Mijn dochter met ADHD heeft vrijwel direct problemen met andere kinderen

Hallo allemaal, ik heb een vraag aan jullie… mijn dochter is nu bijna tien we weten sinds anderhalf jaar dat ze ADHD en dyslexie heeft. Zodra zij buiten speelt met andere kinderen gaat het vaak direct mis en eindigt het in ruzie. Vaak zeggen kinderen harde dingen zoals: “ow, dat is zei met ADHD”


Tiener met ADHD

Ze kan heel explosief reageren of slaan we proberen te leren door te zeggen luister naar je hartje en dat zegt “stop dit wil ik niet als je doorgaat word ik heel erg boos” de ene keer gaat het goed en de andere keer gebruikt ze haar vuisten.. moedeloos word ik hier van maar vooral omdat ze nu ook gepest word en omdat ze druk is.

Wat kan ik hiermee als moeder nog meer aan doen? Binnenkort gaat ze PMT volgen voor sociaal en emotionele vlak aan te sterken..

Geschreven door Saskia

ADHD op school door Steunpunt ADHD

Alle ouders dromen van een zonnige toekomst voor zijn of haar kind. Passend onderwijs is daarbij een belangrijk hulpmiddel: een geslaagde schoolcarrière geeft kinderen een stevige basis voor later. Natuurlijk geldt dat ook voor kinderen met ADHD.

Helaas lijken deze kinderen minder te profiteren van het onderwijs dat ze krijgen. Leerkrachten van kinderen met ADHD zeggen vaak ‘dat het er wel in zit, maar er niet uit komt’. Dat klopt meestal ook wel.

Een kind met ADHD heeft veel steun uit de omgeving nodig om tot leren te kunnen komen. Zijn aandachts- en concentratieproblemen, hyperactiviteit en problemen met het organiseren van taakgericht gedrag spelen kunnen bij hem of haar problemen veroorzaken.

Wil je ook je verhaal met ons delen of reageren op het verhaal mijn dochter met ADHD? Ga naar ons forum!
Reacties

4 reacties op “Mijn dochter met ADHD heeft vrijwel direct problemen met andere kinderen”

 1. Rianna avatar
  Rianna

  Je kunt er weinig aan doen, wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat ze veel zelfvertrouwen krijgt en blijft houden. Zij moet weten dat mocht ze weer een keer doorslaan er niks anders opzit dan sorry te zeggen.
  Ook is het zo dat als de kinderen dat weten dat ze adhd heeft ze haar gaan uitdagen, want als ik je verhaal lees lees ik ook dat ze ermee word gepest en wie de bal kaatst kan hem terug verwachten.
  Mocht er dan iemand komen zal je zelf weten wie je dochter is en ik kom steeds meer op voor mijn zoon EN dochter want die hebben allebei adhd en worden soms met opzet uit de tent gelokt en dan krijg je soms deze situaties.
  Ik praat met ze en zeg ze dat als ze worden uitgelokt ze moeten vragen of ze uitleg willen en zo zijn zij weer slimmer als de kinderen die hun willen uitdagen.
  Nee, mijn kinderen zijn niet ouder als die van U, ze zijn 7 en 9 en schatten van kinderen.
  Zijn impulsief, zitten nooit stil, dagen uit maar zijn ook lief en emotioneel en UNIEK.
  Ik zeg je geen sterkte maar wel veel wijsheid, liefs van en onbekende met soms hetzelfde gevoel.
  xxx

 2. Yvonne avatar
  Yvonne

  Ik leef met je mee want ik heb zelf een dochter die adhd heeft en zmlk. Toen ze 5 jaar was werd er veel duidelijk toen ze eindelijk werd door gestuurd naar een ADHD specialist. (Ze is nu 18 jaar). Ze was toen ook heel druk en contact met kinderen eindigde ook vaak in pesten. Toen ze 7 jaar was mocht ze eindelijk naar speciaal onderwijs daar kreeg ze de aandacht die ze zo hard nodig had.
  Met de orthopedagoge van de school werd er na verschillende gesprekken hulp gegeven zodat ze leert om voor zichzelf op te komen en hoe ze het beste kan reageren. Positief reageren bv door een compliment als ze iets goed doen is heel belangrijk.
  Als mijn dochter werd gepest uiten ze dat (toen ze jonger was) door druk te zijn. Omdat ze niet wist hoe ze zich anders moest uiten. En ze kon zich niet lang concentreren.Toen ze 6 jaar was kreeg ze medicijnen als ondersteuning waar ze heel goed op reageerde het gaf rust in haar hoofd en ze kon zich beter concentreren.
  Ik heb ook veel gehad aan informatie die te vinden is bij Stichting Balans.
  Geef de moed in ieder geval niet op!!!
  Groetjes, Yvonne

 3. Mariëlle avatar
  Mariëlle

  Wat sneu voor je dochter. Kinderen kunnen inderdaad erg hard zijn. Als je één keer slecht reageert, sluiten ze je voortaan buiten. Misschien helpt het om in de buurt een keer voorlichting te geven over ADHD? Aan ouders en kinderen?
  Ik kan me ook wel voorstellen dat de andere kinderen een beetje bang zijn voor onvoorspelbaar gedrag van je dochter. Dat is ook weer moeilijk.

 4. Anke avatar
  Anke

  Hai Saskia,
  Ook wij hebben een hel tijd moeite gehad met de ruzies van onze dochter. Ze heeft nu PMT gehad en daar in ieder geval geleerd om te herkennen als ze boos wordt.
  Wij hebben altijd dingen geprobeerd als, ach trek het je niet aan, niet op reageren, je kunt dit, of dat zeggen etc. Helaas waren het nooit dingen die bij haar pasten. Nu ze aanvoelt dat ze boos wordt kan ze al tijdiger reageren dus ietsje minder impulsief. Verder hebben we een maniertje gevonden wat ze altijd kan toepassen zonder ter plekke iets gevats te moeten verzinnen. Voelt ze zich nu boos worden, draait ze zich om, neus in de lucht (gevoel geven ergens boven te staan) en zwaait ze (fysieke uitlatingen voor de ontlading in plaats van te slaan) en daarbij zegt ze alleen maar dag “naam” en liep weg naar huis (de regie in eigen hand).
  Elke keer dezelfde actie die bijna altijd kan maakt haar veel minder kwetsbaar.
  Dit doet ze nu een paar maanden en we hebben zelfs al gehad dat kinderen haar na 5 minuten na kwamen om weer met haar te spelen. Zo fijn voor haar!!

Geef een reactie


%d bloggers liken dit: