Alternatieven voor ADHD medicatie (deel 1)

alternatieven voor adhd medicatieIk ben Corinne Delis en ik heb ADHD. Naast dat ik ADHD heb, heeft mijn oudste zoon van 15 ook ADHD en PDD-NOS. Mijn jongste van 11 heeft geen diagnose, maar hij heeft vermoedelijk ook ADHD.
Ik heb maanden getwijfeld of ik hetgeen wat ik nu met jullie ga delen wel zou kunnen delen, zonder dat ik van alle kanten word aangevallen. Maar laat ik maar bij het begin beginnen, dan zien we wel hoe het eindigt.Nieuw! Alle soorten ADHD medicatie bekijken? Ervaringen lezen? Klik hier.

Alternatieven voor ADHD medicijnen?

In 2008, toen ik 32 jaar was, werd bij mij de diagnose ADHD gesteld. Er werd direct medicatie aangeboden, maar dat wees ik af. Ik zou eerst wel zelf proberen om orde te creëren in mijn leven, “Zo moeilijk zou het toch wel niet zijn?” dacht ik nog heel naïef. Dit heb ik denk ik 1,5 jaar volgehouden en alhoewel ik echt mijn best deed, het lukte mij simpelweg niet om meer rust in mijn hoofd en lijf te krijgen. Hierdoor zat ik geregeld tegen overspannenheid en depressiviteit aan. Daarom ging ik toch maar weer naar de psychiater.
Ik kreeg 20 mg Ritalin voorgeschreven. Ik weeg behoorlijk veel, dus je snapt wel dat dit geen zoden aan de dijk zette. Het had dus minimaal effect… dus ik stopte er na een half jaar maar weer mee.
Op een gegeven moment, na een paar jaar zonder medicatie, liep ik echt helemaal vast en kwam ik uiteindelijk bij een psycholoog terecht. Die zette alles voor mij in perspectief (dit is een andere blog op zich). Ik werd tevens doorgestuurd naar de psychiater en werd aan 70 mg Ritalin per dag gezet. Zo hé, wat een verademing! Ik kon me weer focussen en concentreren op de dingen die ik voor mijn werk moest doen. In de avond was ik wel altijd heel erg moe, maar dat schreef ik toe ik aan het rebound effect. Ik had totaal geen gevoel van honger, maar viel geen gram af.
Iets wat de psychiater met deze hoge dosis Ritalin best raar vond. Ik eigenlijk ook, want ik wilde dolgraag wat kilo’s kwijt. Maar wat ik ook deed, ik viel geen gram af. Ik kwam nog eerder aan!
Zo kon het niet langer! Ik ging, nu 1,5 jaar geleden, naar een acupuncturist. Zij voelde mijn pols om mijn energielevels te bepalen en zei: “Ik kan jou niet helpen”. Huh? “Ja”, zegt ze, “Normaal met acupunctuur is het zo dat ik energie van plekken waar je teveel hebt, breng naar de plekken waar te weinig energie is, zodat er weer balans komt. Jij hebt alleen geen energie. Je levensenergie is heel erg laag en ook de energie in je organen kan ik bijna niet voelen, zo laag is het. Dat je niet afvalt, is dus niet zo gek. Je hebt simpelweg geen energie over om te verbranden, je hebt net aan genoeg om te kunnen leven”. BAM! Die kwam even binnen! Ik schrok me rot en realiseerde me dat ik door het gebruik van de Ritalin de signalen die mijn lijf mij stuurde niet kon voelen. Ik besloot cold turkey te stoppen met de Ritalin. Nou, dat heb ik geweten! Ik kon mijn lijf weer voelen en mijn lijf wilde alleen maar slapen, slapen en nog eens slapen….en dat heb ik maanden achter elkaar gedaan. Deze keer luisterde ik naar wat mijn lijf nodig had en heb ik mijn werk als fotograaf op een laag pitje gezet. Na 6 á 7 maanden voelde ik me eindelijk weer ietsje beter, ik hoefde niet meer elke middag een paar uur te slapen.
In februari zei mijn oudste zoon dat hij wilde stoppen met zijn medicatie (Concerta 54mg). Hij heeft nadat ik mijn diagnose kreeg ook de diagnose ADHD erbij gekregen en heeft in de afgelopen jaren eerst Ritalin gehad, daarna Medikinet. En toen dat ook niet meer werkte en hij ook daar op de hoogste dosis zat, werd het Concerta. Maar nu gaf hij zelf al een tijdje aan dat hij ook hiervan merkte dat het niet meer het effect had wat het moest zijn en dat hij hier eigenlijk ook mee wilde stoppen. We hebben eerst met zijn psychiater gesproken en die zei dat er voordelen en nadelen met medicatie zijn en dat wij zelf maar moesten kijken wat voor ons het beste werkt. Mijn zoon had toevallig 2 weken vakantie, dus we stopten meteen.
In de eerste dagen toen hij zijn medicatie niet meer had, merkten we echt dat de ADHD-kenmerken verergerden (normaal zeiden we als hij zich zo gedroeg: “Heb je je pil wel ingenomen?”). Nu wist ik vanuit eigen ervaring dat dit ontwenningsverschijnselen zijn en dat ze met een week of twee al minder zouden worden. Dit was precies wat er gebeurde.
Met de medicatie was Anthony altijd somber, tot depressief aan toe, negatief, kortaf en erg in zichzelf gekeerd. Opeens hadden we een heel ander kind in huis wat meer open was, vrolijk, grappig en veel socialer! Wauw, wat een verschil! Maar ja, hij moest weer naar school en daar merkten ze toch echt wel dat hij snel werd afgeleid. Dus ik ging fanatiek op zoek naar een alternatief voor ADHD medicatie, het liefst 100% natuurlijk. In Nederland kon ik nou niet iets vinden waarvan ik direct enthousiast werd. Ik wilde veel positieve ervaringen lezen en doordat ik al heel erg veel verschillende therapieën en andere dingen had geprobeerd in de voorgaande jaren, was ik ook vrij sceptisch of er wel zoiets zou bestaan.
Nou, dat was totdat ik HET middel vond wat mijn leven en dat van mijn zoon veranderde.
Lees hier Alternatief voor ADHD medicatie deel 2 ->
Geschreven door Corinne van ADHD blog Nederland

7 gedachten over “Alternatieven voor ADHD medicatie (deel 1)”

 1. Moderators van deze website, kunnen jullie alstublieft dit verhaal verwijderen? Dit is overduidelijk een reclame boodschap van iemand die verbonden is aan een direct marketing bedrijf. Er zijn wel meerdere van deze bedrijven, die vaak vanuit Amerika, via tussenhandelaren hun producten verkopen. Altijd beloven ze een product te hebben dat op revolutionaire wijze al je problemen kan oplossen.
  Vaak werken ze via een piramide schema (wat verboden is) ook al zullen ze dit zelf altijd ontkennen. Een piramideschema houdt in dat je bonussen krijgt als je vrienden ook het product laat verkopen. zo zou je in theorie heel snel geld kunnen verdienen maar in de praktijk verdient alleen de top van de piramide heel veel geld terwijl iedereen onder hun alleen maar verlies maakt en zo worden mensen uitgebuit.
  Ik ben bang dat deze mevrouw door haar aardige vriendinnen uit Amerika hier ook in geluisd is om in een soortgelijk marketingbedrijf mee te doen. Ik ken meerdere mensen uit mijn omgeving die hier in meegingen en hopeloos hierdoor in de schulden zijn gekomen.
  En zeg nou zelf, die beloften die ze doen over de producten zijn toch ook veel te goed om waar te zijn? Een olie , op de huid zou je van al je klachten afhelpen? van spierpijn tot aan ADHD en Autisme? En hou zouden deze olien precies bij je bijnierschors komen, die uitgeput zouden zijn?
  Is het niet gek dat, wanneer je googled op deze olien, dat je dan geen enkel wetenschappelijk onderzoek hierover terugvind, maar alleen dubieuze websites van bedrijven of particulieren? Als je goed kijkt, zie je dat op deze websites ook altijd een product verkocht wordt, of gelinkt wordt naar sites waar dat product verkocht wordt. Of er is een boek dat je moet kopen waar alles voor je uitgelegd zou worden, voor een flinke prijs.
  Mensen, wees kritisch en laat je niet overtuigen door mensen die dergelijke cure-all producten aanbieden. Ik snap heel goed hoe moeilijk het is om met een stoornis als ADHD (heb het zelf) of vergelijkbaar te moeten leven. En ik zou ook wel een toverstafje willen die me van alle problemen af kan helpen. Maar dat is er helaas niet. Maar laat je niet verleiden door dit soort verhalen, want je zult alleen maar verder afzakken (zeker als je je ook laat overhalen om aan dit verderfelijke businessmodel mee te doen)

 2. oja, en je kunt het natuurlijk een keer proberen, die olie. Want wat kan het kwaad? Het zal ook wel niet zoveel kwaad kunnen, aangezien het op je huid is en niet direct in je bloedbaan komt. Echter door dit te kopen werk je wel mee aan het verderfelijke businessmodel van deze bedrijven. En het kost jezelf natuurlijk geld.
  Toch zul je je misschien afvragen, hoe kan het dat je toch vaak van mensen hoort dat dergelijke olien of andere alternatieve geneeswijzen toch werken? Dit komt voornamelijk door twee dingen:
  – Ten eerste kan het komen door het welbekende placebo-effect. Dit kan erg sterk zijn, en werkt zelfs als je kritisch bent over de werking van de therapie. zeker als een medicijn al in minder dan 20 minuten werkt (zoals in bovenstaand verhaal zou het al in 5 min werken!) is dit duidelijk een placebo effect. een medicijn kan in 5 min namelijk nog nooit de bloedbaan bereikt hebben!
  – Het tweede is het effect van persoonlijke aandacht. Je voelt je niet serieus genomen door gewone artsen (en ik snap dit ook best, met de haast die artsen vaak lijken te hebben tegenwoordig) en daarom wijk je uit naar een alternatieve geneeswijze. Die accupuncturist of andere geneesheer heeft vervolgens volledig begrip voor je problemen en neemt uitgebreid de tijd voor je. Alleen deze aandacht, en je meer serieus genomen voelen, kan er al voor zorgen dat je je beter in je vel gaat voelen.
  Het zijn dus niet de naalden, de olie of een massage die je beter maken, maar eerder een combinatie van persoonlijke aandacht/ je serieus genoemen voelen en een placebo effect die je je (tijdelijk!) beter laten voelen.
  Op zich niets mis mee natuurlijk, als je je beter voelt is dat toch goed? Pas echter wel op dat je er niet te veel geld in steekt, en geen middelen gaat slikken waarvan de werking niet wetenschappelijk onderzocht is.
  En wat betreft ADHD en Autisme: dit zijn neurologische aandoeningen, die aangeboren zijn. Deze zullen niet door een placebo of alternatieve geneeswijze verholpen kunnen worden. hiervoor zullen toch echt alleen wetenschappelijk onderbouwde therapien en medicatie kunnen helpen. Alternatieve middelen zullen alleen voor gemoedsrust wat kunnen bijdragen doormiddel van bovengenoemde effecten.

  1. Reiny van der Sande

   Bart, je bent GEWELDIG dat jij de tijd hebt genomen om deze feedback te plaatsen en daarmee de wereld een stukje beter hebt gemaakt.
   Ik ben zelf arts, wetenschapper én ouder en ik ben gestopt met koppige mensen wijzer proberen te maken en het doet mij goed om te zien dat anderen nog niet de moed hebben opgegeven.

 3. Arthur Selderbeek

  Hallo.
  Ik ben 20 jaar lang Holistisch massage therapeut geweest. Ook magnetiseer ik mensen vanaf mijn tienerjaren. Dit voor uiteenlopende klachten.
  Nu heb ik de afgelopen jaren gemerkt dat wanneer ik een foto van een kind met de diagnose ADHD behandel dit het kind tot rust brengt.
  ik ben 20 jaar lang op zoek geweest hoe dit kan plaats vinden. Door ervaring en er veel over lezen kom ik tot de conclusie dat het de universele energie is die de kinderen heelt. De intelligentie dat dit universum heeft gecreëerd heelt de kinderen.
  Het geeft direct resultaat. De intelligentie neemt geen omwegen. Dat is niet efficiënt.
  dank u
  arthur selderbeek

 4. ik zou graag meer informatie willen over deze olie voor mijn dochter van 11 zij heeft ook adhd. waar is de olie te krijgen en hoe heet het , of is er een website waar ik dit kan bestellen ect. met vriendelijke groet monique

  1. Redactie ADHDblog.nl

   hallo Monique, goede vraag hoor, wij krijgen zoveel vraag naar deze speciale oliën dat we de knoop hebben door gehakt en zelf essentiële oliën gaan importeren uit het buitenland en verkopen. Na de zomervakantie wordt onze webshop gelanceerd en vanaf dan kunnen mensen deze bij ons bestellen.
   De oliën die wij gaan aanbieden zijn specifiek gemaakt voor rust en reinheid en heel erg geschikt voor mensen met ADHD/ADD en niet onbelangrijk het is PUUR NATUUR.

Geef een reactie