ADHD en hobby

ADHD en hobbyJe kunt helemaal opgaan in je hobby en dat is nu juist de bedoeling. Even weg van alles waar jij je druk om maakt, geen prikkels om je heen waar je niets mee kunt en die je negatief beïnvloeden. Concentreren is niet je beste kant, maar als jij je bezig houdt met een hobby kan dat op dat moment zomaar veranderen.


De focus ligt op de hobby en je vergeet de tijd. Het uitoefenen van een hobby ontstresst en levert een positieve bijdrage om even uit je hoofd te gaan en al het andere te vergeten. Kies een hobby waarbij jij je prettig voelt. Word je onrustig van de “rommel” die knutselen geeft en raak je daardoor in de war dan is die hobby niets voor jou. Een hobby moet bij je passen. Kies er zelf een, vind je dat moeilijk, laat je helpen. Voor ouders en verzorgers: stimuleer je kind een hobby te kiezen en bied daarbij ondersteuning.   

ADHD en hobby, welke keuze maak je?

Iedere persoon heeft door zijn of haar ADHD andere problemen en zal op geheel eigen wijze ontspanning in een hobby ervaren. Daarvoor dient de hobby goed bij je te passen. Een hobby uitoefenen is geen moeten maar graag willen, dan klopt het plaatje en zorgt het voor ontspanning. Kies je voor sport en spel dan wordt de lichamelijke onrust aangepakt en ook je hoofd wordt leeggemaakt. Echter niet iedereen wil sporten. Je kunt rust en ontspanning ook zoeken in fotografie. Kinderen met ADHD kunnen door hun ouders worden gestimuleerd om een passende hobby te zoeken. Ook de persoonlijke begeleider van een kind met ADHD zal graag aandacht besteden aan het vinden van een hobby en deze zelfs samen opstarten. Dat laatste is een goed idee. Je kunt veel vaardigheden oefenen zonder dat er druk op ligt, als je met een kind met ADHD een hobby begint. Ga je samen schilderen, dan leg je in het begin alles geordend klaar en gaat aan de slag, een volgend keer leg je samen alles klaar en bevalt de hobby dan ga je nog verder, dan koop je samen de verf, je gaat naar de winkel en oefent deze vaardigheid. 

Voorbeelden hobby’s     

  • Muziek maken 
  • Muziek luisteren, om je helemaal af te zonderen zet je een koptelefoon op 
  • Fietsen, gebruik GEEN koptelefoon, dat is te gevaarlijk, je hoort geen geluiden van andere weggebruikers   
  • Fitness 
  • Koken en bakken 
  • Mindfulness 
  • Handwerken 
  • Fotograferen 
  • Tekenen, schilderen 
  • Trainen of spelen met je hond, elke dag even, voor jou een fijn ritme en ook voor de hond 
  • Lezen eventueel met koptelefoon, als jij je kunt focussen op een verhaal of er helemaal in kunt wegdromen. Niet iedereen met ADHD zal een boek willen lezen, een verhaal, een gedicht of iets dergelijks is ook prima.  

Als je kiest voor een hobby in groepsverband, neem een proefles. Online vind je daarover info. Zijn er problemen met sociale vaardigheden dan is het goed een en ander af te stemmen met de groepsleider. Is deze gekwalificeerd om met kinderen met ADHD om te gaan, is de groep niet te groot? Het kind dient zich er veilig te voelen, anders wordt het een fiasco. Ouders, houd vinger aan de pols! Misschien kun je zelf of de persoonlijke begeleider van je kind ook deelnemen aan de hobbycursus.  



Reacties

Geef een reactie