ADHD of niet, wil jij het wel weten?

ADHD of nietAls ouder wil je graag weten hoe het met je kind gaat en je bent verdrietig en hebt zorgen als je merkt dat jouw kind “anders” is. De eerste stap is de stap naar de huisarts. Noteer wat jou aan het kind opvalt en praat er met hem of haar over. Deze zal door een specialist een diagnose laten stellen, waardoor jij duidelijkheid hebt. Zeer waarschijnlijk had je al een vermoeden van ADHD.



Andere ouders wezen je er op, de leerkracht op school sprak zijn/haar zorgen uit. Een bevestiging na een diagnose door de professional geeft rust. Hoe raar dat wellicht ook klinkt, nu weet je het zeker en vallen veel dingen op hun plek. En natuurlijk zijn de zorgen en is de spanning niet uit de lucht, maar je kunt nu de juiste hulp inschakelen die je wellicht hard nodig hebt en jouw kind ook.

Betekenis ADHD coach

Een ADHD coach kan veel voor jou en je gezin betekenen:

  • hulp en begeleiding voor het kind met ADHD, denk aan het aanleren van sociale vaardigheden, het leren plannen van het huiswerk, opruimen van de eigen kamer, maar ook samen met het kind een hobby uitoefent en eropuit gaat, samen boodschappen gaat doen, samen koken en bakken,
  • een luisterend oor voor de ouders/verzorgers,
  • hulp bieden aan het gezin door het geven van tips omtrent de omgang met elkaar en over een duidelijke dagindeling, structuur, prikkels in huis verminderen,
  • iemand die met jouw kind op pad gaat en het gezin even ontlast of een weekend/vakantie met daarvoor opgeleide begeleiders voor jouw kind met ADHD regelt,
  • iemand die op school met de leerkracht in contact treedt en handvatten geeft als deze er behoefte aan heeft.

Zoals je leest kan een ADHD coach veel voor je betekenen en ook in praktische zin veel voor je doen. Je moet als je deskundige hulp wilt inschakelen wel bereid zijn een diagnose te laten stellen. Dat wil echter niet zeggen, dat als je er moeite mee hebt, dat je ADHD van je kind aan de grote klok moet hangen. De keuze om het wel met derden te communiceren of niet maak je zelf en op latere leeftijd heeft het kind daar zelf een mening over.

ADHD of niet?

Er komen op elke leeftijd zaken naar voren waarbij jij en het kind je kunnen afvragen of je al dan niet open bent over de aandoening ADHD. Denk daarbij aan een sollicitatie. Wik en weeg de voordelen en nadelen af. Wanneer jouw kind bijvoorbeeld een rijbewijs wil halen, kan het heel handig zijn als de rijinstructeur op de hoogte is. Je kunt er zelfs de rijschool, die mensen in dienst heeft speciaal voor kinderen met ADHD, op uitzoeken. Bekijk het per situatie hoe open je erover wilt zijn. Weet echter wel dat er deuren voor jou en je kind met ADHD opengaan als mensen weten dat ADHD speelt en dat je er niet alleen voor staat.

Goed om te weten: je zult wellicht een heleboel obstakels tegenkomen als jouw kind ADHD heeft en uiteraard het kind zelf ook. Is er iets dat verlichting kan geven, pak het aan. Jullie hebben er niet om gevraagd. En weet dat je met de juiste mensen om je heen een heel leuk leven kunt leiden ook met ADHD. Ben niet bang hulp in te schakelen. Jij houdt de regie, de coach geeft handreikingen en praktische tips en zal het weer loslaten als jij met je gezin daarmee zelf verder kunt. Ook in jouw omgeving kun je een prima ADHD coach vinden.

Geef een reactie