Wir War

Wir War - Diagnose ADHDNu net een week 35, en gisteren feliciteerde mijn arts me met je hebt ADHD.
Denk dat mensen uit mijn omgeving er ook niet zo raar van opkijken.. Waarschuw jullie al wel vast voor de stemmingswisselingen die ik nu al doorsta Dus voor ik het VERGEET doe ik het maar even zo..
Het punt is dat er echt een ontzettende willekeur plaats vindt in het vergeten, over het hoofd zien of er aan voorbij rennen van dingen en gebeurtenissen. Ik ben een topper in vergeten, dat ik op verkeerde tijdstippen aan iets denk, of er aan denk maar afgeleid raak voor ik er aan toe kom. wat voor sommige mensen echt hinderlijk is en was.
Menig ADHDer zal het herkennen het gevoel dat je trek hebt je vol goede voornemens ‘wat eten te pakken’ zeker omhoog komt, maar dat de keuken nog niet eens bereikt wordt. Omdat je bijvoorbeeld struikelt over de stofzuiger die je categorisch laat slingeren, plots weer weet dat er een uur geleden toch gestofzuigd ging worden, terwijl je de stekker probeert uit te rollen de gedachte binnen schiet dat je telefoon nog opgeladen moet worden en heb je die eenmaal in de slaapkamer gevonden, zie je de vuile was onmiddelijk realiseer je je dat er nog een gedraaide was al twee dagen ligt weg te schimmelen in de machine, en om die te gaan pakken eerst maar gaat douchen omdat je er toch bent en aangekleed en al weer beneden komt en ik me af begon te vragen waar mijn nieuwe fietspomp gebleven is en die terug vond bij mijn fiets, maar aan pompen nog niet was toegekomen.
En ik me in de keuken afvraag waarom ik maar de helft van de afwas gedaan heb. Het is niet gek als je dan maar besluit eerst de mail te gaan checken en twee uur later je afvraagt of je eigenlijk gegeten hebt. En dat dan de hele dag door (dit was alleen in de ochtend).
Voordelen van ADHDVoordelen genoeg aan ADHD zo ook hyperfocus, ik weet dat ik, als ik, me ergens toe kan zetten (waar weken aan vooraf kunnen gaan) als ik het eenmaal doe ook alles in 1 keer doe. Maar dat gebeurd niet zo vaak.
Ik realiseer me dat ieder ‘normaal’ mens zich hier bar weinig bij voor kan stellen maar goed, zo verloopt het zo’n beetje. Belangrijk of onbelangrijk, dat maakt geheel niet uit.
Deze ervaring is geschreven door Heleen

17 gedachten over “Wir War”

 1. Ik heb ook de diagnose ADHD gekregen, al heel wat jaartjes terug. Maar wat een herkenning allemaal, mensen die mij niet kennen, hebben vaak direct al een vooroordeel over mij.. “wat is dat voor rare dame dan” of “is die wel helemaal goed” dat komt omdat ze zelf geen ADHD hebben of het is een stukje jaloezie..
  Maar goed, super leuke ervaring om te lezen!

 2. Oh wat een herkenning!
  en eigenlijk schrik ik daar wel van.Of schrikken? nee ik denk davij bevestiging lees! en dat ik daar eenswat mee moet doen. Onze dochter heeft adhd en ik herken veel bij hals. Nu het toegeven en actie nemen!

  1. Hey Ingrid,
   Schrikken haha ach als je niet beter weet!! Ik ben iniedergeval blij dat ik het nu weet en me dus op dingen kan aanpassen,
   Het is namelijk ook een opluchting als je het weet en je eindelijk weet waarom sommige dingen niet lukte in het verleden.

 3. Haha! Ja idd! Wat herkenbaar! Moet er wel om lachen als ik het lees…ben zelf precies zo!
  Paar jaar ( 6 jaar) geleden kreeg ook ik te horen dat ik ADHD heb, onze dochter van 11 heeft het ook. Ben zelf 34 jaar, bijna 35.
  Veel mensen snappen er niets van en vinden ons soms raar uit de hoek komen. Kan zeggen dat ik ook sneller denk als dat ik vertel…wat nogal eens tot verwarring leid.
  Maar goed, ik vind het niet zo erg dat ik het heb. Alleen op bepaalde momenten loop ik mezelf voorbij.
  Denk dat andere mensen er meer hinder van hebben. Ik zeg ook alijd tegen mijn dochter dat het ook zo z’n voordelen heeft. Andere mensen kunnen zich ook maar aanpassen, waarom zouden wij alleen dat doen?

 4. Helemaal gelijk in!!!
  Je bent zoals je bent! En je moet jezelf blijven zoals jij je goed voelt! En dat het mss anders is de de grote menigte die als een kudde door t leven gaat, so be it!
  Ik heb een zoon van 5 met ADHD en vind hem geweldig! Hij heeft zoveel humor is sociaal, muzikaal en ik verveel me nooit met hem!
  Je kunt niet je hele leven jezelf gaan inhouden, wegstoppen omdat je een beetje anders bent dan de massa……wees jezelf! Diegene die jou begrijpen en accepteren zoals je bent blijven dat ook doen en zijn je echte vrienden. Diegene die dat niet kunnen…….jammer dan.

  1. Arend_Jan van der Vos

   Beste Claudia,
   Helemaal goed ! Wij…als mensen met de GAVE…van ADHD…
   onze eigen (heel vaak zo …) super sterke persoonlijkheden…
   altijd maar aanpassen aan de nukken van deze consuMEER…maatschappij ?
   Dat heb ik…veel te lang gedaan !
   Als jonge senior…geboren op 3 mei 1950, te Amsterdam, zou ik het liefst…
   alle mensen, oudere of jongere…vrouw / man…met onze unieke gaven…
   persoonlijk de hand willen drukken…en hen een bemoedigend woord toe willen spreken !
   Arend_Jan van der Vos, Amsterdam.

 5. Helemaal mee eens, kennen jullie het stukje over PAN? Zo ontdekte Jurjen Bos bij toeval een nieuwe stoornis: PAN (Persistent Attention Normality) waaraan een grote hoeveelheid van de mensen lijdt: schattingen lopen op tot over de 90%.
  Wij hebben er gelukkig zelf geen last van, maar hebben wel heel vaak met PAN-lijders te maken. Om zoveel mogelijk schade te voorkomen beschrijft Jurjen hieronder de symptomen. Daarbij is hij ons zeer behulpzaam door ons hierbij ook een handige “gebruiksaanwijzing” toe te spelen.

 6. wil nog wel even wat recht zetten.. ADHD heeft echt niet alleen maar leuke kanten. ik heb in de afgelopen vier jaar aardig wat moeten verwerken.. en was zeker boos om alles wat mis liep in mijn leven, relaties, banen enz enz.
  Wilde meer zeggen dat je inderdaad niet alles op ADHD kan gooien, en dat het best pijnlijk is om dingen in te zien. Maar het is niet het einde van de wereld.. Dit even rechtgezet om een boze reactie.

 7. ADHD heeft idd niet alleen maar leuke kanten. We zullen allemaal ongetwijfeld te maken hebben gehad met psychologen en psychiaters omdat alles wat anders verliep als bij anderen. Anders hadden we niet geweten dat we ADHD hebben. Maar.. ik heb wel geleerd dat je er anders naar kunt kijken, positief. Toen ik hoorde wat er met mij was, was ik opgelucht. Dat van die kudde vind ik wel een leuke. Wie bepaald er eigenlijk wat “normaal” is? We zijn toch niet gek? We zijn alleen druk..
  Ik heb een tijdje Ritalin gebruikt, maar ben daar gauw weer mee gestopt. Voor sommige mensen zal het ongetwijfeld goed zijn, maar ik werd er zo traag van. Voelde me mezelf niet meer. Kun je je afvragen: Is dat dan de bedoeling? Ik ben zo geboren en zo heeft het moeten zijn. Ik heb aardig mijn weg gevonden in de drukte. En ook ik heb het dat ik van a naar b loop zonder het af te maken en dat je dan later er weer langs loopt en denkt oja, dat moest ik ook nog doen! Maar ik heb het aan het eind van de dag vaak wel allemaal gedaan, ook al is het in etappes haha. En anders de volgende dag maar verder. Vroeger kon ik erg van streek raken als iets niet af was. Maar nu, misschien doordat ik ouder ben, heb ik daar wat meer rust in.

  1. Arend_Jan van der Vos

   Ali, helemaal.. voor 100% met jou eens! Hier heb ik dus.. vrijwel.. niets aan toe te voegen!
   Do not worry.. too much.. and.. please, don’t feel to much ‘sorry’!
   A.J. van der Vos, Amsterdam.

 8. @ Arend-Jan: Ik ben het ook helemaal met jou eens ! Ik zie het ook als een gave, maar wel iets waar je mee moet leren omgaan…Zie aan mijn dochter dat ze er af en toe nog wel mee aan het worstelen is. Maar ik weet dat ze haar weg wel vind. En idd..voel geen sorry om wie je bent. Iedereen is zoals hij is. Allemaal uniek! Als je ADHD hebt, heeft dat ook voordelen. Ik heb ze laatst opgeschreven, ook de nadelen hoor. Maar van de voordelen word ik blij en de de nadelen neem ik daarmee voor wat het is. Het is niet anders…toch?

 9. Ik heb er ook veel plezier van, ben soms blij dat ik de meest briljante oplossingen kan vinden en mijn zoontje verveelt zich geen moment met mij.
  Merk wel dat vrienden me afentoe niet helemaal kunnen volgen, maar ook dat wendt
  Iemand zei eens tegen mij, je vliegt overal naar toe, zonder ergens te landen

 10. Heleen, haha ja zo is het hier ook! Mijn kids vervelen zich eigenlijk ook nooit met mij. Ik moet altijd iets doen.. zitten kan ik toch niet. Dus we zijn veel creatief bezig of we gaan zomaar ergens onverwachts heen. En ik skeeler ook nog wel eens met ze. Dat gebeurd bij de meeste gezinnen om ons heen niet, dat zien de kids ook wel. Dus het heeft echt zijn voordelen haha.

 11. Arend- Jan van der Vos

  Impulsief.. ontzettend.. creatief.. gebruik deze eigenschappen. Heb er maling aan, dat niet iedereen in staat is, om onze super-intelligente, snelle grappen.. binnen.. fracties van seconden te snappen!
  Kijk om je heen, in feite ben je in deze wereld, nooit en te nimmer alleen!
  Bepaal jouw eigen grenzen, en ga daar niet te ver over heen!
  Je bent (geworden) wie je bent, man of vrouw, jongere of oudere vent!
  Alleen jijzelf.. bent de enige persoon, die jouw innerlijk leven werkelijk kent!
  Voor sommigen.. misschien.. een doos.. een kist vol met vraagtekens.. voor anderen.. een lading warme, wollen dekens!
  ADHD betekent:
  Altijd
  Door
  Helder
  Denken
  Anderen op weg willen helpen? Daar is toch helemaal niets mis mee? Beter super-sociaal.. dan compleet A – sociaal, toch ?
  Nu ben ik nog zestig.. plus twee.. maar ik kijk er al naar uit.. over vijf maanden word ik .. zestig.. plus drie! Teveel vraagtekens.. kunnen jouw leven vergallen! Laat het zeker niet .. door alle DOMME vraagtekens.. van anderen.. verknallen!
  A.J. Amsterdam vrijdag 7 december 2012.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: