Toch medicijnen voor ADHD

Hallo, mijn naam is Yvet, moeder van een zoon van 6 (Milan). Sinds afgelopen zomer weten we dat hij een lichte vorm heeft van ADHD. Best ff emotioneel, maar wel fijn dat je nu weet waarom hij bepaalde dingen wel/niet doet…
In eerst instantie gingen we alleen voor begeleiding thuis: wat houd ADHD nou precies in, waar lopen wij als ouders zijnde tegen aan, waar willen we tips/adviezen over noem maar op… Er was ook nog een optie voor een werkgeheugentraining, Milan zou dan 5 weken, 5x per week, 15 min op een dag op de pc bepaalde oefeningen moeten doen om zijn hersenen te trainen… Maar aangezien daar nog niet wetenschappelijk over bewezen is dat het effect zou kunnen hebben, hebben we dat naar de achtergrond geschoven… Zolang het op school maar goed gaat…
Helaas, voor de kerstvakantie een gesprek op school en met onze contactpersoon van Karakter. Toen kwam naar voren dat zijn school prestaties toch wel erg hard achteruit gaan en dat als hij na de zomervakantie naar groep 4 gaat en de klas groter word het echt heel moeilijk voor Milan gaat worden.
Nu zit hij in een klas van 16 kids… Dus stond medicatie voorop… Weer een emotioneel punt… maar we hebben gezegd: als zijn schoolprestaties eronder gaan lijden dan toch overwegen voor medicijnen…Deze week word ik gebeld door Karakter over wat we willen, wij zelf al gesprek gehad bij de huisarts over voor/nadelen…
Vorige week geprobeerd zo simpel mogelijk aan Milan uit leggen dat hij ADHD heeft en dat hij daar dus nu tabletjes voor gaat krijgen…Kreeg zelf het idee dat hij niet wist wat hij met die info moest, het is ook niet niks als je dat ineens hoort….Wel heel duidelijk gemaakt dat hij ECHT niet de enige is en dat hij er niks aan kan doen….
Nou, best wel fijn om zo je verhaal kwijt te kunnen… Ik houd jullie op de hoogte!
Geschreven door Yvet
Reacties

26 reacties op “Toch medicijnen voor ADHD”

 1. Nicole Stokhof avatar
  Nicole Stokhof

  Hoi Yvet,
  heftig he?
  Wij zitten net in het traject.Onze zoon word begin maart pas 6.
  Hij is half december getest en geobserveerd en binnen een halve dag kwam de diagnose ADHD en advies was meteen medicatie zo erg heeft hij het al..was idd erg slikken ondanks we dit vermoeden al hadden.Vooral dat ze meteen met medictie willen beginnen.Aan de ene kant ben ik blij dan is hij als hij na de zomervakantie naar groep 3 gaat hopelijk goed ingesteld op zijn medicijnen en loopt hij hopelijk niet tegen dingen aan.
  Vrijdag moeten we komen voor medicatie intake.ben erg benieuwd of het gaat werken en vooral..blijft hij wie hij is..ben zo bang dat ik mijn zoon ‘kwijt;’raak en een ander kind ga krijgen..
  succus. gr Nicole

  1. Gerben de Vries avatar
   Gerben de Vries

   Hoi Nicole,
   Onze dochter zit nu in groep 6 en heeft ook ADHD op alle drie de punten.
   Ze gebruikt dexamfitamine een middel wat ik zou aan raden we hebben de zelfde meid alleen de concentratie is beter ze is rustiger maar nog wel het zelfde.
   bespreek dit met de arts en vraag het het is geen concerta of ritalin maar wel effectief en niet verslavend valt wel onder de drugwet dus ga je op vakantie even bewijs halen.
   deze medicijn wordt vergoed uit de basis.
   vriendelijke groeten Gerben de Vries

   1. Nicole Stokhof avatar
    Nicole Stokhof

    Hoi Gerben,
    Hij krijgt nu ongeveer 6 weken methylfenidaat (ritalin) en zit nu op 15mg per dag.Wij en school zijn erg tevreden over het resultaat.Hij is weer vrolijk,blij heeft niet zo vaak hoofdpijn meer en is niet meer zo onrustig.Hij kan nog druk zijn als hij enthousiast ergens mee bezig is maar kan zich beter concentreren.Hij is gelukkig dus niet veranderd qua persoonlijkheid
    gr Nicole

 2. Yvet avatar
  Yvet

  hoi nicole,
  jazeker heftig maar bij jullie dus nog net wat erger aangezien hij direct medicatie moet….
  denk wel dat het dan juist goed is dat hi nu begint met medicatie want sinds onze zoon in groep
  gaat het steeds achteruit qua prestatie’s. In het begin ging het best goed maar nu word het steeds moeilijker….Vanmiddag alles rond gemaakt voor de medicijnen dus hopen er volgende week mee te kunnen starten.
  Wat ik heb gehoord schijnt medicatie goed te werken en merk je al snel verschil, ik snap je angst, het idee dat je kind “rustig”word, zich misschien meer kan concentreren, minder snel is afgeleid, het zal daarom heel belangrijk zijn hem daarin goed te steunen….Zijn jullie ook bij Karakter? of bij een andere instantie?
  Heel veel succes en ik lees/hoor wel hoe het is gegaan vrijdag
  groetjes Yvet

  1. Nicole Stokhof avatar
   Nicole Stokhof

   Hoi Yvet,
   Hij gaat langzaam opbouwen.Denk wel overal gebruikelijk.
   1e dag (zaterdag) 0,5 tablet (2,5mg) en vandaag en morgen 2x 2,5mg en dan daarna 3x 2,5mg.
   Week 2 eerste tablet 5mg en dan 2x 2,5mg en dat tot aan eerste controle.
   Ze denkt dat hij op 15-17 mg per dag uit gaat komen.
   uiteraard zien hoe hij zich houd en of er bijwerkingen gaan optreden.
   Moet zeggen dat ik hem gister anders vond en vandaag een stuk rustiger.
   Weet niet of het echt zo is of dat ik het graag wil zien.
   Wij ‘zitten’bij de GGZ in Emmen.
   gr Nicole

   1. Yvet avatar
    Yvet

    hoi nicole,
    ja dat denk ik ook dat ze met een bepaald aantal mg per dag starten
    het zou heel goed mogelijk zijn hoor dat je vond dat ie rustiger was, had nagevraagd of dat je al snel wat kon merken en idd zou dat overdag al kunnen ook al heeft het zijn tijd nodig…
    wij kregen van de week de brief vanuit Nijmegen en Milan start met 2x 2,5 mg per dag…..a.s vrijdag naar de huisarts voor meten, wegen en bloeddruk en dan zullen we wel aan beginnen….is het morgen de 1e keer dat met medicatie naar school gaat? dan wel spannend ook weer hoe het daar gaat…..
    groetjes

    1. Nicole Stokhof avatar
     Nicole Stokhof

     Hoi Yvet,
     De tijden zijn zo dat ik het thuis kan geven.
     Vandaag moet hij overblijven dus er is een potje mee met 2 halve pilletjes.
     Hij heeft netjes uitgelegd hoelaat en hoe hij ze inneemt haha.
     Ben benieuwd.
     Voor jullie ook spannend hoor.
     gr Nicole

     1. yvet avatar
      yvet

      Hoi nicole,
      dat is wel heel fijn dat je het thuis kan geven en wat goed dat hij zelf de uitleg heeft gegeven
      over hoelaat hij ze moet
      ik heb vanmiddag de medicatie opgehaald en morgen beginnen we…idd ook 2x daags
      2,5 mg…..zeker spannend…
      welke tijden geef jij ze? want na 3-4 uur zijn ze uitgewerkt toch?
      groetjes

     2. Nicole Stokhof avatar
      Nicole Stokhof

      Hoi Yvet,
      Sorry voor laat antwoord maar ik vergeet gewoon te kijken hier haha.
      Hij zit nu op 3x 5mg (3 hele pilletjes) en begin om 8 uur.dan 12 uur en dan 15.30.Ik zit te twijfelen om het 2e pilletje een half uur eerder te geven omdat hij erg last van rebound heeft rond 12u reageerd erg heftig op me (voor al als het een ‘nee’is) hij vraagt nu ook zelfs om een pilletje dus hij merkt goed dat het rustiger in zijn hoofd is.Ik wil komende afspraak bij de psych kijken of hij lngwerkende kan krijgen.je bent gewoon best je vrijheid kwijt en moet eigenlijk steeds pilletjes op zak hebben.ook geen ik het geven niet graag uit handen aan jan en alleman.juf ok,maar als hij bij vriendjes gaat spelen zou ik ze mee moeten geven en dat staat me tegen.De juf is al erg tevreden en merkt goed verschil.hij kan zich beter concentreren en laat ze makkelijker corrigeren.ook thuis is het stukken beter.Als je wilt of leuk vind mag je ook met me mailen.dat antwoord wat makkelijker .pinier2000@hotmail.com
      gr Nicole

 3. AspergerADD avatar
  AspergerADD

  Als ik je verhaal zo lees, wat mag ik dan van geluk spreken dat ik in een klein dorp ben opgegroeid en mijn ouders mij op een piepkleine school geplaatst hebben. Ik geloof dat in top jaren de “klas” met 12 leerlingen op z’n grootst was. En dan zaten we met 3 verschillende jaargangen in een lokaal. Een enkele leergang bestond dan gemiddeld uit 3-5 leerlingen. Voor mij (onlangs pas ADD en Asperger vastgesteld, ik ben dertiger) dus een verademing achteraf gezien. Ikzelf heb er niet zo veel van meegemaakt. Toentertijd was er ook niet zo veel over bekend nog, vandaar dat de diagnose pas onlangs gesteld is.
  Met 6 jaar al met medicatie beginnen is wel erg jong! Toevallig 2 dagen geleden een stukje gezien van Louis Theroux over America’s medicated kids. En de laatste tijd is het ook genoeg in het nieuws, labeltjes, hopsakee, prop er maar medicatie in, dan zijn ze tenminste weer stil. Zelf heb ik negatieve ervaring met diverse medicatie. Ik heb er al diverse artikelen op mijn blog over geschreven. Zelfs op het moment, 3-4 maanden na het kortdurend gebruik van Citalopram heb ik nog steeds klachten van deze medicatie. En dat was met de ADHD medicatie niet veel minder. Met een enkel medicijn kon ik mij inderdaad beter concentreren, maar de bijwerkingen maakten mij ziek. Wat begon met duizeligheid bij inspanningen, flink afvallen, werd uiteindelijk overgenomen door veel moeite hebben met in slaap vallen tot aan slapeloze nachten en zelfs door mijn rug gaan van vermoeidheid. En dit zijn dan nog de korte termijn effecten. Wat zijn de lange termijn effecten? Wat doet het met kinderen? Daar doet de industrie en de artsen nog erg geheimzinnig over. Het is nog ‘onbekend’. Maar ondertussen vullen ze wel hun zakken.
  Ik ben er van overtuigd dat de maatschappij op het moment te veel verwacht van mensen. Iedereen is anders, niet iedereen is even snel en niet iedereen kan even goed leren. Waar het 20 jaar geleden nog enigszins gebruikelijk was om 6 weken te moeten wachten op een bestelling, zitten we nu al op ons horloge te kijken hoe lang het nog duurt voordat de bestelling binnen is net nadat we de opdracht voor bestelling verstuurd hebben.
  Ik mag dan misschien Asperger én ADD hebben en traag overkomen. Dom ben ik allerminst, dat lijken anderen niet altijd te begrijpen. Respect en geduld voor elkaar hebben is de basis. Bestaat er geen pilletje voor die mensen die geen respect en geduld kunnen opbrengen?

 4. esther avatar
  esther

  hoi,onze jongste heeft ADHD waar ik al heel lang zeker van was maar na wat onderzoekjes blijkt dus dat hij het in erge mate heeft,hij is nu 10 en zijn school prestaties gingen bergafwaarts,ook zijn sociale contacten(moeders die hun kind bij hem weg houden )vielen weg,ik had een heel eenzaam ,onrustig en hyper kind.Achteraf hadden wij eerder iets moeten ondernemen want nu (met de ritalin)is het alsof ik een heel ander manneke heb ,ook de juf op school zegt dat het een heel verschil is,alleen heeft onze sven tics,elke keer een andere en dat is (denken ze)verergert door de medicatie,maar hij zit lekker in zijn vel,spreekt af en vriendjes zeggen dat sven anders is hahaha,nu zit onze oudste op het voortgezet onderwijs en ook hij heeft ADHD maar geen med,en ik zie dat hij de grootste moeite heeft met alles op een rijtje krijgen,huiswerk,leren,boeken hij is erg nerveus dus ook hij gaat aan de medicijnen jammer maar als het ze helpt,had ik ze maar gehad toen ik die leeftijd had dat had mijn jeugd en mijn leven nu een stuk prettiger gemaakt,ik zie het niet als wonderpillen ik zie het echt als hulpmiddeltje.Zelf kan ik een koffer nog niet fatsoenlijk inpakken en schrijf ik vaak briefjes met daarop hetzelfde ook mijn leven is voor mijn gevoel een gezellige chaos maar ik kan er mee omgaan en hoop dat mijn jongens dat ook nog leren.En mamas ,je krijgt geen ander kind ,bij mij was het al zover dat ik mijn eigen kind niet meer om me heen wilde hebben ,altijd strijd en ruzie en die reacties zoooo heftig zwaar voor het hele gezin ons svennneke en zijn broers spelen zelfs samen nu(af en toe nog wel ruzie hoor)wij zijn van een storm in rustig weer terecht gekomen en iedereen geniet meer nu.Maar ik heb ook tegen het ADHD team gezegt als ik merk dat sven afwezig gaat worden (zombiegedrag)dan trek ik aan de bel.mamas ,succes en sterkte,doe wat goed voelt !!

 5. nicol avatar
  nicol

  onze zoon ( 7,10 nu ) is sinds juni 2011 met medicatie begonnen.
  Hij had totaal gene concentratie en werkhouding. Uit test bleek dat hij ADHD heeft en daarnaast hoogbegaafd een dubbele uitdaging dus.
  Sinds hij medicatie heeft is zijn concentratie goed ook voor hem heeft het helaas wel neven effecten. Afvallen in eerst 8 maanden en als medicatie uitgewerkt raakt even niet corrigeerbaar, brutaal, negatief en vooral stuiterend.

 6. yvet avatar
  yvet

  @Ester: wat heftig zeg dat ouders hun kind bij je zoon weghielden! dan voel je je zo machteloos lijkt me….en ook voor je kind…..je wil dat hij ook gewoon leuk kan spelen met kinderen ook al is hij misschien een beetje anders, maar elk kind is anders en je bent wie je bent! wel fijn dat de medicatie goed werkt…voor je oudste geen medicatie?
  Volgende week vrijdag moeten we naar de huisarts en daarna zullen we gaan starten met Ritalin, 2x daags 2,5 mg….heel veel sterkte!
  @nicol: is je zoon veel afgevallen? hoe gaat het daar nu mee ? heb idd al bijwerkingen gelezen dus ben heel benieuwd hoe het gaat bij onze zoon….suc6 en sterkte allemaal

 7. cora avatar
  cora

  @ yvet: Ik hoop dat het bij jullie zoon goed werkt! Wij zijn nu met het 3e medicijn bezig, maar ik denk dat je niet te veel moet kijken naar hoe andere kinderen er op reageren, maar kijk goed naar je eigen kind!
  Wie weet werkt het voor jullie zoon heel goed.
  suc6

 8. yvet avatar
  yvet

  @cora: thnx voor je berichtje, en idd is ieder kind anders en zal ook anders reageren op de medicijnen…we wachten het gewoon rsutig af!

 9. jacqueline avatar
  jacqueline

  hoi yvet
  heb je verhaal zitten lezen,
  en het lijkt net of ik me eigen verhaal zit telezen al dat getop ik ken het
  onze zoon giu word volgende week 6 jaar en heeft ook adhd en het gaat ook niet goed met hem op school
  wij zijn nu ook maar begonne met de medicatie omdat wij ook bang zijn dat hij anders het niet gaat hallen
  op deze school,en het eigelijk gewoon echt beter voor giu zelf is,tevens hebbe wij ook zitte kijke naar neutrofeed back dat is toch wat je bedoelde met die oefening op de computer,maar dat zo ver ik het gelezen heb pas aan beginge als je 7 jaar bent,en moet het wel werken.om nog even terug tekome op de mediactie giu is er wel erg slecht door gaan slapen maar heb nu van sleepze hele kleine pilletje zijn echt niet schadelijk daar door valt hij wel rustig in slaap die kan je gewoon kopen bij de apotheek maar de arten kunne hem ook voorschrijven
  het is zo moeilijk voor ons als ouder waar doe je goed aan waar doe je niet goed aan,het eige wat ik telkens in me achter hoofd hou word giu hier wel gelukkig van,en dat hou ons op de been want zo lang giu
  gelukkig is zijn wij dat ook,
  groetjes jacqueline

 10. yvet avatar
  yvet

  hoi Jacqueline,
  wat grappig dat onze verhalen zo goed als overeen komen….ja volgens mij doelde ze daarop met die oefeningen maar dat is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het effect heeft dus daarom wilde wij dat (nu) nog niet doen
  Zijn jullie ook gestart met Ritalin? balen dat hij slaapproblemen kreeg maar wel fijn dat die andere tabletjes hem helpen sneller in slaap te vallen….merk je bij hem al verschil als hij een pilletje heeft gehad? en heeft hij nog last van andere bijwerkingen? zoals verminderde eetlust?
  ja het is zeker moeilijk en je hebt alles over voor je kind en het komt goed met ze! succes!
  groetjs Yvet

 11. yvet avatar
  yvet

  hoi allemaal
  nou vandaag begonnen met de Ritalin…2x daags 2,5 mg
  en het klinkt misschien stom maar we hadden al wel het idee dat hij “rustiger” was
  vanmorgen kwam er een vriendje spelen en normaal is het rennen en vliegen, dan weer dit, dan weer dat, maar nu zijn ze boven gaan spelen en alleen even beneden geweest voor wat drinken en een snoepje…
  en vanmiddag wezen winkelen wat meestal gepaard gaat met mopperen, zeuren noem maar op maar het was erg gezellig, leuk…….we wachten af hoe het morgen gaat…

 12. Mariëtte avatar
  Mariëtte

  Lieve moeders,
  Zo herkenbaar, al die verhalen! Wij hebben een zoon van 15 met ADHD. Hij heeft al vanaf zijn 6e Ritalin en later Concerta. Dan een zoon van bijna 12 met veel kenmerken van ADD en NLD. Een dochter van 10 met ADHD, Dyslexie en een beneden gemiddeld IQ zij krijgt ook Concerta (54 mg). En dan nog een manneke van 6. Tot nu toe zonder diagnose, maar ook hij is bijzonder.
  Onze ervaringen met medicijnen zijn heel positief. Vooral omdat onze kinderen al vroeg een diagnose hadden, en vroeg begonnen met medicijnen, zijn zij er aan gewend. In de goede zin van het woord. Nooit discussies over wel of niet. Met medicatie zijn ze aanspreekbaar op hun gedrag. En het zijn dezelfde energieke, sportieve, creatieve kinderen gebleven.
  Natuurlijk is medicatie geen tovermiddel. Het blijft heel belangrijk om veel structuur aan te bieden, consequent te zijn in de opvoeding. Eén lijn te trekken. En dan nog vreet het energie van je als moeder. Maar ik ben ook ongelooflijk trots op ze als ze goed hun best doen op school, goede cijfers halen. Vooral omdat je weet dat het voor hun nog veel moeilijker is om zich te concentreren, te zorgen dat ze de goede boeken en schriften bij zich hebben, het goede huiswerk in hun agenda hebben. Zonder medicatie zou dit in ieder geval niet goed gaan.
  Momenteel wonen we voor een aantal jaren op Curacao. Dat is nog een uitdaging apart. De kennis hier over ADHD is een stuk minder. Dus wij delen onze kennis met de scholen. Maar voor de kinderen is het heerlijk om buiten te spelen, hutten te bouwen, zwemmen aan de baai, snorkelen en duiken. In plaats van de hele winter binnen opgesloten te zitten.
  Iedereen sterkte!

 13. Vera avatar
  Vera

  Hoi nicole,
  Mijn zoontje is 6 jaar en heeft adhd op school. Zo is het nu uitgelegd. (volgens mij heb jje het of je hebt het niet maar kan het mis hebben) nu medicatie, werkt goed op school maar als het uitgewerkt is hetzelfde effect als bij jou zoontje, totaal niet corrigeerbaar, stuiterent, enzo…
  Maar ik lees ook afvallen, is jou zoontje dan gewogen en dergelijke.
  Douwe heeft ze gewoon gekregen op geschat gewicht. Verder is er niets met hem gedaan.
  Wat doen jullie als zn medicatie is uitgewerkt? Heb je tips, het is namelijk zo wij hadden geen probleem met hem net thuis of op bso maar nu wel en gaat het school goed alles is omgedraaid.

 14. antoinette avatar
  antoinette

  Hallo,
  Wat ik mis in deze verhalen is de medicatiebegeleiding. De medicatie en de begeleiding hiervan (zeker bij kinderen) zou nooit bij een huisarts moeten liggen. Het is goed denk ik om niet meteen met medicatie te beginnen. Soms is het echter de beste oplossing. Deze oplossing is echter niet om een concentratie probleempje op te lossen…ADHD is veel meer dan een concentratie probleempje. Het is zeker ook belangrijk om te kijken welk medicijn bij je kind past. Bij ons werkt de concerta het beste. (word echter niet helemaal vergoed. zeg gerust grotendeels niet vergoed. bij ons is er een vergoeding uit de aanvullende verzekering) maar bij alle andere medicijnen had mijn zoon meer last van de rebound als dat hij voordeel had van de werking ervan. Aangezien zijn lichaam de medicatie sneller afbreekt (heeft niks met adhd te maken, zo werkt zijn lichaam nu eenmaal) krijgt hij nu in de middag nog een tweede concerta. Op deze manier komen we de avond en het avondeten tenminste ook nog door. En ja, beide kinderen worden regelmatig gewogen, gemeten en bloeddruk nagekeken. Daarom is de goede medicatie begeleiding zo belangrijk. Daarom moet dit echt bij een (kinder)psychiater liggen en niet bij een huisarts!!! Antoinette

  1. Nicole Stokhof avatar
   Nicole Stokhof

   hier controle door kinderpsychiater.idd wegen,meten,bloedruk en hartslag.
   Zijn overgestapt van 3x 5 mg ritalin naar 1x concerta (18mg).
   Ik vind het meer keer geven per dag best belastend en beperken in vrijheid.
   Er kon niet even spntaan gepseelt worden want hij moet zijn pilletje.en meegeven aan iedereen doe ik niet.
   vandaag eerste dag concerta en juf merkte dat hij iets drukker was dan afgelopen weken.kan toeval zijn dus maar ff aankijken.
   gr Nicole

 15. yvet avatar
  yvet

  Hoi antoinette
  onze zoon word wel begeleid via de huisarts en wij zijn zeer tevreden daarover ( wij hebben dit
  overleg gedaan met Karakter waar onze zoon is gezien e.d) maar dat zal voor ieder persoonlijk zijn…idd moet er goed gekeken worden op welk medicijn je kind goed reageert maar ook daar ben je zelf bij en word in de gaten gehouden…
  fijn dat jullie zoon dmv een 2e concerta de avond goed doorgaat en ook voor jullie fijn…
  succes

 16. yvet avatar
  yvet

  hallo
  even een vraagje, weet iemand of het niet uitmaakt als je kind die ritalin gebruikt
  paracetamol neemt? onze zoon is ziek sinds vanmiddag….
  groetjs

 17. Jacq avatar
  Jacq

  Hallo Yvet,
  Je kan hem gewoon paracetamol geven.
  Mijn Zoons van 13 gebruiken ook ritalin.
  Kan dus geen kwaad.
  Beterschap en succes,
  Groetjes

 18. yvet avatar
  yvet

  Jadank je wel voor je antwoord…blijkbaar viel het ziekzijn mee, vandaag geen koorts meer
  groetjes

Geef een reactie


%d bloggers liken dit: