ADHD en studeren

ADHD en studerenIemand met ADHD kan zijn doel behalen, als de juiste weg wordt bewandeld, zoals dat voor iedereen geldt. ADHD en studeren, het kan prima. Kies voor de juiste opleiding, een studie waar je hart ligt. Kies een school waar begeleiding mogelijk is. Bezoek een open dag en is dat te druk, maak een afspraak om de school op een ander tijdstip te bezoeken of zelfs een halve dag mee te draaien. Vraag wat de mogelijkheden zijn.Zorg dat je op de hoogte bent van hetgeen je te wachten staat: het lezen van veel teksten (kan moeilijk zijn als je concentratieproblemen ervaart), het plannen van je opdrachten (moeilijk als je moeite hebt met ordenen, plannen en structureren) en tentamens (veel mensen met ADHD hebben meer tijd nodig om de opdracht te maken). Maak geen geheim van je ADHD. Zorg dat de school op de hoogte is van jouw aandoening, zodat je ondersteuning kunt krijgen, bijvoorbeeld extra verwerkingstijd tijdens een toets. Studeren met een ondersteuningsvraag, neem deze handreiking aan. Zij biedt je kansen om je studie met goed resultaat af te ronden.

ADHD café, heb je daar weleens van gehoord?

Wist jij van het bestaan van ADHD cafés? Een café waar mensen met ADHD samenkomen en waar over zeer verschillende onderwerpen wordt gesproken. Een plek waar je voor de gezelligheid komt en ervaringen kunt uitwisselen. Kijk online waar je deze bijeenkomsten kunt vinden. Een samenkomen van mensen die tegen dezelfde problemen aanlopen als jij.

Bijzondere gesprekken ook over hoe men een en ander heeft aangepakt. Heel fijn om te horen dat niet alleen jij met de aandoening ADHD en de kenmerken ervan worstelt. Ook wordt er veel gelachen om het impulsieve gedrag dat ook vaak te zien is bij iemand met ADHD, veel humor! Je kunt elkaar tips geven over een studie, over een bepaalde school die wel erg goed haar best doet om mensen met ADHD vooruit te helpen en dergelijke.

Wat zijn de ervaringen met een bepaalde medicatie tijdens het studeren? Gesprekken tussen ervaringsdeskundigen van ADHD die elkaar kunnen ondersteunen, tips geven. Want wie weet beter wat ADHD inhoudt en waar men tegenaan loopt bijvoorbeeld bij het studeren dan degenen die zelf ADHD hebben? Elke maand een bijeenkomst in het ADHD café, waar je naar uit zult kijken.

1 gedachte over “ADHD en studeren”

Geef een reactie