Wietolie (zelf maken) en reguliere medicatie ervaringen

Gewone reguliere medicatie, ja die heb ik inderdaad ook in al die jaren gebruikt. Ik begon net als de meeste met Ritalin en vooral de nadruk op het Origineel. Er zit een verschil in de hulpstoffen tussen originele Ritalin en Methylfenidaat. Al snel werd duidelijk dat bij mij de standaard 3×2 niet voldoende werkte en al snel zat ik op 80-90 mg, per dag. Destijds woog ik 48 kg. Dus best een hoge dosering. Daarna volgde Strattera, Depakine, Concerta in combinatie met Methylfenidaat en Wellbutrin.

Dit in een periode van 15 jaar. Alle doseringen waren hoger dan voor mijn gewicht geadviseerd werd. Omdat het bij mij snel uitgewerkt was en mijn lichaam eraan gewend raakte waardoor ik op een gegeven moment meer last had van de bijwerkingen.

Ervaringen reguliere medicatie

De Combinatie Concerta met Methylfenidaat ging het beste. Maar ik kreeg Methylfenidaat, Originele Ritalin werd door mijn verzekering niet vergoed in ieder geval niet gunstig voor de Apotheek. Farmaceutisch spelletje! Vanaf 2016 werd zelfs in de dure aanvullende verzekeringen Concerta niet meer vergoed. Er was dus voor mij geen andere optie.

Concerta eruit en alleen maar Methylfenidaat wat ik dus maar een half jaar heb volgehouden. Was geen succes, ik had erg veel last van de pieken en dalen en moest bijna elke 2 uur 1 á 2 tabletjes nemen. Erg onrustig allemaal.

Andere medicijnen

Zo kwam ik op de Wellbutrin maximale dosering, dit heb ik 11/2 jaar gebruikt met uiteindelijk ook niet het gewenste resultaat. Wat waarschijnlijk een scheef beeld gaf was dat ik in een hele euforische tijd zat.. Ik werd voor de eerste keer oma en dus ik kon sowieso de wereld goed aan. Maar na een periode bleek dat de Wellbutrin dus niet voldoende werkte, vooral op de mijn drukke chaotische gedrag zowel in doen als in mijn hoofd was te veel om te handelen, voor mij en het begon ook op te vallen.

Vervelende aandoening overgehouden

In mijn periode van overdosering van Methylfenidaat en Concerta heb ik Tardieve dyskinesie gekregen, dit is bewegingsstoornis in mijn gezicht door medicijngebruik waardoor ik veel met mijn mond en ogen trek.. Dit heb ik niet altijd in de gaten wat heel vervelend is. Ziet er raar uit vind ik. De beschadiging is blijvend maar ik heb er nu niet altijd last van. Dit komt nu terug bij onder andere spanning en stress én het gebruik van Methylfenidaat.

3 maand zonder medicatie

Dit is geen succes chaotisch, druk, alles kwijt, hyper, last van alle bekende verschijnselen. Zou ik op een redelijk onbewoond eiland wonen waar Niks moet en alles mag dan zou ik prima functioneren zonder medicatie maar dat is niet het geval. Dus Methylfenidaat was weer de optie. Hier werd ik niet blij van en ging surfen op het web.

Wietolie of CBD-olie?

Ik ben me gaan verdiepen in hoe en wat over CBD olie en THC olie (met enorm veel hulp van mijn man, hij eigenlijk onze websurfer) en zijn erachter gekomen dat het gebruik van wietolie heel erg goed helpt bij onder andere ADHD én een bipolaire stoornis, mijn man heef Bipolair. Ik (ik ga voor het gemak verder als ik en niet wij) ben het nog allemaal aan het uitwerken, ben wel al begonnen met CBD olie en de werking is bij ADHD te weinig daarom ga ik nu zelf THC olie maken.

Wat is CBD olie?

Een korte omschrijving: CBD olie wordt gemaakt van industriële Hennep waar nagenoeg geen THC in zit. THC is de geestverruimende en psychoactieve stof. De werking is heilzaam én is ook geschikt voor kinderen en huisdieren. CBD olie heeft een heel breed beeld aan klachten die het verminderd of verhelpt. Ik kom hier in een ander artikel nog uitgebreid op terug.

Dosering

De dosering is over het algemeen 3x daags 1 druppel onder de tong en voor naar bed gaan 2 druppels. Dit is een richtlijn, zelf beetje uit proberen. Daarbij zijn er ook nog verschillende percentages CBD te koop dit heeft met de verdunning vd olie te maken en toepasbaar bij klachten je hebt. En kinderen en huisdieren uiteraard de laagste percentage.

CBD olie is legaal

Er is op het wereldwijde web erg veel informatie te vinden over CBD én THC. Mijn informatie en ervaringen heb ik voornamelijk verkregen via de site Stichting Mediwiet van Wernard Bruining, hij heeft op de Cannolator ontwikkeld, zij geven ook de masterclasses in Haarlem in maken van wietolie.

Wat is THC olie?

Om te beginnen is dit niet legaal. Medicinale wiet wordt ook niet meer vergoed uit de basisverzekering maar zoals mijn arts zei, met een nieuw kabinet zou het zomaar weer vergoed kunnen worden en ADHD zit dan zeker bij de diagnoses omdat er in de praktijk erg veel positieve ervaringen zijn. Wetenschappelijk zijn er geen onderzoeksgegevens bekend dus alle gegevens die er zijn, zijn uit eigen ervaringen. Wie weet komt het in Nederland ook nog want in Amerika zijn ze veel verder met officiële onderzoeken.

Ik weet van een bevriend huisarts dat er coffeeshops zijn die 50% korting geven op medicinale wiet met een recept van de huisarts. Dit is per woonplaats verschillend dus even uitzoeken meestal staat het op internet erbij. Dit iig totdat het gewoon weer op recept vergoed wordt.

Medicinale wiet kopen

Na het volgen van de masterclass zit er ook een kaartje bij van een aangesloten coffeeshop die de medicinale wiet ook goedkoop aanbiedt maar dit is ook in Haarlem, dus voor degene die vanuit het land komen kunnen gelijk door naar de coffeeshop, tenzij je al wat planten aan het kweken bent, uiteindelijk is dit natuurlijk de goedkoopste oplossing.

Zelf THC olie maken

Ik heb een Masterclass gevolgd bij stichting MediWiet in Haarlem en een Cannolator aangeschaft dit vind ik het makkelijkst en het veiligst. Je kan alles op internet vinden maar voor mij werkt het beter als iemand het een keer voordoet. Na de masterclass CBD olie maken.

Dus hop naar de coffeeshop best een bijzondere ervaring.. 51 jaar en nog nooit in een coffeeshop geweest. Het gaf wel een apart bijzonder gevoel. Ergens heb ik altijd een soort van angst gehad om wiet te gebruiken erg bang voor verslaving.. Nou blijkt dat dus heel erg mee te vallen, aan cannabis raak je niet verslaafd, kan wel aan het prettige gevoel verslaafd raken maar dan kom je ook uit op chocolade, koffie, zelfs fruit en een favoriete band of voetbalclub. Allemaal verslavend.

Oliemaak proces

Afijn alle ingrediënten in huis om zelf de olie te gaan maken.

 • Cannolator met toebehoren
 • 20 gr wiet
 • 120 ml alcohol (96% drinkbare alcohol)
 • 8 ml verse olijfolie
 • Pipetflesje
 • Weegschaal

Bureautje bij het open raam i.v.m. de ventilatie de alcohol is brandbaar bij verwarmen. En ik breng mijn cursus in praktijk.

 • 1. Gezeefde (gewoon in keuken vergiet) wiet in de buis en af toe aandrukken
 • 2. Buis in de Cannolator
 • 3. Water in de babyfleswarmer én aan op de hoogste stand
 • 4. Ook het pompje aan
 • 5. De 120 ml alcohol rustig in de buis laten lopen
 • 6. Nu wachten en steeds even kijken of alles goed gaat duurt ongeveer 2 uur
 • 7. Blijf in de buurt want het blijft verwarmen van alcohol

Het is eigenlijk heel simpel.. Maar natuurlijk komt mijn onzekerheid weer boven drijven en durft ik het hele proces niet uit het oog te verliezen.. het duurt iets langer dan ik dacht..maar dat kan ook zijn dat ik de tijd niet meer goed heb onthouden.

Resultaat en houdbaarheid olie

Tijd.. Ook zo vervelend dingetje. Afijn rustig druppelde de olie in het maatglas. Er zit altijd nog een klein percentage water in de alcohol en die kookt eruit als alle belletjes weg zijn is de olie klaar. 2 ml pure THC olie en hierbij gaat dan 8 ml olijfolie.

Tip: Hoe verser des te langer de THC olie houdbaar is. Buiten de koelkast ongeveer een jaar en in de koelkast jaren. Dit nog een paar minuutjes mee verwarmen en klaar is 10 ml THC olie a 250 druppels.

Eerste ervaringen wietolie

Ja dat was ook erg spannend want Wat voel ik? Hoeveel kan ik nemen? Zou het helpen? Allemaal spannende vragen. JA bij mij werkt het! Inmiddels een week verder en ik heb nu mijn dosering wel gevonden. 2-1-2 én voor het slapen 3. Tussendoor neem ik ook CBD druppels en de combinatie werkt.

Rust en overzicht door oliën

Het ‘grote ding’ weer verdelen. Voel veel meer rust in mijn hoofd en lijf, overzie alles weer een en kan weer iets aanpakken en afmaken omdat ik het grote ding weer in stukken verdeel die haalbaar zijn. Dus bijvoorbeeld die hele grote berg was hoeft niet in 1 keer gestreken, wat inhoudt dat ik gewoon weer ergens aan begin en in delen af kan maken. Groot voordeel dat ook mijn Tardieve dyskinesie vrijwel weg is.

Wietplanten

Inmiddels hebben we zelf ook een plantje groeien. Groeit snel maar toch te langzaam, wat inhoudt dat we toch nog een keer naar de coffeeshop gaan. Onze ervaring is dat zowel bij ADHD als bij Bipolair de THC olie in combinatie met CBD veel rust in hoofd en lijf geeft.


Reacties

13 reacties op “Wietolie (zelf maken) en reguliere medicatie ervaringen”

 1. Interessant artikel, wel heb ik een vraag. Je hebt het over 20 gr wiet.. welke soort moet ik hebben dan? Aangezien er tientallen weedsoorten bestaan en de kwaliteit ook sterk verschilt..

  1. Anneke Ronner-Veenboer avatar
   Anneke Ronner-Veenboer

   Beste Pim,

   Bedankt voor reactie, voor de THC olie kan je alles van de plant gebruiken behalve de steel en de wortels.
   Dus ook het blad wat vaak als gruis wordt verkocht.
   Door met alcohol te verwarmen komt de THC vrij.
   Er zijn inderdaad veel (medicinale) planten kijk naar hoog THC en deels CBD waarde.
   Er zijn sites waar je zelfs op klacht en/of aandoening een plant kan kiezen.
   Hoop dat je zo voldoende info hebt, anders hoor ik het graag.

   Groeten, Anneke

 2. Babette avatar
  Babette

  Het is heel fijn dat het voor je werkt, maar pas op! THC (olie) is wel degelijk verslavend. En mensen met ADHD zijn verslavingsgevoelig. Ik werk sinds kort in een verslavingskliniek en zie daar veel cliënten met ADHD die verslaafd zijn geraakt aan cannabis.

  Succes verder, maar het is voor veel mensen niet de juiste oplossing in hun zoektocht naar vervanging van medicatie.

  1. Anneke Ronner-Veenboer avatar
   Anneke Ronner-Veenboer

   Dank je wel Babette voor je reactie, ik snap wat je bedoelt, maar de THC olie heeft net een ander effect op de geest dan met roken.. Dan krijg je in 1 keer een boost wat het prettige gevoel geeft dat is bij de olie niet zo snel het geval, zelfs al neem je teveel druppels het “high” gevoel geeft niet het euforisch gevoel als met blowen.

   De olie is beter te doseren.

   Ik heb het in overleg met mijn huisarts en behandelaar gedaan.

   Groeten, Anneke

  2. Voor je wat opschrijft, moet je weten wat je zegt kennis hebben van zaken. THC is niet verslavend, dat wordt wel gezegd maar dat klopt niet, THC verandert de structuur van je hersenen en dat gebeurt vrijwel bij elke verslaving,

   Dus niet bij THC geen verslaving, mensen ADHD zijn niet verslaving gevoeliger dan mensen met ADHD, maar omdat ze zoeken naar rust komen ze vaker in aanraking met verslavende midden zo als alcohol coke speed en deze zijn daadwerkelijk wel verslavend, zeer verslavend zelfs.

   Even eens is Ritalin en al die ander farmaceutische merken, gewoon speed en dus zeer verslavend en met nare bijwerken op de lange termijn.

   THC is een middel wat je veilig kan gebruiken zonder bijwerkingen, er is nog nooit iemand aan dood gegaan, Cannabis wordt al zolang gebruik als medicijnen al lang voor onze beschrijving. Die door middel van de farmaceutische industrie en de katoenen industrie Cannabis doen hebben verbieden, maar goed dat is weer een ander verhaal 😉

   Na ja conclusie gebruik gerust THC dat kan geen kwaad.

   Zion

 3. Nander avatar
  Nander

  Ik vindt de olie altijd zo gedoe! Eerst kocht ik altijd cbd olie maar ik vape tegenwoordig. scheelt een hoop werk met olie maken.

  1. Anneke Ronner-Veenboer avatar
   Anneke Ronner-Veenboer

   Hai Nander, bedankt voor je reactie maar wat bedoel je met dat de olie zo’n gedoe is, CBD olie is idd gewoon te koop, en met een Vape pen rook je cannabis?
   Dat is meer zoals blowen
   Er is verschil tussen CBD en THC én blowen en olie.
   Vipe geeft ook dat stukje genot wat bij olie niet is.
   Olie is puur medicinaal.
   Mijn vraag aan jou is, waarom CBD olie niet voldoende werkte?
   Nogmaals bedankt voor je reactie
   Groetjes Anneke

 4. lennart avatar
  lennart

  Interessant om te lezen allemaal, ik heb nog wel een vraag.
  Ik hoorde gisteren op radio dat je ook ADHD medicatie kunt maken met LSD, hoe zit dit dan?

  1. Anneke avatar
   Anneke

   Hai Lennart, ja het is idd erg interessant allemaal, over LSD heb ik nog niet gehoord.. Zal er wel even induiken.
   Voor mij werkt CBD én THC heel goed.
   Grt Anneke

 5. Max Xingming avatar
  Max Xingming

  Met LSD gaat dit om een microdosis. Een gemiddelde zegel bedraagt iets van rond de 120ug (microgram) en het is moeilijk deze te gaan verknippen naar 10microgram omdat men in het midden druppelt op een zegel en hoe meer in het midden, hoe geconcentreerder het is.
  Als je rond de 10 a 20ug neemt dan trip je niet. Maar je voelt wel dat je iets op hebt.
  Na inname werkt het veel langer dan methylfenidaat. Het werkt zo’n 6 tot 8 uur, maar aangezien je lichaam er een tolerantie op bouwt kan je het niet ’s anderdaags nemen (tenzij je er dan dubbel zoveel inneemt) dan moet je er een rustdag van maken en minstens 48 uur wachten.
  Pas op want soms verkoopt men lsd waar eigenlijk atropine in zit, een giftige dodelijke stof ! en het is zeer moeilijk en risicovol om dat te gaan doseren, waardoor je misschien per ongeluk te veel neemt en zwaar begint te trippen/hallucineren.

 6. Kees Mooyer avatar
  Kees Mooyer

  Bij mij hebben ze na 65 jaar ADHD geconstateerd ,daarbij in dec 16 ook nog tinitus gekregen
  Waardoor ik overspannen ben geraakt ,waar ik nu weer van opkrabbel ,maar ik zit nog steeds in een proeffase van medicatie voor ADHD en depressie ,nu gebruik ik mirtazapine voor slapen
  En welbrutin voor het ADHD gebeuren ( waar ik meer oorsuizen van krijg ) nu wil ik eigelijk van de reguliere medicatie af ,en wietolie gaan proberen ,maar mijn vraag is wat voor wietolie zou ik moeten gebruiken ,hoeveel % en hoeveel druppels van deze olie en hoeveel x per dag
  Ik heb al 5 % CBd en 10 % CBd al gekregen via een Mediwiet site
  Hoe moet ik dit aanpakken ,eerst afbouwen van de medicijnen of gelijk stoppen en overgaan naar de wietolie
  Gr Kees uit Volendam ( hopelijk kunnen jullie mij helpen )

  1. Hoi Kees,
   Wat een hoop vragen heb, wat ik wel herken want die had ik zelf ook.
   Hoop eigenlijk voor je dat al je vragen al beantwoord zijn.
   Als je er nog mee zit kan je ze altijd stellen en hieronder een reactie achterlaten.
   Zij kunnen je in ieder geval op weg helpen.
   Heel veel succes, hoop dat jij ook verder komt.
   Groet,
   Edwin

 7. Ik heb ook ADHD en wil zelf wietolie met de cannolator maken. Maar wel CBD plant/zaadjes beveel je aan? Of welke plant met welke te kruisen zodat ik niet high wordt want dat vind ik een naar gevoel. Tips zijn van harte welkom.

Geef een reactie