ADHD en werkenNa je studie ga je aan het werk. Waar ga je naar op zoek als je belast bent met ADHD? Uiteraard zoek je werk naar je zin, waar liggen je interesses? Rekening houdend met je ADHD is er ook voor jou een geschikte baan te vinden. Praat erover met professionals of met soortgenoten. Uiteindelijk maak je echter zelf de keuze.

Er komt veel op je af als je een baan zoekt en wat te doen als je gaat solliciteren. Is het verstandig om tijdens een sollicitatiegesprek te vertellen dat je ADHD hebt, of kun je dat beter later doen als je voor een tweede gesprek wordt uitgenodigd? Een antwoord hierop geven is niet eenvoudig en afhankelijk van diverse factoren. ADHD en werken, het begint met de keuze in welke vacature jij je gaat verdiepen. Hoe groot is een bedrijf? Hoeveel uren kun je werken? Wat is de inhoud van de werkzaamheden? Word je begeleid? Wat ga je verdienen? Hoe groot is de verantwoordelijkheid en kun jij die dragen?

Waar kun je werken?

Iemand met ADHD kan werken in een bedrijf (vaak is een kleinschalig bedrijf de beste optie). Er kunnen echter enkele voorwaarden nodig zijn om het beste resultaat te behalen en heel belangrijk om het naar je zin te hebben:

  • de mogelijkheid om even naar buiten te gaan om te bewegen als je daar behoefte aan hebt tussen de werkzaamheden door;
  • iemand die met je meekijkt en het overzicht houdt als je aan een grote opdracht werkt;
  • iemand die voor jou een planning maakt als je daar moeite mee hebt;
  • er dient volgens een bepaalde structuur gewerkt te worden, zodat het geen chaos wordt;
  • collega’s en een werkgever met begrip.

Dat laatstgenoemde punt is erg belangrijk. Collega’s kunnen de sfeer voor jou behoorlijk verpesten als ze je niet begrijpen. Waarom is hij/zij weer van zijn plaats en loopt hij/zij buiten? Waarom is een klant niet teruggebeld (vergeten)? Maar ook kunnen collega’s jaloers zijn op het feit dat jij met je ADHD de werkzaamheden zo snel hebt gedaan. En omdat jij zulke briljante oplossingen bedenkt, waar niemand aan heeft gedacht (jouw creativiteit, out of the box denken).

ADHD en werken als ZZP’er

Zeer gewilde banen onder de mensen met ADHD zijn die werkzaamheden die zij zelfstandig kunnen uitvoeren. Enkele voorbeelden daarvan zijn: schilderen, koken en bakken, schrijven, fotograferen, ontwerpen, in de architectuur werken, werken in de reclamewereld, werken als zorgverlener van agent tot en met verpleger. Tijdens je studie heb je wellicht stage gelopen, wat vond je ervan? Je hebt ook altijd een proefperiode voordat jij ergens gaat werken. Gebruik die proeftijd om te bepalen of dit is wat je wilt.


Reacties

Geef een reactie