Wat is floaten? Goed voor ADHD: Ontspanning en stressvermindering

Floaten, ook wel bekend als floatation therapy of sensory deprivation therapy, is een vorm van ontspanning en stressvermindering. Het houdt in dat je in een speciaal ontworpen drijftank gaat liggen die is gevuld met een zoutoplossing met een hoge concentratie, waardoor je moeiteloos blijft drijven.De drijftank, ook wel een isolatietank genoemd, is meestal geluidsdicht en volledig verduisterd, waardoor je wordt afgeschermd van externe prikkels zoals geluid en licht. De tank is gevuld met water dat is verzadigd met epsomzout (magnesiumsulfaat), waardoor je drijfvermogen wordt vergroot en je praktisch gewichtloos drijft.

In deze afbeelding zie je een voorbeeld van een vrouw die aan het floaten is.

Mensen die floaten ervaren vaak diepe ontspanning en een gevoel van gewichtloosheid. Het water en de omgeving in de tank zijn op lichaamstemperatuur, wat bijdraagt aan het gevoel van gewichtloosheid en een minimale waarneming van de grens tussen lichaam en water.

Deze ervaring heeft als doel fysieke ontspanning, stressvermindering, pijnverlichting, verbeterde slaap en een verhoogd gevoel van welzijn. Floaten wordt vaak gebruikt als een vorm van meditatie of mentale reset, waarbij men zich afsluit van externe stimuli om innerlijke rust te bevorderen. Het wordt ook gewaardeerd voor het vermogen om de spieren te ontspannen, de bloedcirculatie te verbeteren en de productie van stresshormonen te verminderen. Floaten wordt doorgaans uitgevoerd in professionele floatcenters die speciaal ontworpen tanks bieden voor deze ervaring.

Floaten video uitleg

In de onderstaande video legt Leroy Seijdel uit wat Floaten is en hoe het werkt.

Geef een reactie