ADHD zonder hyperactiviteit

ADHD zonder hyperactiviteitADHD zonder hyperactiviteit wordt ADD genoemd, dus zonder de H van hyperactiviteit. Mensen met ADD zijn vaak dromerig, stil en passief. Wat blijft er over als je de hyperactiviteit bij ADHD weglaat? Een aandachtstekortstoornis. Het is ook mogelijk dat je door de buitenwereld niet als druk wordt ervaren, maar dat je nooit rust hebt in je hoofd. Je kunt je nooit totaal ontspannen, hetgeen een groot probleem is en een grote invloed heeft op je dagelijkse leven op elk gebied. Zoals dat geldt voor ADHD geldt dat ook voor ADD dat je deze aandoening hebt en niet je jij deze aandoening bent!ADHD kent drie vormen

  • De combinatie van aandachtstekort stoornis, hyperactiviteit en impulsiviteit. Dit is de meest bekende vorm van ADHD.
  • Hyperactiviteit en impulsiviteit zonder dat er sprake is van aandachtstekortstoornis.
  • De aandachtstekortstoornis zonder het hyperactief en impulsief zijn. Toch is ook bij ADD enige mate van hyperactiviteit en impulsiviteit mogelijk. Het is minder aanwezig en geeft in de meeste gevallen minder problemen. Het is mogelijk dat friemelen en wiebelen zich voordoen.

ADD concentratiestoornis

Heb je ADD dan heb je moeite “bij de les te blijven”, moeite om op te letten. Moeite om blijvend de aandacht vast te houden op iets wat er op dat moment gaande is of wordt gezegd. Een slechte focus tijdens een toets kan leiden tot onnodige fouten, niet door onwetendheid maar door een slechte of geen concentratie.

Het is bij ADD ook mogelijk dat een vraag wel wordt gehoord , maar niet goed doordringt omdat degene met ADD te intensief met eigen gedachten bezig is of met een activiteit die hem of haar de omgeving doet vergeten. Ook dromerigheid kan bij ADD voorkomen. Wel een goede planning maken maar je er niet aan houden, ook dat komt vaak voor. Degene met ADD heeft moeite zijn of haar aandacht aan te sturen.

Heel belangrijk om te weten is dat iemand met ADD zich wel goed kan concentreren als hij of zij gemotiveerd is om te luisteren als iets zijn of haar interesse heeft. Belangrijk voor de omgeving om te weten: het is geen onwil, maar concentreren lukt vaak niet ondanks dat degene met ADD er zich wel voor wil inspannen.

Nog een punt van aandacht is de hyperfocus, die er wel kan zijn. Hyperfocus betekent overconcentratie. Degene die daar last van heeft kan niet worden afgeleid als hij of zij met iets bezig is dat hem of haar enorm interesseert.

Ieder nadeel heeft een voordeel

Zo kent ADD (hoe vervelend de aandoening ook voor je is) ook pluspunten. Op school worden er nogal wat eisen gesteld: plannen, schoolvakken die je niet interesseren, ordenen, toetsen voorbereiden en maken. Dat is best zwaar, maar wat zijn de positieve kanten van ADD?

De creativiteit zal er in veel gevallen uitspringen. Dat zorgt ervoor dat je met ADD vaak erg goed bent in tekenen. Of knutselen, bouwen, ontwerpen, maar ook in het bedenken van oplossingen waar nog niemand aan heeft gedacht. Jouw vindingrijkheid maakt je bijzonder en belangrijk voor bepaalde functies.

Geef een reactie