De bijwerkingen van ADHD medicaties op een rij

vrouw medicatie bijwerkingen

Veel mensen met ADHD kiezen voor het gebruik van medicijnen om zo meer rust te creëren voor zichzelf, maar ook voor kinderen met ADHD werken medicijnen zeer goed. Toch zijn er ook altijd bijwerkingen van deze medicijnen, waardoor men zich soms afvraagt hoe goed dit eigenlijk is. Hier vind je dan ook de bijwerkingen van diverse ADHD medicatie op een rij, maar ook andere handige informatie over het stoppen met ADHD medicatie en waarom medicijnen een belangrijke hulp kunnen zijn.Wat doen de medicijnen?

Waar zijn ADHD medicijnen goed voor? Het gebruik van medicatie kan in eerste instantie wat afkeer oproepen, omdat mensen bang zijn hun eigen identiteit te verliezen. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor het juiste soort medicijn, maar ook de goede dosering. Een medicijn dat werkt zal zorgen voor meer rust, maar ook meer helderheid, geen gedachten die door elkaar lopen.

Daarnaast is er ook in handelingen een stuk minder chaos, maar ook een beter overzicht in planning, en zaken worden volledig afgemaakt in plaats van vergeten of half afgemaakt. Het belangrijkste effect van de ADHD medicatie is dat de dagelijkse taken beter te overzien zijn.

Welke soort medicatie jij of je kind krijgt bij ADHD, is afhankelijk van de kenmerken die bij jou of je kind gezien worden. Bij kinderen wordt er vaak wat voorzichtiger omgegaan met medicijnen, en vaak wordt er alleen een beroep gedaan op medicatie wanneer de problemen groot zijn.

Bij lichte klachten als gevolg van ADHD kan medicatie vaak eerder een nadeel zijn dan een voordeel.

Kinderen die jonger zijn van 6 jaar krijgen in ieder geval geen medicatie, omdat de kans op bijwerkingen vaak groter is dan bij wat grotere kinderen en volwassenen. Het kan ook voorkomen dat een bepaald soort medicijn niet goed genoeg werkt voor jou of je kind. In dat geval zal je worden doorverwezen naar een psychiater, die schrijft dan andere medicijnen voor, zoals atomoxetine (Strattera) of guanfacine (Intuniv).

De ADHD medicatie

Welke medicijnen kun je gebruiken voor de behandeling van ADHD? Er zijn verschillende soorten medicatie beschikbaar om te gebruiken bij ADHD. Hier vind je de medicatie met daarbij een korte uitleg:

 • Concerta: dit is een van de meest bekende medicaties die helpen bij ADHD. Het is een langwerkende vorm die tot wel 12 uur werkt. De kans op uitwerken en rebound verschijnselen zijn hierdoor een stuk kleiner. Volwassenen zullen gemiddeld twee keer per dag een capsule moeten nemen.
 • Equasym: dit is een combinatie van medicatie die kort maar snel werkt, gedurende 6 tot 8 uur. Dit is dus een medicijn dat meerdere keren per dag moet worden ingenomen.
 • Medikinet: dit medicijn werkt snel en lang, tot 8 uur. Dit lijkt er op Equasym.
 • Atomoxetine: dit medicijn wordt verkocht onder de naam Strattera en hoeft slechts 1 keer per dag te worden ingenomen. Vooral kinderen vanaf 6 jaar en jongeren gebruiken deze medicatie, maar ook volwassenen kunnen dit gebruiken.
 • Ritalin: dit is een bekende maar Kortwerkende Medicatie bij ADHD. Ritalin werkt 3 tot 6 uur en moet dan ook regelmatig worden ingenomen om het effect te behouden.

Overige medicatie:

Er worden ook andere vormen van medicatie gebruikt, zoals Wellbutrin (werkzame stof Bupropion) en Melatonine. Bupropion wordt gebruikt om Dopamine en Noradrenaline te remmen. Dit medicijn is effectief bij onrust en concentratie. Na twee weken kun je merken dat hier veranderingen in komt en dat je meer rust krijgt in je hoofd.

Melatonine is een middel om het (eventueel verstoorde) slaapritme te herstellen. De hoeveelheid die je neemt is afhankelijk van hoe het gesteld is met de slaapproblemen.

De bijwerkingen

Er zijn verschillende bijwerkingen geregistreerd waar je mee te maken kunt krijgen wanneer je begint met het gebruik van ADHD medicatie of wanneer je kind begint met het gebruik. De onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor bij het gebruik van ADHD medicatie:

 • Droge mond
 • Hartkloppingen
 • Versnelde hartslag
 • Minder eetlust
 • Slaap/vermoeidheid
 • Nervositeit
 • Gejaagd gevoel

De bijwerkingen zijn vooral in het begin van gebruik merkbaar, maar zullen na een aantal weken gaan afnemen. Het kan ook voorkomen dat ADHD medicatie kan leiden tot een toename van angst. Dit komt vooral voor bij mensen die erg gespannen zijn, angstklachten ervaren of hyperventileren.

In dit geval is het aan te raden om de angststoornis eerst apart aan te pakken, omdat angst niet voor het optimale profijt van ADHD medicatie zorgt.

Bijwerkingen van stimulantia medicatie

Bij het gebruik van stimulerende ADHD medicatie, zoals Concerta en Ritalin, kunnen er ook andere bijwerkingen worden ervaren. De meestvoorkomende bijwerkingen zijn:

 • Rusteloosheid
 • Slapeloosheid
 • Duizelig
 • Misselijk/buikpijn
 • Hoofdpijn
 • Niet goed groeien
 • Tics (onverwachte bewegingen)
 • Prikkelbaar/snel boos
 • Somber

Wanneer je deze bijwerkingen ervaart is het in sommige gevallen belangrijk om op te letten. Voor volwassenen is het bijvoorbeeld niet aan te raden om te gaan autorijden wanneer er duizeligheid of nervositeit wordt ervaren. Het innemen van de ADHD medicatie met voedsel wordt dan ook aangeraden om zo de bijwerkingen te voorkomen.

Stoppen met ADHD medicatie: hoe werkt het?

Het komt regelmatig voor dat de klachten van ADHD minder worden en dat kan dus ook betekenen dat de medicatie stop kan worden gezet. Of dit in één keer kan of met afbouwen ligt aan het soort medicatie dat wordt gebruikt. Er wordt dan ook eerst een soort proefstop gemaakt, om te zien of het gaat zonder medicijnen.

Handleiding stoppen met medicatie

Je kind slikt één of twee weken geen ADHD medicatie. Het kan ook zo zijn dat je van de apotheek een testkit krijgt met daarin mogelijk een placebo. Aan de hand hiervan kun je bekijken hoe het gaat, zonder dat je weet of het gaat om een placebo of het echte medicijn. Voor de proefstop is het belangrijk om voor een normale week te kiezen, zoals een schoolweek.

Houd de vorderingen bij en vraag ook aan leraren hoe het is gegaan. Gaat dit goed? Dan kan een kind volledig gaan afbouwen met de medicijnen.

Het is vaak zo dat kinderen tijdens of na de puberteit stoppen met ADHD medicatie. Het is niet goed voor kinderen om jarenlang medicatie te gebruiken.

3 gedachten over “De bijwerkingen van ADHD medicaties op een rij”

 1. Hoi Coen,

  Een kleine kanttekening, kortwerkende Medikinet wordt wel vergoed, langwerkende niet.

  Voor de rest een mooie uitleg over ADHD medicatie.

  Groet Rolan van Ierland

 2. Men maakt zich altijd zo veel zorgen over de mogelijke bijwerkingen van de ADHD medicatie maar bedenk eens wat de gevolgen kunnen zijn als ze niet gebruikt worden.

  Ik noem er een paar: sociaal isolement, faalangst, vergrote kans op verslavingen.. daarbij: als er een bijsluiter zou worden gemaakt voor sigaretten of koffie, dan zou dat mensen er niet van weerhouden om toch te roken en koffie te drinken.

  Ingrid

 3. Voor de diagnose had ik plusminus 3 angstaanvallen per dag, viel ik heel vaak, was het een zware taak om de dag door te komen.

  Nu slik ik Dexamfetamine retard, geen angstaanvallen meer, het veel vallen is ook gestopt, ik heb meer rust in mijn hoofd. Ik weet nu dat ik niet lui ben, dat ik een hoog IQ heb, dat ik een zware vorm van ADHD heb, dat ik een groot rechtsvaardiggeheidsgevoel heb en daarom in de bres spring voor kinderen.

  En dat ik er mag zijn, ik mag ik zijn, liefs van mij.

  liefdevolle groet Hennie

Geef een reactie