ADHDblog.nl

vrouwmetadd

ADD en werk: Hoe je een baan zoekt die bij je past + 7 tips

Heb je ADD en ben je op zoek naar werk? Dan wil je natuurlijk een baan vinden die bij jou past en waarin je goed werk kunt leveren. Zodat je meer zelfvertrouwen krijgt en tevreden kunt zijn over jezelf. Alleen hoe vind je een passende baan als je ADD hebt?

ADD komt voor bij jongeren en volwassenen en is een vorm van ADHD.

De afkorting ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Als je ADD hebt, vind je het moeilijk om de aandacht er goed bij te houden. Vooral als een onderwerp je niet echt ligt. Je bent vaak in gedachten verzonken en je hebt geen rust in je hoofd. In tegenstelling tot mensen met ADHD, ben je niet hyperactief, maar juist dromerig en stil. Je vindt het fijn als je je op het werk even kunt terugtrekken om het teveel aan prikkels te verwerken.

Prikkels

Waarschijnlijk loop je regelmatig tegen dezelfde problemen aan. Je hebt er moeite mee om je te concentreren en je dwaalt snel af. Je hebt honderden gedachten en bent druk in je hoofd. Er komen op een dag duizenden prikkels bij je binnen, waardoor je sneller moe en overprikkelt bent. Iets dat weer leidt tot wisselende stemmingen.

Buitenstaanders, zoals collega’s, begrijpen dit vaak niet.

Hierdoor is het vaak lastig om een vaste baan te vinden of deze te behouden.

Talenten

Door je ADD voel je je onbegrepen en onzeker. Vaak heb je het gevoel alsof je helemaal niets kan. Iets dat natuurlijk helemaal niet zo is. Ook als je ADD hebt, kan je een geschikte én goede baan vinden. Het is alleen wel belangrijk dat dit werk is, waarbij je een vaste structuur kunt aanhouden en waarin jouw goede eigenschappen en talenten volledig tot hun recht komen.

Passie

Iedereen die werk zoekt, wil natuurlijk een baan die bij hem of haar past. Voor mensen met ADD gaat dit echter nog meer op. Als ADD’er beschik je over eigenschappen die heel goed kunnen uitpakken op de werkvloer, zoals vindingrijkheid, creativiteit en doorzettingsvermogen.

Je bent vooral geschikt voor een creatief beroep waarin je jouw ideeën en originaliteit kwijt kunt.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Afslankconsulente
  • Webdesigner
  • SEO-specialist
  • Interieurstylist
  • Virtueel assistent
  • Documentairemaker
  • Life coach
  • Makelaar
  • Virtueel assistent

Ben je op zoek naar een baan die écht bij jou past?

Lees dan verder en vind hier tips en uitleg om je droombaan te vinden.

Afspraak werkcoach

Voordat je op zoek gaat naar een baan, is het belangrijk dat je weet waar jouw talenten en mogelijkheden liggen. Een coach kan je hierbij helpen. Samen met jou onderzoekt de AD(H)D Coach wat jouw sterke punten, mogelijkheden en talenten zijn. Aan de hand daarvan wordt het vaak een stuk eenvoudiger om werk te vinden waarin je jouw ADD positief benut.

Vaste werktijden

Zorg ervoor dat je een baan vindt met vaste werktijden, zodat er structuur is in je dag. Als je ADD hebt, is het vaak erg moeilijk om structuur in je leven te brengen, maar het is wel noodzakelijk. Door een baan te vinden waarbij je op vaste werktijden werkt, heb je al snel wat meer rust in je hoofd. Je weet dan op welke tijden je moet werken, wanneer je pauze hebt en wanneer je vrij bent. Iets dat al snel zorgt voor meer overzicht.

Planning

Als je een leuke baan hebt gevonden, is de kans groot dat je helemaal opgaat in je werk. Je vergeet pauzes te nemen en hierdoor raak je sneller vermoeid en overprikkelt. Vergeet dus niet om tijd te reserveren voor een pauze. Zo is het beter om 1 keer per 2 uur een pauze te nemen dan vier uur achter elkaar te werken. Installeer het alarm op je telefoon en houdt pauze als het alarm afgaat.

Slaapritme

Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Zo zorg je ervoor dat je minimaal acht uur slaapt. Je bent dan goed uitgerust en je hebt een vast ritme. Een vast dag- en nachtritme zorgt ervoor dat je beter met kunt omgaan en meer rust hebt in je hoofd.

Hierdoor kan je je veel beter op je werk Concentreren.

Meer informatie ADD & Werk kunt u vinden op de website van Beroepen Nederland onder de categorie ADD en werk.


Mocht u verder nog vragen hebben over ADD en werk?

Dan kunt u gerust contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar info@adhdblog.nl of een reactie schrijven op deze pagina.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie