Voeding heeft invloed op gedrag bij kinderen en volwassenen met ADHD. Ook speelt voeding een rol bij mensen zonder diagnose. ADHD is onder de meeste mensen bekend als een aandoening waarbij mensen ontzettend druk zijn of dit plotseling kunnen worden, in combinatie met een bepaalde vorm van aandacht vragen. ADHD wordt dan ook wel een aandachtstekort hyperactiviteitstoornis genoemd. Hoewel Attention Deficit Hyperactivity Disorder (om de wetenschappelijke naam te gebruiken) een aangeboren aandoening is, bestaat er nog steeds onduidelijkheid over hoe het precies ontstaan of hoe het zich ontwikkelt. Een veel gestelde vraag hierbij is het effect van voeding op de verschillende ADHD symptomen.
Onderzoek naar ADHD en voeding
Dit artikel richt zich vooral op de relatie tussen ADHD en voeding. De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft hier onderzoek naar gedaan en uit de resultaten bleek er inderdaad een verband te zijn tussen de aandoening en inname van bepaalde voeding. Hoewel er al bekend is dat kunstmatige kleur- en smaakstoffen een negatieve invloed hebben op mensen met ADHD, bleek dat er veel meer (waaronder ook natuurlijke) producten zijn die een negatief effect kunnen hebben of zelfs ADHD kunnen veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van kaas, melk, varkensvlees, chocolade of bepaalde fruitsoorten.
Eliminatiedieet getest en onderzocht
Om hierachter te komen zouden mensen dus een eliminatiedieet (restricted elimination diet) moeten volgen, waarbij je vijf weken lang bepaalde producten laat staan en dagelijks andere voedingsmiddelen gebruikt. Dit vergt echter veel tijd en discipline, omdat het lichaam tijd nodig heeft om te wennen aan het ontbreken van deze producten. Het onderzoek van het Radboud wees uit dat 64% van de proefpersonen verminderde of zelfs helemaal geen symptomen meer vertoonden na het volgen van het juiste dieet. Door het volgen van zo’n bepaald dieet verdwijnt de ziekte echter niet. Wanneer dezelfde producten als voorheen worden gegeten kunnen de oude symptomen weer net zo snel terugkomen.
E-nummers, kleur- en smaakstoffen
Zoals eerder genoemd hebben kunstmatige kleur- en smaakstoffen een negatief effect op mensen met ADHD. Hierbij hebben we het vooral over een verslechtering van de symptomen, waaronder verminderde concentratie, heftige reacties op sociale contacten, en extreme drukte. Het is dan ook ten zeerste aan te raden om een voedingspatroon te volgens zonder deze kunstmatige stoffen, gezien het feit dat 100 gram Artificial Food Colours (kleurstoffen) al sterke reacties kunnen veroorzaken.
Slechte voedingspatronen
Daarnaast staat ons Westerse voedingspatroon, waarbij al veel vetten, kunstmatige stoffen en suiker al standaard zijn toegevoegd aan producten in de supermarkt, direct in verband met de symptomen en gevolgen van ADHD. Voornamelijk zuivel, tarweproducten en verschillende suikers hebben een sterk verband met verergerde symptomen.
Onderstaand een video uitleg hoe eten invloed kan hebben op ADHD symptomen:
Inname van voedingsstoffen
Niet alleen de inname, maar ook een tekort aan voedingsstoffen heeft invloed op de aandoening. Een tekort aan zink zou een grote invloed hebben, gezien het feit dat zink nodig is van de aanmaak van melatonine, wat weer noodzakelijk is voor de regulering van dopamine. Dopamine is een van de belangrijkste factoren bij ADHD. Zink is betrokken bij allerlei inwendige lichamelijke processen, zoals celgroei en de stofwisseling. Zink zit vooral in vis, schaal- en schelpdieren en in peulvruchten.
Vitamine B12
Ook vitamine B is belangrijk bij de aanmaak van dopamine, maar heeft daarnaast een positieve werking op de concentratie en een goede nachtrust. Een gebrek aan vitamine B12 bij kinderen wordt in verband gebracht met hyperactiviteit en angstig gedrag. Magnesium wordt ook wel het ‘anti-stressmineraal’ genoemd. Ieder orgaan in ons lichaam heeft het nodig, omdat magnesium de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen regelt.
Hoe beïnvloeden vitamines en voeding ADHD? 🧠💡 Veel mensen onderschatten de rol van voeding bij focus, stemming en energie. In mijn nieuwste blog duik ik in de wetenschap en deel ik praktische tips.
Heb jij ervaring met voeding en ADHD?
— ADHDblog.nl – Samen staan we Sterker! (@ADHDblogNL) February 3, 2025
Invloed van mineralen
Bij een tekort aan dit mineraal wordt dan ook vaak verband gelegd met ADHD. Frisdrank, suiker en chemicaliën zorgen ervoor dat we dit mineraal sneller uitscheiden en hierdoor een verhoogde behoefte hebben aan magnesium. Ten slotte is een tekort aan omega-3 vetzuren (vooral te vinden in noten en vette vis) van invloed op ADHD. Omega-3 helpt namelijk bij het optimaal functioneren van de hersenen en heeft invloed op concentratie (tips)-, gedrags- en leerproblemen.
Voeding bij kinderen met ADHD
Vooral kinderen in de puberteit is voeding dus ontzettend belangrijk. Het zorgt er niet alleen voor dat ons lichaam optimaal functioneert, maar het bepaald ook hoe goed we in ons vel zitten. Kinderen die door simpele dingen, zoals verkeerde voeding, meer last hebben van symptomen kunnen hier op latere leeftijd steeds meer last van krijgen. Ook de omgang met leeftijdsgenoten kan snel vereenvoudigd worden, door het aannemen van een gezond voedingspatroon. Hierdoor zullen kinderen, pubers en volwassenen beter functioneren en hebben zij aanzienlijk minder last van deze aandoening, die op zichzelf al vervelend genoeg is.
Geef een reactie