ADHDblog.nl

12 waardevolle tips voor volwassenen met ADHD

Uitgebreide en waardevolle tips voor volwassenen met ADHD om zo veel makkelijker door het leven te gaan en de vele positieve eigenschappen van ADHD met grote sprongen te versterken. Er zullen ongetwijfeld meer handige tips beschikbaar zijn, maar wij hebben de belangrijkste beschreven.

Vrije tijd plannen

Gebruik een schema met tijdsblokken van 30 minuten, vanaf het moment dat je opstaat. Zorg ervoor dat ieder half uur in je dag is vol gepland. Ook de rustmomenten zet je in het schema, net zoals je ontbijt, de lunch en een rustpauze. Op deze manier krijg je alles gedaan dat je wilt doen en kun je terugkijken op een succesvolle dag. Plan na bijvoorbeeld twee uur activiteit een rustmoment in. Lijkt af te wijken van tip 5 en 6 maar dit is niet zo. Een rust moment laat je langer duren en je legt jezelf minder verplichte actie in die tijd op.

Notitieblokje

Ik heb altijd en overal een klein blokje bij me maar notities maken in je mobiel werkt natuurlijk even goed. Hoe vaak gebeurd het mij niet dat ik iets bedenk of verzin en ik dit weer kwijt ben als ik er later tijd aan kan besteden. Dit kan variëren van boodschappen tot de dierenarts bellen tot een belangrijke zakelijke afspraak maken. Zit ik in de auto, dan zet ik het bekende kruisje op mijn hand en schrijf als ik tijd heb meteen de gedachte die bij dat kruis hoort op. Dan lukt het onthouden mij dus weer wel.

Visualiseren

Mensen met ADHD reageren erg goed op visuele aanwijzingen volgens de experts. Dit betekent dat je verschillende kleuren in het schema kunt gebruiken. Zo kun je vakken met je werktijd of school¬uren bijvoorbeeld oranje of geel maken en je pauzes groen. Ook kun je een whiteboard kopen en daar je schema op schrijven. Zet dit bord op een zichtbare plek in je huis. Als je een schema gemaakt hebt op de computer print je dit uit en hang je het op minimaal twee verschillende plekken in huis op.

Lezen over ADHD

Er is heel veel informatie te vinden op internet over ADHD. Zelf hoor ik van cliënten dat het soms erg verwarrend werkt, “wat moet ik toepassen maar vooral ook hoe kan ik dit toepassen”. In boeken wordt meestal dieper op het onderwerp ingegaan waardoor je er vaak meer uit kunt halen.

Ook meepraten over ADHD kan enorm helpen! Wij van ADHDblog hebben prachtig community forum voor ouders van kinderen met ADHD en volwassenen met AD(H)D. Klik hier om je gratis aan te melden.

Blijven praten ADHD partner

Leg aan je partner uit wat jij nodig hebt en waar je zo moe en soms zelfs bang van wordt. Ik heb bijvoorbeeld met mijn man afgesproken dat hij mij helpt met mijn boekhouding. In mijn eentje lukt dat niet en ik heb dus door het te laat aan te geven en door te laat hulp te vragen een paar keer een boete van belastingdienst gehad omdat mijn kwartaalcijfers te laat binnen waren.

Ruis accepteren

Het zal altijd in je hoofd onrustig zijn, dit hoort gewoon bij je. Kijk wel hoe je die continue ruis kunt beperken zodat je storend is. Ik zelf heb op kantoor altijd zachte muziek opstaan waardoor ik minder last heb van alle geluiden om mij heen. Ik kan mij gewoon beter focussen als ik niet alle gesprekken van alle huurders op de gang opvang.

Financiën plannen

Een groot probleem is vaak om met Loesje te spreken: aan het eind van mijn geld heb ik nog een stuk maand over”. Ga er eens met iemand anders voor zitten en breng in beeld wat je vaste lasten nu daadwerkelijk zijn en wanneer ze van je rekening worden afgeschreven. Kijk dan wat je overhoudt en waar je dat aan wilt en moet besteden. Haal je huishoudgeld elke week cash op zodat je overzicht hebt in je portemonnee wat je die week nog uit te geven hebt. Wees niet te lief voor jezelf want de rekeningen moeten toch uiteindelijk betaald worden.

Voorkom uitstelgedrag

Vaak stel je bewust onbewust taken uit omdat net zo lekker tv aan het kijken bent of bezig bent op je laptop. Dit uitstellen zorgt dat de taak verdwijnt uit je gedachte en dat je hem echt vergeet. Vooral als het een moet taak is, iets wat je moet doen maar waar je weinig profijt van hebt volgens jezelf. Terwijl als je eerlijk bent heb je er veel profijt van als je toch nog even die was ophangt zodat je de volgende ochtend schone sokken hebt.

Beweging

Ik ben absoluut geen sporter maar wandel wel elke dag een paar keer een groot stuk met onze hond. Verder heb ik een meditatie moment ontwikkeld waarin ik in mijn hoofd ga naar een plek die mij rust brengt. Deze plek kan ik bij wijze van spreken zelfs achter mijn bureau oproepen als de wereld met al zijn prikkels mij overspoeld.

Op tijd komen

Te vroeg geeft eigenlijk niet, je loopt dan nog een stukje door de buurt of in een wachtruimte zit je om je heen te kijken naar al die andere mensen die ook te vroeg zijn. Je maakt een praatje en wie weet wat er in je hoofd op komt voor fantastische gedachten. Te laat is een ander geval. In het ergste geval gaat je afspraak niet door en moet je een nieuwe maken met de grote kans dat je dan weer te laat bent. Zelf ben ik altijd te vroeg maar een mede ADD’er heeft zijn horloge altijd vijf minuten voorstaan. Hierdoor is hij altijd op tijd. Voor mij zou dat niet werken want ik weet het toch. Voor hem werkt het perfect. Die vijf minuten zijn net wat hij nodig heeft om op tijd op zijn afspraken te zijn.

Motivatie

Dit gebeurd meestal als jij er de meerwaarde niet van in ziet om te doen wat een ander aan je vraagt. Je moet dan iets doen waarvan jij je afvraagt waarom eigenlijk. Het kost je alleen maar tijd en energie. Draai de vraag eens om en bekijk het vanuit het standpunt van je partner en ga ervan uit dat die de hulp even echt nodig heeft. Als je op deze manier er naar kijkt is de motivatie makkelijker op te brengen.

Agenda delen

Hou rekening met de agenda van een ander. Ik heb er in het begin heel erg aan moeten wennen dat mijn partner niet hetzelfde ritme heeft als ik heb. Ik plande aan het begin van onze relatie alle avonden vol omdat dat zo gezellig is. Altijd eters en vaak logees. Ik heb echt moeten eren dat wat ik leuk vindt voor mijn partner killing is. Hij heeft de behoeft niet om zich altijd te omringen met anderen. Tegenwoordig hou ik daar in zoverre rekening mee dat ik afspraken meestal overleg met hem. Ik geef hem dan de ruimte om aan te geven dat hij niet wil dat het weekend vol staat. Sterker nog, sinds ik rekening met hem hou vind ik een vrijdagavond op de bank zitten en samen tv kijken ook prettig. Weliswaar met een boek en een haakwerk erbij maar hé ik zit er wel.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

4 reacties op “12 waardevolle tips voor volwassenen met ADHD”

 1. Kenneth avatar
  Kenneth

  Dank.
  Mag ik iets opmerken? Als ADHD’er stoor ik mij geweldig aan de Dt-fouten hierboven.
  Zeg mij gerust als dit ongepast overkomt.
  MVG,
  Kenneth.

  1. Mare avatar
   Mare

   Ja, haha, ik zie ze ook (en probeer me er niet aan te storen). Wanneer iets in de tegenwoordige tijd gebeurt, dan is het met een T en wanneer het gebeurd is, dan is het met een D.

  2. Mare avatar
   Mare

   Ja, haha, ik zie ze ook (en probeer me er niet aan te storen). Wanneer iets in de tegenwoordige tijd gebeurt, dan is het met een T en wanneer het gebeurd is, dan is het met een D.
   PS Overigens lukt het me niet om het gratis boek met de 50 tips te downloaden… 🙁

 2. p avatar
  p

  Grappig. Ook volledig eens met voorgaande reacties. Heeeel irritant spelfouten. Dan neem ik een artikel niet meer serieus.
  En mij lukt downloaden ook niet.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: