. De zaken die minder concentratie vereisen komen dan later op de dag aan bod. Dat kan prima werken, maar dat hoeft niet bij iedereen het geval te zijn. Het belangrijkste is dat je jezelf niet gaat dwingen om iets te doen. Luister goed naar je lichaam, jij weet immers het beste van iedereen hoe jij je voelt.

Voel je dat jou concentratie in de middaguren juist beter is, doe dan de lastige taken later. Hoe verleidelijk het ook is om even lekker door te werken, als je niet naar je lichaam luistert, loop je vanzelf een keer tegen de spreekwoordelijke muur op.

Richtlijn 5: Prikkelreductie

Mensen met ADD en AHDH hebben moeite om informatie te verwerken. Dat is dus iets anders dan waarnemen. Zoals eerder gezegd is het zinvol om af en toe de concentratie om te gooien. Dat moment voor jezelf gebruik je dus ook om het aantal prikkels wat je via je zintuigen, met name het horen en zien, binnen laat komen. Doe je dat niet, dan ben je eigenlijk bezig om je eigen grenzen te verleggen terwijl je geen reserve hebt om die extra informatie op te vangen en te verwerken. Het resultaat laat zich raden.

Het kan dus helpen om bij het maken van een weekplanning duidelijk aan te geven wat de rustmomenten zijn. Dat betekent dat je op die momenten niet gaat werken of andere inspannende taak gaat uitvoeren (daar hoort het checken van je mail en het plaatsnemen achter de laptop ook toe). Kortom: ga je eigen grenzen stellen, baken ze duidelijk af en maak kaders. Op die manier kom je veel sneller in balans met jezelf.



Reacties

Geef een reactie