ADHD afkorting

ADHD afkortingADHD afkorting, waar staat het voor?

  • A is de afkorting van Attention, aandacht
  • D is de afkorting van Deficit, tekort
  • H is de afkorting van Hyperactivity, hyperactief
  • D is de afkorting van Disorder, stoornis

Zoals je leest is ADHD een Engelse afkorting, met daarachter de Nederlandse vertaling. Sommige mensen in Nederland vertalen de afkorting ADHD als Alle Dagen Heel Druk, met een knipoog want dat hoeft niet het geval te zijn. Je kunt ADHD zien als een verzamelnaam, gebruikt om een bepaald type afwijkend gedrag te benoemen. Steeds meer kinderen worden gediagnosticeerd met ADHD. Dat wil niet zeggen dat er geen volwassenen zijn met ADHD. Deze zijn er wel, maar vroeger was er geen aandacht voor en geen kennis over. Ouders komen er vaak achter dat zij ook de kenmerken van ADHD hebben als zij deze zien bij hun kind(eren).

ADHD afkorting en meer

Steeds meer volwassenen laten zich vervolgens ook testen om daarover zekerheid te krijgen. Bij velen vallen problemen van vroeger op hun plek. Ze weten nu waardoor en waarom het leven voor hen zo is gelopen. Een tekort aan neurotransmitters veroorzaken de problemen. Neurotransmitters zijn transportstoffen tussen de zenuwcellen. Dit veroorzaakt: niet of slecht kunnen concentreren, erg druk zijn, impulsiviteit, moeite met sociale vaardigheden (de hoofdkenmerken van ADHD). Medicatie in combinatie met gedragstherapie wordt vaak gegeven om bijvoorbeeld de concentratie te verbeteren en sociale vaardigheden worden aangeleerd voor meer sociale contacten, maar er is ook aandacht voor ordenen, plannen, klusjes afmaken.

ADHD en therapie

Het is telkens opnieuw belangrijk om de therapie af te stemmen op de persoon. Waar loopt hij of zij vast, welke vaardigheden vindt hij of zij lastig. Een plan van aanpak is dus altijd een plan op maat gemaakt voor de cliënt. Coaching en begeleiding is een belangrijke toevoeging aan het (dagelijkse) leven van iemand met ADHD. Praat erover met je huisarts, laat een diagnose stellen en neem de praktische en mentale hulp aan van een professionele coach of begeleider. Voor ouders en kinderen en voor het gezin is er hulp, gezinshulp, ouderbegeleiding en ontlasting van de ouders die een kind met ADHD opvoeden door het zoeken naar en aanbieden van logeeropvang.

 

Geef een reactie