Kinderen met ADHD en spelen

Kinderen met ADHD en spelenKinderen met ADHD en spelen, er is zoveel leuks om te doen! Spelen is voor elk kind heel erg belangrijk, ook voor kinderen met ADHD. Spelen is leren om samen te werken, om rekening met elkaar te houden, om creatief te zijn, om te ontspannen, voor de ontwikkeling op elk gebied, fijne en grove motoriek . Het is belangrijk dat een kind speelgoed wordt aangereikt dat voor zijn leeftijd geschikt is. Is het te eenvoudig dan zal het daarin geen voldoening vinden. Is het te moeilijk dan zal het gefrustreerd raken en er wellicht mee gaan gooien of stuk proberen te maken.

Speelgoed kiezen

De keuze van goed speelgoed is belangrijk, besteed daaraan tijd. Op veel speelgoed staat de leeftijd vermeld van de doelgroep. Dat is een indicatie, niet elk kind is op dezelfde leeftijd toe aan bepaald speelgoed. Ook vriendjes tijdens het spelen zijn erg belangrijk en hebben een grote invloed op het spel. Je hoeft je als ouder of verzorger niet steeds met de kinderen te bemoeien, maar in de buurt blijven en observeren is wel nodig. Laat kinderen zelf in een veilige omgeving hun spel spelen op hun eigen manier. Je zult er versteld van staan hoe creatief ze zijn en hoe ze elkaar helpen. Kies vaker voor buiten speelgoed en stimuleer het bewegen in de buitenlucht.

Welk speelgoed valt in de smaak bij kinderen met ADHD?

Buiten kunnen kinderen hun energie goed kwijt. Binnen is het toch wat meer beperkt, een huiskamer is nu eenmaal geen voetbalveld. Er is onderzoek gedaan naar wat de natuur, het buiten zijn, met kinderen met ADHD doet. Ze worden er rustiger van, een groene omgeving zorgt ervoor dat ze zich vervolgens beter kunnen concentreren en dat ze minder last hebben van hyperactiviteit. De aandoening zal door veel buiten spelen niet verdwijnen, maar het heeft wel een zeer positief effect op de kenmerken van ADHD. Wat kun je aanbieden om buiten te spelen? Dat kan heel divers zijn, maar met een zandbak, waterbak, een bal, een schommel en een klimrek zijn er al veel voorwaarden aanwezig om een hele poos buiten te spelen.

Ruimte is vaak nog het meest belangrijke, voldoende ruimte om zich uit te kunnen leven. Helaas heeft niet iedereen dat. Probeer in dat geval een groen veldje op te zoeken in de buurt of ga de bossen in met de kinderen. Zeker ook in de vakantie en een weekendje weg is de locatie heel belangrijk. Er zijn locaties speciaal voor kinderen met ADHD waar ze onder deskundige begeleiding heerlijk kunnen verblijven. Bijkomend positief effect is dat ouders of verzorgers even worden ontlast om zich op te laden. Wil jij proberen jouw kind met ADHD mee te laten doen met een logeerweekend bijvoorbeeld, vergeet niet dat een goede voorbereiding essentieel is voor het slagen ervan.

Speelgoed binnen en buiten

Kijk naar onderstaand rijtje speelgoed voor binnen en buiten en probeer het uit

 • Spullen om te knippen, scheuren, plakken
 • Vingerverven, schilderen, tekenen, kleien
 • Een bak scheerschuim, ballenbak, waterbak en/of zandbak, zandtafel
 • Kruiwagentje met schep en zand, bolderkar om van alles mee te vervoeren
 • Loopfietsje, skelter afhankelijk van leeftijd
 • Restjes hout om te timmeren (let op splinters)
 • Maak een voeldoos, kijkdoos, doos met allerlei spullen om te rommelen
 • Diverse maten en materialen ballen
 • Blokken
 • Wiebelkussen of wobbel
 • Magneetjes
 • Knuffels
 • Spullen om te friemelen
 • Muziekinstrument
 • Het complimentenspel om samen te spelen

Bekijk online het reuze aanbod, want er is nog veel meer te koop. Sommige dingen maak je eenvoudig zelf. Koop niet wat jij leuk vindt, maar wat er bij je kind in de smaak valt. Je hoeft niet meteen alles zelf te kopen. Probeer het speelgoed eerst uit, voordat je het zelf aanschaft. Ruil met andere ouders, ga naar de kringloopwinkel, bezoek een tweedehands speelgoedwinkel of ga naar een ruilbeurs. Heb je een ADHD coach voor je kind, ook deze kan je adviseren welk speelgoed je zou kunnen proberen, maar het blijft het kind dat bepaalt wat hij/zij leuk en interessant vindt. Tip: geef nooit veel speelgoed in één keer, doseer. Ook hierbij geldt dat overdaad schaadt.


Reacties

Geef een reactie