Kind met ADHD luistert niet

Het is als ouder vervelend als je kinderen niet luisteren. Als je bijvoorbeeld in de winkel staat, dan baal je zeker. Je roept dat ze nergens aan mogen komen en niet mogen rennen, je voelt je niet op je gemak als ze niet naar je luisteren. Maar kinderen zijn soms te druk met andere dingen bezig en dan ontgaat het ze even dat je hen roept. Het is geen onwil, vaak hebben ze wat anders gevonden wat de aandacht heeft bij ze. Dit is iets wat bij alle kinderen dus voor kan komen en het is niet zo dat alleen een kind met ADHD ‘niet luistert’.

Je moet jezelf eigenlijk de vraag stellen, is het zo dat ze niet luisteren, of zijn ze druk bezig met andere dingen? Je hebt het zelf ook wel eens dat er wat langs je heen gaat, omdat je bijvoorbeeld in je hoofd met andere dingen bezig bent. Zo zou je het dus ook kunnen zien als kinderen niet direct reageren, wat vaak wordt gezien als dat ze niet luisteren. Als je er zo over denkt, dan verandert dat wel je zienswijze als het goed is.

Is het niet luisteren of bezig zijn met andere dingen?

Stel jezelf als ouder altijd de vraag, is het zo dat mijn kind niet luistert of is hij of zij te druk bezig met andere dingen. Een kind luistert namelijk wel vaak naar je, maar het dringt niet direct door omdat ze dromerig zijn. Hierdoor denken ouders vaak dat een kind niet wil luisteren of bewust niet reageert, maar zo is het dus lang niet altijd. Het kan namelijk zijn dat een kind zo dromerig is en gewoon niet kan luisteren op dat moment.

Je kunt als ouder wel naar je kind roepen van dit mag niet of kom eens hier, maar roepen in het wilde weg, helpt dat? Nee, het is daarom beter om eerst de aandacht van je kind te vragen en daar gaan we hieronder dieper op in.

kind luister niet

Vraag eerst de aandacht van je kind

Je wil iets aan je kind vragen, je wil misschien zeggen dat het bijna tijd is om naar school te gaan, of dat hij zijn schoenen aan moet doen. Wat doe je als eerste? We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld.

  1. Gerda wil de aandacht van haar zoon Guus. Gerda loopt naar Guus toe en zegt “Guus, kijk me eens aan.”
  2. Gerda wacht dan tot Guus haar aankijkt of zegt ja wat is er of in ieder geval tot er interactie is.
  3. Gerda geeft de boodschap door aan Guus: “Het is bijna 8 uur, ik wil dat je je schoenen aan gaat doen en dan kunnen we samen naar school lopen.”
  4. Gerda wacht tot Guus reageert en vraagt desnoods om bevestiging als hij iets terug mompelt. “Wat ga je nu doen Guus?”
  5. Het is de bedoeling dat Guus de boodschap dan gaat herhalen en dan weet je dat het over is gekomen.

Deze manier zal alleen werken bij jonge kinderen, oudere kinderen zullen al snel zoiets hebben van ik heb je gehoord dus hoef het niet te herhalen. Maar dit is wel een manier om te zorgen dat je weet dat de boodschap is overgekomen. Maak dus eerst contact, zorg dat je weet dat de ander luistert en dan kun je aangeven wat er gaande is of een vraag stellen.

Belangrijke tips voor de opvoeding

Er zijn zojuist al wat tips genoemd hoe je kunt zorgen dat je weet dat je kind luistert en dat interactie van groot belang is net als contact maken. Maar we hebben nog een paar tips voor je:

  • Routine is in ieder gezin belangrijk. Zo heeft ieder gezinslid ook meer rust en voor kinderen met ADHD is dat heel belangrijk. Een vaste plaats aan tafel bijvoorbeeld, een vaste volgorde als je naar school gaat, etc. Je kunt ook samen een dag- of weekplanning maken die voor beide goed bevalt.
  • Duidelijke regels zijn ook belangrijk. Als je roept naar je kind ga opruimen, wat bedoel je dan? Een kind zal het niet doen en niet weten wat je nu precies wil. Geef daarom duidelijk aan wat je wil, of zeg we ruimen samen het speelgoed op, dit is duidelijk en je helpt mee (interactie).
  • Positief blijven is van groot belang. Boos worden heeft geen nut als ze niet luisteren of dromerig zijn. Lach er een keer mee, dan heb je samen lol. Je hebt zelf ook wel eens dat mensen tegen je praten en dat het niet binnenkomt.

Geef een reactie