ADHDblog.nl

ADHD en werk met tips hoe je een geschikte baan kunt vinden

Ben je net afgestudeerd of zoek je als volwassenen werk en heb je ADHD? Dan breekt er weer een nieuwe periode aan in je leven. Je verdient je eigen geld en je leert nieuwe mensen kennen op je werk. Alleen dat al kan een drempel voor jouw zijn maar wees gerust en lees dit artikel goed door. Je wilt natuurlijk een leuke baan vinden die bij jouw past. Alleen hoe vind jij deze geschikte baan.

Met dit artikel wil ik jouw daar mee op weg helpen. Zo dat ik hoop dat je wat inspiratie en motivatie krijgt om toch jouw droombaan te vinden.

Werken en ADHD, het blijft vaak lastig

Heel veel mensen denken dat ADHD een afkorting is van Alle Dagen Heel Druk. Het klinkt wel leuk maar dit is helemaal niet de waarheid. De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dit is een aandachtstekortstoornis welke gepaard gaat met hyperactiviteit.

Maar jij als ADHD’er weet dit natuurlijk allang maar voor mensen in jouw omgeving die dit niet weten en jouw proberen te helpen met het zoeken van werk kan deze kleine uitleg geen kwaad.

Meest voorkomende problemen bij ADHD en werk

Als je ADHD hebt dan heb je er moeite mee om je te concentreren. Je bent snel geprikkeld of vaak in mij eigen geval overprikkelt (en dat wil je dat natuurlijk voorkomen). Je dwaalt snel af, vooral als je weinig affiniteit met een onderwerp hebt. Je focust jezelf dan meer op de omgeving om je heen en je concentreert je niet op je werk of opdracht dat eigenlijk je aandacht vraagt. Dit is bijvoorbeeld te merken op je werk. Mocht jij nog andere factoren hebben waar jij tegen aanloopt die ik in dit artikel nog niet benoemd hebt.. laat dan vooral een reactie achter zodat ik eventueel dit artikel kan bijwerken of updaten. Zodat een ander hier ook weer wat aan heeft en erkenning voelt.

Waarom is het lastig om een geschikte baan met ADHD te vinden maar nog belangrijker te behouden

Hieronder geef ik uit eigen ervaring enkele voorbeelden waarom het lastig is om werk te vinden en te behouden. Waarschijnlijk kun jij je als persoon hier helemaal in vinden. Ook hier geldt mocht ik belangrijke elementen vergeten zijn.. vermeld ze even hieronder door middel van een reactie te plaatsen.

Voorbeelden waarom ADHD in combinatie met werk vaak falen:

 • Jouw collega’s vinden je bijzonder.. (zal hij wel helemaal goed zijn?)
 • Oh wat ben je druk, krijg je werk wel af?
 • Jij werkt zo chaotisch dat het niet goed kan zijn..
 • Als ik je zo zie en meemaak een week vraag ik me af of dit wel een geschikte baan voor je is..
 • In het begin is het leuk maar vaak naar een maand of 3 begint het saai te worden en wil je graag weer wat anders. (dit is natuurlijk verschillend per persoon.. het kan een maand zijn, een jaar, twee jaar.. maar dan houdt het vaak wel op.. althans bij mij.)
 • De baan die je hebt gekozen blijkt achteraf toch te eentonig zijn.. (voorbeeld: elke dag het zelfde doen)
 • De communicatie loopt niet goed.. (voorbeeld: jij geeft advies hoe het beter kan.. jij bedoeld het wel GOED maar de persoon waarmee je in gesprek bent begrijpt je niet en dat frustreert.. een, twee, drie keer kan.. maar daarna heb je toch weer de gedachte “ik leg het toch simpel uit waarom snap jij dat dan niet?”)
 • Je werkgever komt naar een week naar je toe en verteld je dat hij niet erg tevreden is over je werk.. terwijl je heel goed van jezelf weet dat je werk wel goed doet maar dat je toch weer gezien wordt als een soort ‘last’. (ook dit heb ik te vaak mee gemaakt.. en dat doet (enorm veel) pijn, ik begrijp je.. maar blijf rustig. Denk gewoon dat jij te vrolijk bent voor je omgeving en dat anderen (waaronder je werkgever) hier niet tegen kunnen.

Opmerking: er zullen vast meer redenen zijn waarom jij jouw je geschikte baan nog niet gevonden hebt.. vermeld ze hieronder.

Herhaling van afgewezen te worden is gevaarlijk..

Door je ADHD en wellicht autisme (mensen met ADHD hebben vaak ook ‘last’ van autisme, dit noemen ze een dubbel diagnose) loop je altijd tegen dezelfde problemen aan zo als hierboven aangegeven. Je hebt duizenden gedachten en bent continu druk in je hoofd. Dit leidt weer tot wisselende stemmingen (doe ik het wel goed?). Andere mensen om je heen begrijpen dat niet en hierdoor voel je je vaak onbegrepen en vreemd (zo als hierboven vermeld). Je gaat twijfelen aan jezelf en je hebt het gevoel alsof je helemaal niets kan (herkenbaar?).

En als dit een paar gebeurd denk je nog “het zal wel” maar ik snap je heel goed dat je na 10x denkt: ‘jullie bekijken het allemaal maar.. en dat is heel erg verdrietig.. en doet veel pijn en dat blijft je achtervolgen.. zo ben ik zelf op een gegeven moment mijn eigen weg in gegaan.. en ik ontwikkelde grote angsten en was ik graag alleen.. en ben ik ‘middelen’ gaan gebruiken om mijzelf dag en nacht te verdoven.. zodat ik de pijn en angst niet dagelijks voelde..

MAAR doe dit echt niet en trek aan de bel! Ja het is moeilijk maar doe het!! Je zal me dankbaar zijn.. 🙂

En dan heb ik het in dit artikel alleen nog maar over werk, maar denk is aan de (basis)scholen, sportgemeenschappen, vrienden, kinderfeestjes of schoolreisjes.. maar dat zal ik jullie besparen.. maar wellicht kun jij dat gevoel met mij delen? Dank daarvoor.

Maar wees niet verdrietig.. (je mag een traantje laten hoor). Vergeet niet dat jij met ADHD en/of autisme gewoon een super enthousiast, gemotiveerd, energiek, gefocust en slim (vaak hoogbegaafd) mens bent!! Waar andere mensen die je niet begrijpen maar moeilijk mee om kunnen gaan (ook dit is weer begrijpelijk en dat maakt het allemaal samen erg lastig).

Beroepen die vaak goed samen gaan met de diagnose ADHD

 • Een beroep in de hulpverlening, zoals ambulant begeleider, verpleegkundige, politieagent of hulpverlener op de eerste hulpafdeling.
 • Een baan in de horeca, als kok of bedieningsmedewerker
 • Programmeur
 • Pakketbezorger
 • Documentairemaker
 • Ondernemer in een richting waarin je jouw creativiteit kwijt kan
 • Kapper of schoonheidsspecialist
 • Life coach
 • Journalist, copywriter
 • Makelaar
 • Virtueel assistent

Wanneer ik belangrijke banen ben vergeten die goed samen gaan met ADHD.. vermeld ze! Er zullen er vast en zeker meer zijn 🙂

Tips voor het vinden van een baan in combinatie met ADHD

Werken met een ADHD diagnose is niet altijd makkelijk en dat is niet erg. Maar wil je met ADHD een baan vinden dat echt bij jou past!? Dan helpt het om werk te gaan doen waarbij de positieve kanten van je ADHD juist belangrijk zijn. Hieronder geef ik enkele voorbeelden hiervan.. er zullen er vast veel meer zijn of die anders geformuleerd zijn maar wel op hetzelfde neerkomen.

Kies een baan met vaste werktijden

Als ADHD’er heb je het liefst helemaal geen structuur, maar het is wel veel beter voor je. Probeer werk te vinden met vaste werktijden. Je zult al snel zien dat het je dan veel makkelijker lukt om je werk af te ronden en je baan te behouden. Als je elke dag vaste werktijden hebt, weet je precies hoeveel uur je nog moet werken. Dit biedt jou veel meer overzicht.

Opmerking: Maar ik wil graag voor mijzelf werken (ondernemer). Dat is helemaal top en super! Maar ook dan is het belangrijk dat jij je aan je vaste werktijden houdt.. want opgegeven verlies je jezelf (je blijft maar werken omdat je zo goed voelt en dat zal je op een gegeven moment gaan tegenzitten.. en dan doel ik niet in falen van je werk.. maar denk bijvoorbeeld aan burnout.

Slaap altijd op vaste tijden

Slaap altijd op vaste tijden en sta op vaste tijden op. Je zorgt er dan voor dat je voldoende nachtrust hebt. Bovendien ben je dan goed uitgerust en houd je je aan een vast dag- en nachtritme. Als je dit vaste ritme aanhoudt, is het veel makkelijker om ’s ochtends je bed uit te komen en aan een nieuwe dag te beginnen. Wanneer je dit weer niet doet.. dan ontstaat er onnodig chaos en zal het uiteindelijk weer falen.. (ook dit zijn weer mijn ervaringen) Ook onderzoeken wijzen uit dat mensen met structuur langer bij een werkgever blijven werken dan wanneer deze structuur niet wordt toegepast.

Gebruik post-its

Waarschijnlijk heb je moeite met plannen en vind je het lastig om je aan een planning te houden. Dit kan je oplossen door de belangrijkste activiteiten elke dag te noteren op een post-it. Schrijf hierop de dingen die je die dag echt niet mag vergeten en plak de post-it op je telefoon of op je laptop. Als je je telefoon pakt of je laptop gebruikt, word je er weer aan herinnerd. Iets dat heel goed kan werken.

Maak een afspraak met een coach

De kans dat je probleemloos de juiste baan vindt, wordt groter als je begeleiding vraagt bij een (ADHD) coach waar je een werk begeleidingstraject kunt volgen. Een coach kijkt, samen met jou, naar je sterke punten, je talenten en je mogelijkheden. Door de begeleiding leer jij wat je kwaliteiten zijn en hoe je ze kunt inzetten. Hierdoor krijg je al snel meer zelfvertrouwen en wordt het makkelijker om een baan te vinden die écht bij jou past.

Opmerking: Er zullen vast en zeker nog veel meer tips zijn die je kunnen helpen bij het vinden van jouw droombaan! Laat je tips hieronder achter zodat anderen mensen met ADHD en/of Autisme hier gebruik van kunnen maken.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

3 reacties op “ADHD en werk met tips hoe je een geschikte baan kunt vinden”

 1. katia avatar
  katia

  zo herkenbaar,door veel te lezen over adhd ,,voel ik me minder eenzaam en raar,,hehe
  vindt het zelfs soms grappig,
  zijn we toch gezellige en oprechte mensen
  mvg noppe katia

 2. mohan avatar
  mohan

  Mijn ervaring is dat geen enkele instantie mij gelooft. Ondanks bewijs.
  Ik lijd aan een depressie, stemmingswisselingen, woedeaanvallen, geheugen en concentratieproblemen en ik ervaar rouwstagnatie door het verlies van mijn beide ouders. Hierdoor heb dagelijks huilbuien.
  Dit bemoeilijkt mijn herstel.
  Ik ben liever eenzaam, dan dat ik mensen om mij heen heb die me constant proberen te activeren, maar mij niet serieus nemen. Ondertussen is dit al 4 jaar gaande zonder vooruitgang.
  Geloof mij maar dat als je een kleutrtje hebt, je minder snel geloofd en serieus genomen wordt.

 3. Robert avatar
  Robert

  Werken met ADHD gaat prima samen, wel heb je wat steun nodig van je werkgever die je enigszins begrijpt. Anders is het dweilen met de kraan open. Succes allemaal met het vinden van werk dat bij je past.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: