Kinderen met ADHD en dieren

Kinderen met ADHD en dierenKinderen met ADHD en dieren, ze voelen elkaar goed aan. De omgang met en verzorging van dieren is een heel belangrijk onderdeel van de opvoeding. Je weet dat en zult het beamen als je zelf met dieren bent opgevoed. Koop echter nooit alleen dieren omdat de kinderen dat willen, sta er zelf achter. Je koopt ze namelijk voor jaren. Dieren hebben elke dag verzorging nodig, het ene dier meer dan het andere. En denk aan de vakanties, hoe ga je dat doen? Neem dit ter overweging en dan volgen nu de voordelen van dieren in huis en het plezier dat jullie gezin ervan zal hebben.


Breng jouw enthousiasme over op de kinderen en verzorg de dieren die je in huis hebt genomen eerst samen. Maak vervolgens duidelijke afspraken wie er wat en wanneer gaat doen. Hang de afspraken op een zichtbare plek in de keuken bijvoorbeeld. Hoe ouder het kind des te meer het zelfstandig kan doen. Gaat het niet precies op de manier die jij wilt, maar worden de huisdieren niet vergeten? Loop even na of er is gedacht aan water bijvoorbeeld.

Bij het grotere kind doe je navraag en kijk je samen of het huisdier goed is verzorgd of jouw kind controleert zelf en het zelfvertrouwen groeit. Een en ander is afhankelijk van de interesse van het kind, zijn vaardigheden en zijn zelfstandigheid. Geef steeds het goede voorbeeld, geef niet op, op den duur neemt hij of zij het prima over. Overvraag het kind niet. Vraag het bijvoorbeeld niet het konijnenhok schoon te maken als het moe uit school komt, een goede timing zorgt ervoor dat er geen conflicten over ontstaan.

Positieve invloed van dieren op kinderen met ADHD

Als kinderen erg stil zijn, zich moeilijk uiten, dan kunnen dieren wonderen doen. Tegen hun huisgenootje vertellen ze graag alles. De interactie met een huisdier heeft een positief effect op een kind met ADHD. Een huisdier kan rustgevend werken op het kind, de verzorging ervan geeft structuur en een stukje verantwoordelijkheid, waardoor een kind zelfverzekerder zal worden. Er worden allerlei soorten dieren ingezet als therapie bij mensen met ADHD. Vaak zijn het honden (en paarden), deze worden er speciaal voor uitgezocht en getraind.

Als jij vroeger een huisdier hebt gehad, dan ken je de invloed ervan: een huisdier biedt troost, voelt het aan als je verdrietig bent, is blij om je te zien. Een hond die ’s avonds op je voeten ligt werkt rustgevend. Wist je dat er volwassen mensen zijn die hun therapiehond mee naar hun werk mogen nemen? Hoe positief dit allemaal ook klinkt, denk er goed over na voordat je een huisdier neemt en welk huisdier het gaat worden. Er is namelijk veel verdriet als een huisdier na enkele weken het huis weer moet verlaten, verdriet voor het kind, het dier en ook voor jou, want je wilt je kind niet verdrietig zien. En wanneer je het een kans geeft, zul jij er evenveel plezier aan beleven als jouw kind met ADHD.Reacties

Geef een reactie