invloed eten adhd symptomen

Effect ‘ADHD en voeding’ bij kinderen en volwassenen

Voeding heeft invloed op gedrag bij kinderen en volwassenen met ADHD. Ook speelt voeding een rol bij mensen zonder diagnose. ADHD is onder de meeste mensen bekend als een aandoening waarbij mensen ontzettend druk zijn of dit plotseling kunnen worden, in combinatie met een bepaalde vorm van aandacht vragen. ADHD wordt dan ook wel een aandachtstekort hyperactiviteitstoornis genoemd. Hoewel Attention Deficit Hyperactivity Disorder (om de wetenschappelijke naam te gebruiken) een aangeboren aandoening is, bestaat er nog steeds onduidelijkheid over hoe het precies ontstaan of hoe het zich ontwikkelt. Een veel gestelde vraag hierbij is het effect van voeding op de verschillende ADHD symptomen.

Onderzoek naar ADHD en voeding

Dit artikel richt zich vooral op de relatie tussen ADHD en voeding. De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft hier onderzoek naar gedaan en uit de resultaten bleek er inderdaad een verband te zijn tussen de aandoening en inname van bepaalde voeding. Hoewel er al bekend is dat kunstmatige kleur- en smaakstoffen een negatieve invloed hebben op mensen met ADHD, bleek dat er veel meer (waaronder ook natuurlijke) producten zijn die een negatief effect kunnen hebben of zelfs ADHD kunnen veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van kaas, melk, varkensvlees, chocolade of bepaalde fruitsoorten.

Eliminatiedieet getest en onderzocht

Om hierachter te komen zouden mensen dus een eliminatiedieet (restricted elimination diet) moeten volgen, waarbij je vijf weken lang bepaalde producten laat staan en dagelijks andere voedingsmiddelen gebruikt. Dit vergt echter veel tijd en discipline, omdat het lichaam tijd nodig heeft om te wennen aan het ontbreken van deze producten. Het onderzoek van het Radboud wees uit dat 64% van de proefpersonen verminderde of zelfs helemaal geen symptomen meer vertoonden na het volgen van het juiste dieet. Door het volgen van zo’n bepaald dieet verdwijnt de ziekte echter niet. Wanneer dezelfde producten als voorheen worden gegeten kunnen de oude symptomen weer net zo snel terugkomen.

E-nummers, kleur- en smaakstoffen

Zoals eerder genoemd hebben kunstmatige kleur- en smaakstoffen een negatief effect op mensen met ADHD. Hierbij hebben we het vooral over een verslechtering van de symptomen, waaronder verminderde concentratie, heftige reacties op sociale contacten, en extreme drukte. Het is dan ook ten zeerste aan te raden om een voedingspatroon te volgens zonder deze kunstmatige stoffen, gezien het feit dat 100 gram Artificial Food Colours (kleurstoffen) al sterke reacties kunnen veroorzaken.

Slechte voedingspatronen

Daarnaast staat ons Westerse voedingspatroon, waarbij al veel vetten, kunstmatige stoffen en suiker al standaard zijn toegevoegd aan producten in de supermarkt, direct in verband met de symptomen en gevolgen van ADHD. Voornamelijk zuivel, tarweproducten en verschillende suikers hebben een sterk verband met verergerde symptomen.

Onderstaand een video uitleg hoe eten invloed kan hebben op ADHD symptomen:

Inname van voedingsstoffen

Niet alleen de inname, maar ook een tekort aan voedingsstoffen heeft invloed op de aandoening. Een tekort aan zink zou een grote invloed hebben, gezien het feit dat zink nodig is van de aanmaak van melatonine, wat weer noodzakelijk is voor de regulering van dopamine. Dopamine is een van de belangrijkste factoren bij ADHD. Zink is betrokken bij allerlei inwendige lichamelijke processen, zoals celgroei en de stofwisseling. Zink zit vooral in vis, schaal- en schelpdieren en in peulvruchten.

Vitamine B12

Ook vitamine B is belangrijk bij de aanmaak van dopamine, maar heeft daarnaast een positieve werking op de concentratie en een goede nachtrust. Een gebrek aan vitamine B12 bij kinderen wordt in verband gebracht met hyperactiviteit en angstig gedrag. Magnesium wordt ook wel het ‘anti-stressmineraal’ genoemd. Ieder orgaan in ons lichaam heeft het nodig, omdat magnesium de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen regelt.

Invloed van mineralen

Bij een tekort aan dit mineraal wordt dan ook vaak verband gelegd met ADHD. Frisdrank, suiker en chemicaliën zorgen ervoor dat we dit mineraal sneller uitscheiden en hierdoor een verhoogde behoefte hebben aan magnesium. Ten slotte is een tekort aan omega-3 vetzuren (vooral te vinden in noten en vette vis) van invloed op ADHD. Omega-3 helpt namelijk bij het optimaal functioneren van de hersenen en heeft invloed op concentratie (tips)-, gedrags- en leerproblemen.

Voeding bij kinderen met ADHD

Vooral kinderen in de puberteit is voeding dus ontzettend belangrijk. Het zorgt er niet alleen voor dat ons lichaam optimaal functioneert, maar het bepaald ook hoe goed we in ons vel zitten. Kinderen die door simpele dingen, zoals verkeerde voeding, meer last hebben van symptomen kunnen hier op latere leeftijd steeds meer last van krijgen. Ook de omgang met leeftijdsgenoten kan snel vereenvoudigd worden, door het aannemen van een gezond voedingspatroon. Hierdoor zullen kinderen, pubers en volwassenen beter functioneren en hebben zij aanzienlijk minder last van deze aandoening, die op zichzelf al vervelend genoeg is.


Reacties

6 reacties op “Effect ‘ADHD en voeding’ bij kinderen en volwassenen”

 1. ADHDblog.nl avatar

  Pff ja hoor hebben ze weer geld over?
  Door wie is dot onderzoek gedaan en wie zjn de sponsoren?
  Dat dieet zoekt uit waar je een lichte alergiesche reactie voor heb en dus als je het niet eet krijg je geen klachten duch!!!!!
  Maar als je er geen reactie op heb is het goed
  Tot je er wel een reactie op krijg want je verdraging van voeding veranderd ook in de loop der jaren
  Kijk als je ergens last van heb dan stop je er vanzelf mee zoals ik met vis
  Ik heb ADD en mijn zoontje ADHD van vis krijgen we het benauwd en van zuivel hebben we geen last.
  Mijn zoontje eet weinig fruit of snoep gewoon omdat hij een stukje kaas of worst lekkerder vind.
  Ik zeg mensen lees goed en geloof niet zomaar alles wat je leest omdat er staat uit onderzoek is gebleken.
  Want we weten helemaal niet wie dit onderzoek doet en met welke reden.
  Vaak worden deze onderzoeken door of de farmaseutische industrie of door de overheid gefinaciert om ons schaapjes volk een richting op te sturen en we doen het nog ook
  Ik vind dit dieet namelijk mishandeling. Als je ziet wat je je kind aan doet door ze een hele lange tijd GEEN medicatie te geven en steeds maar probucten te moeten testen op je kindmet alle gevolgen van dien.
  Veel mensen geven het tijdens het onderzoek ook op want het is lood zwaar voor het hele gezin en vooral voor het kind wat ook gewoon naar school moet.
  En wat haalt het uit? Nou dat je nog steeds adhd heb en je voedings verdraging weer kan veranderen met de jaren dus dat je weer opnieuw kunt beginnen
  Luister als het aangeboren is los je het niet op met voedings suplementen.
  Ik zeg leer onze kids er mee omgaan. Leer ze te ontspannen en laat de overheid niet te hoge eisen stellen aan onze kinderen
  Het hele adhd probleem is nu een probleem omdat de overheid veel te hoge eisen steld aan onze kinderen en de scholen.
  Vroeger mocht je gewoon je zelf zijn en was er plek om om te leren gaan met wat je dan ook dwars zat.
  Nu gaat alles om scoren en steeds meer en steeds hoger en sneller. Dus als je onder tussen een probleem heb val je uit en moet je bewerkt worden . Lukt het niet binnen een bepaalde tijd dan val je helemaal uit en moet je maar naast de presteren kindjes mee rennen
  Ik vind het persoonlijk BELACHELIJK dat KLEUTERS een cito moeten doen om te kijken of er ontwikkelings of leer problemen zijn, KLEUTERS!!!!!!!
  Die moeten leren spelen. Die moeten de kans hebben om omgang met mensen te leren. Maar dat is niet belangrijk. Nee presteren is belangrijk. Omgang met mensen niet.
  En hoe denk je dat autisme de kop gaat opspelen? Nou we leren niet meer spelen ontspannen en omgaan met mensen DAAROM
  Ik zeg het beeld adhd en autisme wordt gecreerd/verergerd door de overheid
  Vroeger hadden de mensen het ook. Alleen hadden ze de tijd om er mee om te leren gaan en leefde ze niet in een hysteriesche tijd van prestatie dwang.
  Er is niks mis met een praktijk school hoor of met jan met de pet maar in de kleuter klas wordt nu al voor je bepaald of je mag worden wat je wilt of dat je maar een praktijk school moet gaan volgen, BELACHELIJK
  En scholen hebben geen keus die moeten dit doen.
  Ook die worden gedwongen doormiddel van subsidie en dwang maat regelen. Als je niet doet wat zei willen dan kunnen ze (de school inspectie) jou school helemaal afbrangen en je een code rood geven.
  Dan zetten ze dat ook nog even opebbaar in de media en daar gaat je aanloop van nieuwe leerlingen nou dan kun je je school wel sluiten.
  Ik noem het wel de inspectie maffia of de overheids maffia
  Maar goed zo kan ik nag dagen door gaan
  Oordeel zelf maar kijk altijd met argwaan aub

 2. Joyce Timmermans avatar
  Joyce Timmermans

  Ik pas liever de voeding van mijn dochter aan dan dat ik ze de rest van haar leven medicatie laat slikken die eigenlijk niet goed voor haar is wij hebben allemaal al een allergie voor voedsel en daar kan je goed mee om gaan en dat zou hier ook wel mee kunnen dus ik ben voor een dieet.

 3. Gerda van der Vegt-Bouman avatar
  Gerda van der Vegt-Bouman

  Misschien is het stukje aandacht voor je kind belangrijker dan je telefoon of andere “volwassen” dingen… ga eens lekker buitenspelen met je kind.. gaat dingen ondernemen… spellen spelen en dan niet op de computer maar bordspellen of buitenspelen… misschien is het dan beter om eens niet alleen maar te wijzen naar andere… jazeker stoppen ze troep in eten…. maar misschien moet je eens met je kind naar een boerderij of samen eten koken…
  Marianne de Jong:
  Als ik u berichtje lees dan krijg ik het gevoel dat u in uw directe omgeving geen adhd heeft.Want was het maar zo simpel om het zo op te lossen.
  Beetje meer spelen en samen koken.
  Gerda van der Vegt-Bouman:
  Ik ken heel veel mensen volwassen en kinderleeftijd… ik zeg niet dat voeding alles oplost en meer aandacht en samen leuke dingen doen dat dat DE oplossing is… maar wat ik wel in mijn omgeving zie is dat veel kinderen zwaar overprikkeld worden met mobieltje.. Ipad.. computerspelletjes… wat ik bedoel is ga eens iets minder prikkelend doen.. misschien dat het “drukke” wat rustiger word in hun hoofden…

 4. Dorian avatar
  Dorian

  Mijn inmiddels 22 jarige zoon heeft ADHD, al vastgesteld door de kinderarts toen hij in groep 2 zat! Eerst had hij Ritalin en zat hij als een dood vogeltje met hoofdpijn op de bank en sliep hij nog slechter. Gestopt dus. Daarna heeft hij meegedaan aan het eliminatiedieet toen hij 7 jaar was. Ik had binnen een paar weken een ander kind in huis! Hij bleek een overreactie te hebben op suiker, rozijnen/druiven en melkproducten! Gaf je hem veel rozijnen (biologisch rozijnenbrood bijvoorbeeld) dan viel hij letterlijk van zijn stoel af! We hebben het vol kunnen houden tot hij naar de middelbare school ging, dan gaan ze puberen en wordt de invloed van de omgeving groter. Het dieet volgt hij niet meer. In de loop van de jaren is hij wel wat rustiger geworden, maar bepaalde kenmerken blijft hij houden. Inmiddels woont hij samen en volgens zijn vriendin is hij zo leuk omdat het bij hem nooit saai is..
  Onze zoon van nu 12 heeft ook ADHD en zit nu in groep 8, ook bij hem passen we maatregelen toe op het gebied van voeding en ook bij hem helpt het. Ritalin zijn we niet eens mee begonnen (hoewel school dat eigenlijk graag wilde). Overigens heeft hij geen mobiel etc en speelt hij bijna dagelijks buiten, dat maakt hem fysiek moe en daardoor iets rustiger. Je merkt bij hem direct als hij suiker eet.
  Mijn ervaringen met aanpassing van voeding zijn dus erg positief!

 5. Rolan avatar
  Rolan

  Hoi, ik heb een zoontje met ADHD, krijgt methylfenidaat, ivm met de concentratie problemen alleen op de momenten dat het nodig is.
  Zelf ben ik werkzaam in de voedselindustrie en heb er denk ik wel een beetje verstand van.
  Ik lees dat suiker slecht is, en ook kleurstof, 100 ml kan zelfs negatieve reacties geven.
  Heeft iemand een idee hoe veel 100 ml is? Daar kleur je wel 10000L ranja mee. En suiker is ook niet iets nieuws. Maar wil je dieet technisch producten uitsluiten is voor bij een kind zonder ADHD al een hele opgaaf. Laat staan met ADHD.
  Gaat hij spelen is hij dat ook echt vergeten.Van chocolade weten we dat hij daarop reageerd.Voor de rest lijkt mij het belangrijkste dat kinderen gevarieerd eten. Suiker uitbannen gaat niet lukken. Omdat het in teveel producten zit. Denk aan brood, fruit, peulvruchten, geperste vruchtensappen etc, etc. Ook is onze zoon zeer licht zodat er ook een risico bestaat dat hij te licht word bij een dieet.
  Al met al denk ik dat het alleen met voeding niet op te lossen is. En met medicijnen die zijn goed ingesteld en blijvend gecontroleerd worden zit onze zoon ook niet als een dood vogeltje op de bank, is zeer levendig en slaapt geweldig.

 6. Hennie avatar
  Hennie

  Daar gaan we weer. Toen ik als kind opgroeide bestonden er nog geen E nummers . Hoe het ontstaat, simpel, het is erfelijk. Ik eet gezond, vers, biologisch. Hou maar op met die broodje aap verhalen. Ik ga om met alternatieve mensen. Toen ik ging vertellen dat ik medicatie nam. Ach, die gezichten, alsof ik de gifspuit in mijn aderen drukte. E nummers worden ook gebruikt voor natuurlijke middelen. En nog iets, blijf van onze kinderen af. Die hebben het al moeilijk genoeg. Ik blijf leven zoals ik leef, met de medicijnen die mijn leven dragelijker maken. Ik geloof meer in de wetenschapelijke onderzoeken. Niet in mensen die maar wat roepen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: