diagnose ADHD

Normen en waarden hoe zit dat bij ADHD

We worden allemaal opgevoed met normen en waarden. Ook het kind met ADHD, al denkt de buitenwereld daar soms anders over. Trek je van deze mening niets aan. Niet iedereen begrijpt een kind met ADHD en de keuzes die ouders van dit kind (noodgedwongen) moeten maken.


De normen en waarden die jij je kind wilt meegeven zijn afhankelijk van je eigen opvoeding. Aan tafel blijven zitten totdat iedereen klaar is met eten bijvoorbeeld. Heb je echter een kind met ADHD dat niet lang kan stilzitten, dan zul je deze norm al snel bijstellen voor de lieve vrede aan tafel. Het is vaak de buitenwereld die een probleem maakt van zaken die jij anders regelt, omdat je kind met ADHD zich gewoonweg niet aan deze regels kan houden. Naarmate je kind ouder wordt zal het zich hopelijk meer van de goede gewoontes (normen en waarden) van derden aantrekken en dit nadoen. Garantie daarvoor heb je echter niet.

Sociale vaardigheden zijn belangrijk voor relaties. Probeer deze vaardigheden stapje voor stapje aan je kind te leren en vertel erbij waarom. Vraag deskundige hulp, het is voor een betere toekomst voor je kind als het zich bepaalde normen en waarden aanleert. Je staat al snel buiten spel als je niet voldoet aan de normen en waarden. Jouw kind met ADHD loopt hier tegenaan. De buitenwereld is keihard en jouw kind wordt afgerekend op zijn/haar gedrag. Het is van belang voor zijn toekomst, vriendenkring, studiemogelijkheden.

Kies voor jezelf uit wat je absoluut wilt dat je kind leert aan normen en waarden.

Pak deze één voor één aan en doe het stapje voor stapje.Reacties

Geef een reactie