Diagnose ADHD, wat nu?

diagnose ADHDMisschien overvalt de diagnose ADHD je, maar zeer waarschijnlijk heb je er al rekening mee gehouden dat dit de uitslag zou zijn en komt deze niet geheel onverwacht. Nu je de zekerheid hebt van een deskundige kun je met je ouders de juiste maatregelen treffen en professionele hulp inschakelen van een ADHD coach voor hulp en begeleiding thuis en op school. Het is na de diagnose een moeilijke taak die je te wachten staat om de aandoening ADHD te accepteren, want je hebt ADHD levenslang. Dat gaat niet binnen een dag lukken ook niet binnen een maand, daar is tijd, veel tijd voor nodig.

Acceptatie diagnose ADHD

Houd echter de acceptatie steeds voor ogen, dat is jouw doel. Je hoeft deze weg niet alleen af te leggen. Professionele begeleiding zal je hierbij helpen. Je krijgt handvatten aangereikt, waarmee je verder kunt, thuis, op school en je verdere sociale leven. Na verloop van tijd ga je steeds meer deze aandoening ADHD accepteren, het hoort bij jou. Je zult er ook achter komen dat ADHD ook voordelen heeft. Humor mag daarbij niet ontbreken!

Om voor vergoeding van begeleiding in aanmerking te komen heb je de diagnose van een professional nodig. Vaak is de diagnose een bevestiging van hetgeen je al wist. En toch is het van belang deze diagnose te laten stellen. Een voorbeeld: je moet een test doen op school. Vaak krijgen leerlingen met een diagnose ADHD wat extra tijd om de opdrachten te maken. Er wordt rekening gehouden met jouw aandoening en dat is in jouw voordeel. Na de diagnose kan er een behandelplan worden opgesteld.

Werk er aan..

Er kan bijvoorbeeld gewerkt worden aan jouw sociale vaardigheden. Ook kan er aan je ouders worden uitgelegd wat ADHD voor jou betekent en hoe zij je het beste kunnen begeleiden en helpen in het dagelijkse leven door duidelijkheid, structuur en ritme te bieden. Zoals je leest betekent een diagnose dat het leven voor jou een stuk eenvoudiger kan worden gemaakt, zowel thuis, op school en in jouw directe omgeving.


Reacties

Geef een reactie