ADHD en tuinieren

ADHD en tuinierenTuinieren werkt rustgevend, al kun je er lichamelijk wel erg moet van worden. Er ontstaat rust in je hoofd. Je bent geconcentreerd bezig met alles wat er groeit en bloeit. De natuur zorgt voor verwondering als je om je heen kijkt en let op de planten, bomen, insecten, vogels, de fraaie wolken en de veranderende seizoenen. Je ziet het allemaal als je buiten bezig bent.



Kinderen met ADHD, tuinieren en het buitenleven

Laat jouw kind met ADHD in de tuin helpen. Geef hem of haar een kruiwagen en laat het kind zand kruinen en/of planten vervoeren. Het contact met de aarde doet wonderen. Lichamelijk moe worden en ruimte in het hoofd met aandacht voor de tuin. Een moestuin of bloementuin, geef het kind de verantwoordelijkheid erover. Help in het begin waar dat nodig is en laat het los als het kan. Laat het kind een deel van de tuin tekenen, ontwerpen en geniet straks samen van het resultaat. Heb je een grote tuin en de mogelijkheid voor een boomhut, dan kan dat voor jouw kind met ADHD een speciale en fijne plek worden om zich terug te trekken. Ook een heerlijke hangmat of schommel in de tuin zorgt voor rust en ontspanning. De steeds terugkerende schommelende beweging zal veel kinderen met ADHD goed doen. Zorg voor een plekje in de tuin waar het kind ongestoord een hut kan bouwen van takken, doeken en andere veilige materialen. Spelen en werken in de buitenlucht ook belangrijk voor kinderen met ADHD. Ze kunnen er hun creativiteit in kwijt en hun energie.

Samen tuinieren..

Heeft jouw kind een begeleider, een ADHD coach voor thuisbegeleiding, opper het idee om naast te werken aan sociale vaardigheden en het huiswerk, ook naar buiten te gaan. Een ervaren ADHD coach zal ongetwijfeld zelf dit idee voorstellen en in het plan van aanpak meenemen. Het kind is tijdens het tuinieren en bezig zijn (spelen) in een natuurlijke omgeving fysiek bezig. Daarnaast worden alle zintuigen geprikkeld, niet overprikkeld. De natuur kalmeert! Tuinieren is tevens een goed leerproces dat niet alles meteen resultaat heeft. Zaaien heeft namelijk niet meteen resultaat, je moet geduld hebben. Verantwoordelijk zijn voor de planten en hetgeen er is gezaaid wordt geoefend. Er wordt geleerd om te plannen: zaaien, water geven, verspenen en verdere verzorging als onkruid wieden.

ADHD en tuinieren, de moeite waard!

Tuinieren kan van toegevoegde waarde zijn voor een kind met ADHD. Hoewel het wellicht niet voor elk kind voor de hand ligt en op weerstand stuit, is dit het proberen waard. Buiten spelen en tuinieren is geen medicijn tegen ADHD, maar het zorgt er in de meeste gevallen wel voor dat een kind zich beter kan concentreren en dat het minder hyperactief is. Deze positieve invloed van de natuur, het buiten zijn, op een kind met ADHD is al vaak vastgesteld. Neem zelf de proef op de som en ga vaker met je kind naar buiten (ook gezond voor jou zowel voor je geest als je lichaam) en schep de voorwaarden dat jouw kind veel kan buiten spelen of tuinieren. Toch een medicijn zonder de bijwerkingen? Denk erover na.

Tip 1: geen plaats voor een (moes)tuin, creëer op de vensterbank een kruidentuin. Begin met iets dat snel resultaat oplevert denk bijvoorbeeld aan tuinkers.

Tip 2: het fotograferen van de natuur (ook de eigen tuin zoals de verschillende jaargetijden, de diversiteit aan bladeren en vormen van bomen en planten, insecten) werkt zeer rustgevend.

Geef een reactie