Hoe vind je met ADHD een geschikte baan?

Ben je net afgestudeerd? En op zoek naar een baan? Dan breekt er een nieuwe periode aan in je leven. Je verdient je eigen geld en je leert nieuwe mensen kennen op je werk. Misschien dat je ook wel nieuwe vrienden maakt. Natuurlijk wil je goed werk, zodat je trots kunt zijn op jezelf. Alleen hoe vind je een geschikte baan als je ADHD hebt?

Heel veel mensen denken dat ADHD een afkorting is van alle dagen heel druk, maar dit is helemaal niet waar. De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dit is een aandachtstekortstoornis welke gepaard gaat met hyperactiviteit.
ADHD komt voor bij kinderen, jongvolwassenen en volwassenen.

Snel overprikkelt

Als je ADHD hebt dan heb je er moeite mee om je te concentreren. Je dwaalt snel af, vooral als je weinig affiniteit met een onderwerp hebt. Je focust jezelf dan meer op de omgeving om je heen en je concentreert je niet op het onderwerp dat eigenlijk je aandacht vraagt. Dit is te merken op je werk, tijdens gesprekken of tijdens een cursus. Er komen veel prikkels bij je binnen en dit zorgt er weer voor dat je snel overprikkelt en moe bent.

Zó vind jij een leuke baan

Door je ADHD loop je altijd tegen dezelfde problemen aan. Je hebt duizenden gedachten en bent continu druk in je hoofd. Dit leidt weer tot wisselende stemmingen. Andere mensen om je heen begrijpen dat niet en hierdoor voel je je vaak onbegrepen en vreemd. Je gaat twijfelen aan jezelf en je hebt het gevoel alsof je helemaal niets kan. Iets dat helemaal niet waar is, want ook als je ADHD hebt, kan je een leuke baan vinden. Dit moet alleen wel een baan zijn waarin je jouw eigenschappen positief kan benutten. Ook is het belangrijk dat het werk is met een vaste structuur.

Zoek werk waarin je jouw beste eigenschappen benut

Natuurlijk is iedereen weer anders en dat geldt ook voor mensen met ADHD. Toch hebben ADHD’ers een aantal gemeenschappelijke eigenschappen, waardoor sommige banen ADHD-vriendelijker zijn dan andere beroepen. Als ADHD’er ben je vooral geschikt voor een baan waarin je je energie in kwijt kan. Het is lastig om je aan deadlines te houden, maar het aanhouden van een strakke planning laat jou optimaal presteren.
Kantoorwerk waarbij je de hele dag stil moet zitten en hetzelfde doet, past waarschijnlijk niet goed bij je. Maar als je iets doet, waarin je jouw beste eigenschappen kan benutten dan zijn er heel veel mogelijkheden. Voorbeelden van geschikte beroepen zijn:

 • Een beroep in de hulpverlening, zoals ambulant begeleider, verpleegkundige, politieagent of hulpverlener op de eerste hulpafdeling.
 • Een baan in de horeca, als kok of bedieningsmedewerker
 • Documentairemaker
 • Ondernemer in een richting waarin je jouw creativiteit kwijt kan
 • Kapper of schoonheidsspecialist
 • Life coach
 • Journalist, copywriter
 • Makelaar
 • Virtueel assistent

Kies een baan met vaste werktijden

Als ADHD’er heb je het liefst helemaal geen structuur, maar het is wel veel beter voor je. Probeer werk te vinden met vaste werktijden. Je zult al snel zien dat het je dan veel makkelijker lukt om je werk af te ronden en je baan te behouden. Als je elke dag vaste werktijden hebt, weet je precies hoeveel uur je nog moet werken. Dit biedt jou veel meer overzicht.

Slaap altijd op vaste tijden

Slaap altijd op vaste tijden en sta op vaste tijden op. Je zorgt er dan voor dat je voldoende nachtrust hebt. Bovendien ben je dan goed uitgerust en houd je je aan een vast dag- en nachtritme. Als je dit vaste ritme aanhoudt, is het veel makkelijker om ’s ochtends je bed uit te komen en aan een nieuwe dag te beginnen.

Gebruik post-its

Waarschijnlijk heb je moeite met plannen en vind je het lastig om je aan een planning te houden. Dit kan je oplossen door de belangrijkste activiteiten elke dag te noteren op een post-it. Schrijf hierop de dingen die je die dag echt niet mag vergeten en plak de post-it op je telefoon of op je laptop. Als je je telefoon pakt of je laptop gebruikt, word je er weer aan herinnerd. Iets dat heel goed kan werken.

Maak een afspraak met een coach

De kans dat je probleemloos de juiste baan vindt, wordt groter als je begeleiding vraagt bij een coach waar je een werk begeleidingstraject kunt volgen. Een coach kijkt, samen met jou, naar je sterke punten, je talenten en je mogelijkheden. Door de begeleiding leer jij wat je kwaliteiten zijn en hoe je ze kunt inzetten. Hierdoor krijg je al snel meer zelfvertrouwen en wordt het makkelijker om een baan te vinden die écht bij jou past.
Ben je op zoek naar een passende baan? Meer tips of informatie hierover vind je op ADHD en werk!

2 antwoorden op “Hoe vind je met ADHD een geschikte baan?”

 1. zo herkenbaar,door veel te lezen over adhd ,,voel ik me minder eenzaam en raar,,hehe
  vindt het zelfs soms grappig,
  zijn we toch gezellige en oprechte mensen
  mvg noppe katia

 2. Mijn ervaring is dat geen enkele instantie mij gelooft. Ondanks bewijs.
  Ik lijd aan een depressie, stemmingswisselingen, woedeaanvallen, geheugen en concentratieproblemen en ik ervaar rouwstagnatie door het verlies van mijn beide ouders. Hierdoor heb dagelijks huilbuien.
  Dit bemoeilijkt mijn herstel.
  Ik ben liever eenzaam, dan dat ik mensen om mij heen heb die me constant proberen te activeren, maar mij niet serieus nemen. Ondertussen is dit al 4 jaar gaande zonder vooruitgang.
  Geloof mij maar dat als je een kleutrtje hebt, je minder snel geloofd en serieus genomen wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.