ADHD en interesses

Welke voeding vermijden als je ADHD hebt?

Deze vraag kan verschillende reacties oproepen bij mensen, maar het gaat er puur om dat we allemaal even aan het denken worden gezet. Er is veel gezegd over de link tussen ADHD en voeding, maar wat klopt er wel en wat is niet waar? Geldt het dan ook voor iedereen met ADHD? Het begint al bij het idee dat veel mensen denken dat kinderen te druk worden als ze suiker op hebben. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek waarmee is aangetoond dat kinderen drukker worden als ze suiker op hebben.

Bewezen door middel van onderzoek

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het toevoegen van supplementen aan een dieet (bepaalde vetzuren), maar ook is er gekeken naar het vermijden van een voedingsproduct (kunstmatige kleurstoffen) of het vermijden van voedselproducten (fewfoods dieet). Wat daar de bevindingen van zijn, delen we graag met je.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat er een effect bestaat op het fewfoods dieet van ADHD en gedragsveranderingen. Het dieet zou een grote invloed kunnen hebben op ADHD maar ook kan het zorgen voor een gedragsverandering. In Nederland is dat onderzoek ook gehouden en daaruit is naar voren gekomen dat zes op de tien kinderen effect merkt dankzij het dieet. In 2020 is gebleken dat het dieet in de praktijk ook effectief is. Maar het nadeel is dat het een lastig dieet is, je moet echt veel tijd besteden aan wat wel of niet gegeten mag worden. Ouders zullen veel tijd en energie kwijt zijn om dit uit te zoeken en het te blijven volgen met hun kind om na te gaan of het voor hen ook werkt.

Vetzuren en ADHD

Vroeger dacht men wel eens dat Omega 3 vetzuren (dus visolie bijvoorbeeld) en Omega 6 vetzuren zorgden voor een vermindering van de ADHD symptomen. Onderzoek toont aan dat dit niet het geval is. Sommige kinderen kunnen er goed op reageren, maar is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

ADHD en kleurstoffen

Er zijn een paar studies die aantonen dat het vermijden van kunstmatige kleurstoffen het ADHD gedrag kan verminderen, maar er zijn ook studies die nauwelijks tot geen verschil ervaren. Daarom is er dus ook onvoldoende bewijs om aan te tonen dat het vermijden van kleurstoffen beter is voor kinderen met ADHD.

Invloed voeding op mensen

Voeding kan altijd invloed hebben op ons gedrag, soms positief en soms negatief. ADHD is iets wat vaak al op wordt gemerkt wanneer kinderen nog jong zijn. Ze hebben moeite met de concentratie, het reguleren van emoties, kunnen hyperactief zijn en moeite hebben met prikkelverwerking. Maar hoe zit het dan met voeding?

 • Wanneer je merkt dat je kind gevoelig reageert op bepaalde voedingsmiddelen, dan kun je kijken of je deze kunt vervangen.
 • Ga niet in op wat anderen zeggen, maar kijk puur naar wat jouw kind nodig heeft en hoe hij of zij reageert.
 • Er wordt vaak gezegd dat kinderen die te druk zijn teveel suiker krijgen en daarom geen snoep of koek mogen eten, trek je daar niets van aan. Alle kinderen zijn wel eens druk, de een is nou eenmaal wat drukker dan de ander, je bent wie je bent en dat geldt voor kinderen ook.

Het belangrijkste is dat je kijkt naar hoe je kind zich voelt en reageert op voeding, van daaruit kun je altijd de keuze maken om iets aan te passen of weg te laten (of te vervangen). Je zou dan altijd met een diëtist kunnen kijken naar de mogelijkheden, maar doe vooral waar jij je als ouder goed bij voelt en volg je gevoel.


Reacties

2 reacties op “Welke voeding vermijden als je ADHD hebt?”

 1. Marion Groot Severt avatar
  Marion Groot Severt

  Ben een vrouw van 61 met adHD .
  Regelmatig conflicten met medemensen ivm druk gedrag .
  Slik al extra Visolie , zink en vit . B12 .
  Mensen begrijpen mij niet en zelf krijg ik de drukte in mijn hoofd niet onder controle.
  Dit lleidt regelmatig tot ; Jij luisterde OOK Niet .
  Doe zo vreselijk mijn best .
  Maakt me telkens weer verdrietig.
  Alle medicijnen tegen ADHD geprobeerd zonder resultaat.
  Wel heeel veel bijwerkingen

  1. Coen Olde Bijvank avatar
   Coen Olde Bijvank

   Hallo Marion, dat is sneu om te lezen maar wel heel erg herkenbaar.

   Wat u eventueel kunt doen is een gratis account aanmaken op het ADHD forum Nederland. Eventueel kan dit ook anoniem.

   Hier zijn veel lotgenoten die u wel begrijpen en waarmee u ervaringen kunt uitwisselen.

   Groetjes, Coen

   De link naar het forum is https://forum.adhdblog.nl/

Geef een reactie