Wat is Ritalin en hoe werkt het?

Ritalin is een merknaam van een rustgevend medicijn dat vaak wordt voorgeschreven bij ADHD. De werkzame stof in het medicijn Ritalin is methylfenidaat. Dit is een stofje dat gerelateerd is aan amfetamine. Ritalin heeft dezelfde werking als amfetamine maar werkt velen malen korter. Ook de effecten houden een stuk minder lang aan.


Werking van Ritalin

Als iemand Ritalin slikt zorgen de hersenen voor een gelijkmatige afgifte van dopamine en noradrenaline. Daarnaast blokkeert het medicijn ook de heropname van deze stoffen. Ritalin heeft dus een dubbele werking en wat zeer effectief is bij de meeste mensen met ADHD.

Video over Ritalin medicatie

Stimulerende werking

Ritalin staat bekend om een stimulerende werking en wel op het centrale zenuwstelsel en verhoogt het concentratievermogen. Kinderen en volwassenen met ADHD zijn minder snel afgeleid en een stuk rustiger. Het medicijn werkt helaas niet bij iedereen, maar in de meeste gevallen wel.

80% van mensen met ADHD gebruikt Ritalin als medicatie.

Geen geneesmiddel maar hulpmiddel

Ritalin is zeker geen geneesmiddel maar verlicht wel de symptomen van ADHD. Bij ruim 80% van de kinderen die het medicijn voorgeschreven krijgt en daadwerkelijk ook gebruikt, verbeteren klachten als snel afgeleid, concentratie, hyperactiviteit, chaotisch gedrag en emotionele prikkelbaarheid.

Volwassenen die Ritalin slikken krijgen veel meer structuur in hun leven en het is ook erg prettig voor zijn of haar partner.

Voor de eventuele bijwerkingen en meer uitleg over Ritalin, ga naar de Ritalin informatiepagina. Waar alles haarfijn wordt uitgelegd.