ADHD en slaapproblemen

ADHD en slaapproblemenADHD en slaapproblemen, iets wat vaak samengaat. Slaapproblemen zijn erg vervelend in de nacht maar ook overdag, want slecht slapen zorgt ervoor dat je overdag niet 100% functioneert. Je wordt chagrijnig, kunt je slechter concentreren, kortom slecht slapen beïnvloedt je leven negatief als het slaaptekort chronische vormen aanneemt. Dat geldt voor iedereen. Volwassenen en kinderen met ADHD hebben er vaak last van. Hun slaapproblemen zorgen ervoor dat ADHD gerelateerde problemen verergeren. Denk aan concentratie en emotieregulatie.Waarom niet slapen?

Mensen met ADHD kunnen niet slapen, omdat ze zich niet kunnen ontspannen, hun hoofd zit vol, ze kunnen hun gedachten niet stopzetten, ze blijven piekeren. Is dat bij jouw kind met ADHD het geval, laat het vaker buitenspelen. Het zou zomaar de oplossing kunnen zijn. Het is in elk geval het proberen waard. Het kan geen kwaad, het heeft geen bijwerkingen, zoals dat wel het geval is bij medicatie.

Gevolgen niet slapen…

Als een kind met ADHD slecht of niet slaapt heeft dat ook zijn weerslag op de ouders. Ook zij slapen slecht. Slaapproblemen veroorzaken nog meer problemen. Praat erover met de huisarts of met de begeleider van je kind. Misschien is slaaptraining een optie. Ook muziek luisteren, yoga en ontspanningsoefeningen voordat het kind gaat slapen kun je overwegen

Tip: laat jouw kind overdag geen dutjes doen op de bank. Zorg dat het meer beweegt of een sport actief gaat beoefenen, nadat het uit school komt. Het zal niet bij elk kind eenvoudig zijn om het zover te krijgen (ook afhankelijk van de leeftijd), vraag om begeleiding als het je allemaal teveel wordt. Coaches staan voor je klaar en kunnen je ontlasten.

Geef een reactie