AHDH zonder medicatie dien je eerst een poosje te proberen voordat je medicijnen gaat slikken. Heb je veel tips en handvatten gekregen van een professional dan zul je deze eerst een halfjaar moeten proberen voordat je iets anders gaat doen, medicatie slikken bijvoorbeeld. Uiteraard zijn er altijd uitzonderlijke situaties waarbij iemand met ADHD echt niet zonder kan en wellicht naast allerlei handvatten en tips medicatie moet gebruiken.
De huisarts, psycholoog en/of psychiater kunnen je erover informeren. Een leerkracht kan nooit bepalen dat een kind met ADHD pillen moet gaan slikken voor een betere concentratie en meer rust. Hij/zij kan het wel met de ouders bespreken als er aangetoond kan worden dat de leerprestaties lijden onder de kenmerken van ADHD. Medicatie gaan slikken is zeker voor kinderen een grote stap en een heel moeilijke beslissing voor de ouders. Je wilt niet dat kinderen ervan afhankelijk worden. Er zullen goede gesprekken aan vooraf moeten gaan. En als het dan toch moet, wil je er eerst alles over weten.
Medicatie bij ADHD, wanneer wel en wanneer niet?
Je hoopt natuurlijk dat jouw kind met ADHD geen medicatie nodig heeft om te kunnen functioneren thuis en op school en later op zijn werk. Wanneer hoeft het niet:
- Als jouw kind blij en opgewekt is, vriendjes kan maken, een leuk leven leidt
- Als het kind op school zijn taken kan maken
- Wanneer het kind thuis mee doet met de rest
- Als het kind en de omgeving niet teveel last hebben van de kenmerken van ADHD en erdoor beperkt worden
- Als je kind met handvatten en tips zo normaal mogelijk functioneert
Wanneer heeft jouw kind medicatie nodig?
- Als het ongelukkig is door de kenmerken van ADHD, als zijn leven er teveel negatief door wordt beïnvloed
- Wanneer het onder zijn kunnen presteert op school
- Als een kind niet in een groep functioneert
- Wanneer het extreem veel overlast veroorzaakt door zijn AHDH
- Op het moment dat alles uit de kast is gehaald en niets voldoende helpt, handvatten worden gebruikt, tips worden nageleefd, maar het is allemaal niet voldoende. Medicatie kan dan van toegevoegde waarde zijn.
Wat moet je doen als je denkt dat medicatie voor ADHD nodig is?
Het kan zijn dat de leerkracht je wijst op het bestaan van medicatie voor kinderen met ADHD. Je kunt het ook zelf willen proberen, omdat andere oplossingen niet voldoende helpen. Ga in gesprek met de huisarts, kinderpsychiater of kinderpsycholoog en bespreek de mogelijkheden, maar zeker ook de bijwerkingen. In de tijd dat de medicatie wordt begonnen zal het kind extra geobserveerd worden in de groep, maar ook het medische stukje wordt in de gaten gehouden.
Hoe reageert het kind op de medicatie? Bereik je hiermee het gewenste effect? De dosis wordt vastgesteld en is deze goed of moet er meer/minder worden ingenomen? Ben jij geen voorstander van medicatie, vertel het de professional, veel mensen vinden het best eng hun kind medicijnen te geven, elke dag opnieuw. Professionals zullen zeker vinger aan de pols houden, maar jij als ouder bent ook deskundig door jouw ervaring met je kind.
Ga in gesprek als jij ergens over twijfelt of er geen goed gevoel over hebt. Het gevoel van een ouder is meestal goed als het over zijn kind gaat. Tip: Bepaal uiterst zorgvuldig met een behandelend arts wat jouw kind nodig heeft:
- Het gaat goed zoals het gaat met handvatten, tips en begeleiding
- Er is een aanvullende behandeling (therapie) nodig
- Er is medicatie nodig
Medicatie in de vakantie
Sommige soorten medicatie kun je zonder problemen alleen geven op de dagen dat je kind naar school gaat. Je mag dan het weekend en de vakanties overslaan. De medicijnen waarvoor dat geldt werken namelijk enkele uren. Gaat het geven van medicijnen puur voor de concentratie dan kun je volstaan met de dagen dat jouw kind naar school gaat. Geef aan dat dit jouw voorkeur is en vraag of het een verstandige keuze is. De professional kan je daarover deskundig advies geven.
Geef een reactie