Moeder en zoon met ADHD

ADHD algemene tips voor ouders

ADHD heeft verschillende kenmerken en symptomen, daarom zullen niet alle tips gelden speciaal voor jouw kind. Lees de tips rustig door, het kan verhelderend werken. Mocht je na het lezen van onze algemene tips nog vragen hebben? Schrijf dan een reactie onder deze blog en we zullen jou zo goed mogelijk op weg helpen.

Praat over ADHD

Vertel je kind over zijn ADHD en de kenmerken en dat het daarom wellicht anders is en/of anders reageert dan leeftijdgenoten. Vertel er duidelijk bij dat het anders zijn niet betekent dat het minder waard is dan andere kinderen. Vertel waarin het uitblinkt niet ondanks maar dankzij de ADHD. Dit geeft een positieve benadering van het probleem dat ADHD heet.

vrolijk meisje met ADHD

Lees boeken

Voordat je bovenstaande goed in praktijk kunt brengen is het belangrijk dat jullie (de ouders of verzorgers) je goed in deze materie inlezen of laten voorlichten en je kind laten diagnosticeren. Dat laatste is een moeilijke stap, maar wel een heel essentiële. Je kind groeit er namelijk niet overheen, ADHD heb je levenslang en met de juiste hulp en handvatten is er prima mee te leven. Met een diagnose krijgt je kind meer mogelijkheden en kansen. Denk daarbij aan hulp op school van de leerkracht, aangepaste lesstof, maar ook ouder- en kindbegeleiding.

Bezoek de pagina met ADHD boeken voor ouders van kinderen met ADHD, volwassenen en partners van AD(H)D.

Hulp accepteren

Accepteer professionele hulp, die jullie en het kind praktische handvatten biedt, maar ook voor een luisterend oor. Deze begeleiding heeft veel te bieden en heeft een andere relatie met je kind dan jullie ouder-kindrelatie.

Verdiep je in de materie, zodat jullie weten wat jullie kind door kan maken. Er ontstaat dan vaak meer begrip en dat is heel belangrijk voor jullie relatie. Het kan voorkomen dat er een onoverkomelijke afstand tussen jullie en jullie kind komt (“jullie begrijpen me toch niet”, dat denkt je kind).

Familie vertellen

Als jullie weten wat ADHD inhoudt dan kunnen jullie anderen (huisgenoten, familie, kennissenkring) beter informeren. Uiteraard weet je niet alles als je over ADHD hebt gelezen, maar wel in grote lijnen. Het dagelijkse leven maakt jullie na enkele jaren met een kind met ADHD ervaringsdeskundigen. En toch zal elke leeftijd weer nieuwe dingen brengen, zoals dat met kinderen zonder ADHD ook het geval is.

Zelfacceptatie

Accepteer dat jullie leven aangepast moet worden aan de situatie. Dat zal even wat tijd kosten, maar als dit jullie lukt heb je een gemakkelijker leven. Jullie steken energie in het kind zoals het is en niet zoals jullie zouden willen dat het is. Acceptatie is echt heel belangrijk, het kind voelt dat ook.

Op één lijn met je partner

Probeer met je partner op één lijn te zitten wat betreft de aanpak van ADHD. Dat zal niet altijd lukken, praat erover, toon begrip. Niet iedereen heeft de tools in handen, help elkaar door naar elkaar te luisteren, maak geen verwijten.

samen met partner op één lijn zitten

Rustmomenten inplannen

Gun elkaar momentjes voor jezelf, als de energie even ver te zoeken is. Deze oplaadmomenten hebben jullie hard nodig om je daarna weer voor de volle 100% in te kunnen zetten voor je kind met ADHD (en uiteraard de rest van het gezin).

Tijd vrij maken

Maak tijd vrij voor de rest van het gezin door een spel te spelen, ga koekjes bakken, knutselen, sporten, ga de natuur in, naar zee. Het maakt niet uit wat jullie gaan doen, maar doe dingen samen.

Aandacht geven aan alle kinderen

Geef andere kinderen uit het gezin een keer apart aandacht, ze moeten steeds rekening houden met hun broer of zus met ADHD. Bezorg ze een leuk uitje.

Positief blijven

Een kind met ADHD kan voelen als een blok aan je been. Probeer positief in het leven te staan, zodat het allemaal niet zo zwaar is. Blijf niet hangen en denken in problemen, maar in oplossingen. De ADHD zal nooit verdwijnen, dit accepteren geeft lucht. Vergeet de humor niet!

Goed zorgen voor jezelf

Zorg zo goed mogelijk voor jezelf, dat komt het gehele gezin ten goede. Kom je echter nooit aan ontspanning toe, zoek hulp.

Jouw kind is niet lastig

Vermijd bezoekjes met je kind met ADHD aan mensen die jouw kind lastig en onhandelbaar vinden, ondanks het feit dat ze weten waarom dat zo is. Het kind voelt dit haarfijn aan en zal zich er naar gedragen. Jullie zitten niet op je gemak en het bezoekje wordt een geforceerd toneelstukje. Ben niet bang om mensen kwijt te raken door de gedragingen van jouw kind met ADHD. Echte vrienden haken niet af, omdat je een kind met problemen hebt. Zij zullen je graag willen helpen en naar je luisteren.

Bescherming en hulp geven

Bied je kind hulp en bescherm het waar dat nodig is, dat doe je bij al jullie kinderen. Een kind met ADHD ontwikkelt zich ook, te beschermend opvoeden is niet nodig en zorgt ervoor dat het te afhankelijk blijft. Behandel je kind op het juiste niveau, dat is goed voor het zelfbeeld.

Voel je niet verplicht voor een verjaardagsfeestje

Organiseer geen verjaardagsfeestje voor jullie kind als het kind niet wil, alleen maar omdat klasgenootjes ook hun verjaardag vieren. Je weet dan zeker dat jouw kind zich in de slaapkamer zal opsluiten en niet aanwezig zal zijn. Bespaar jezelf en jouw kind deze negatieve ervaring. Ook andere verrassingen vallen vaak niet goed. Jouw kind kan erdoor zelfs in paniek raken. Willen jullie iets regelen, doe het samen, dan weet hij of zij wat er komen gaat en is de spanning er af.

Rustige uitstapjes

Ook zal jullie kind het waarschijnlijk niet trekken om een dagje te winkelen of naar een grote dierentuin te gaan. Iedereen die erbij is zal zich moeten aanpassen of geen leuke dag hebben. Niet doen dus! Een kinderboerderij is overzichtelijker en een stuk rustiger. Check eerst of jouw kind met ADHD erin is geïnteresseerd. Er komt een tijd dat dit wellicht iets eenvoudiger zal gaan. En of die tijd nu wel of niet komt, probeer te accepteren dat jouw kind bepaalde goed bedoelde uitstapjes of feestjes niet trekt. Maak er geen punt van!

kinderboerderijk goed voor kinderen met ADHD

Schaam je niet voor jouw kind

Ten slotte het zal je maar gebeuren.. Jullie zoon of dochter met ADHD zegt wat hij/zij denkt, neemt dingen letterlijk en dat kan tot komische situaties leiden. Geniet daarvan. Maar…, er worden door hem of haar wellicht ook weleens ongepaste opmerkingen gemaakt. Jullie zullen je ongemakkelijk voelen. Maak ook hier geen punt van! Het is een kenmerk van ADHD. Leg het uit aan mensen als jullie dat nodig vinden (dat zal afhankelijk zijn van de situatie), maar voel je niet verplicht om je telkens te verontschuldigen voor het gedrag van je kind met ADHD.


Reacties

Geef een reactie