Home / ADHD onderzoeken / Hoe kom je aan een ADHD-stoornis?

Hoe kom je aan een ADHD-stoornis?

Afbeelding van de hersenen en neurotransmitters bij ADHD, die laat zien hoe chemische processen en verbindingen in de hersenen invloed kunnen hebben op symptomen van ADHD.


Het is nog niet helemaal duidelijk hoe je precies aan ADHD komt. Wetenschappers weten dat ADHD te maken heeft met een stoornis in de uitwisseling van bepaalde stoffen in de hersenen. Deze stoffen zorgen ervoor dat signalen goed worden doorgegeven. Bij ADHD werkt dit proces niet goed, waardoor de hersenen sommige informatie niet goed verwerken en er minder controle is.



Is ADHD erfelijk?

In veel gevallen is ADHD erfelijk. Dit betekent dat ADHD vaak in de familie voorkomt. Als iemand in je familie ADHD heeft, is de kans groter dat jij het ook hebt. Er zijn nog veel vragen over, maar onderzoekers zien steeds meer dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt.

Wil je meer weten over de fabels en feiten over ADHD? Lees dan ook het artikel: Wat zijn de fabels en feiten over ADHD?

Andere oorzaken naast erfelijkheid

Naast erfelijkheid kunnen er ook andere dingen zijn die de kans op ADHD vergroten. Hier zijn enkele factoren die mogelijk invloed kunnen hebben:

  • Tijdens de zwangerschap: Als de moeder tijdens de zwangerschap rookt, alcohol drinkt of drugs gebruikt, kan dit invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen van de baby.
  • Vroeggeboorte: Baby’s die te vroeg worden geboren, hebben een iets grotere kans op ADHD.
  • Complicaties bij de geboorte: Soms ontstaan er problemen tijdens de geboorte, zoals een gebrek aan zuurstof. Dit kan een rol spelen in de ontwikkeling van ADHD.
  • Infecties in de hersenen: Sommige infecties kunnen de hersenen beschadigen en de kans op ADHD vergroten.

Hoe ADHD ontstaat: De rol van erfelijkheid en omgevingsfactoren

Illustratie over hoe ADHD ontstaat met de rol van erfelijkheid en omgevingsfactoren zoals genetica, zwangerschap, rook- en alcoholgebruik, en vroeggeboorte. De afbeelding toont links genetische factoren en rechts omgevingsinvloeden, verbonden door een hersenafbeelding die ADHD-gerelateerde gebieden benadrukt.

We weten nog niet alles over hoe ADHD precies ontstaat. Erfelijkheid speelt een grote rol, maar er kunnen ook andere oorzaken meespelen, zoals omstandigheden tijdens de zwangerschap en de geboorte. Onderzoekers blijven onderzoeken doen om meer te begrijpen over de oorzaken van ADHD.



3 Reacties

  • Ik ben inmiddels 60 jaar en onlangs is na diverse onderzoeken vast komen te staan dat ik, net als mijn dochter, ook ADHD heb. Ben onlangs gestart met Ritalin, maar daar krijg ik een ontzettend droge mond van. Deze week heb ik op proef Dexamfetamine, maar dat bevalt niet echt, hoofdpijn en weer slecht slapen met hele rare heftige dromen. Ik ben benieuwd of er meer oudere personen zijn, bij wie op latere leeftijd de diagnose ADHD is gesteld en wat hun ervaringen met medicijnen zijn en welke medicijnen ze krijgen.
    Verder ben ik wel blij dat de diagnose gesteld is, en ik dus niet dat lastige druk kind op school was omdat ik altijd aandacht wil hebben volgens de leraren, dat kind dat meer tijd buiten dan binnen de klas doorbracht, want ik vond die aandacht juist helemaal niet prettig. Weet nu ook dat impulsief handelen en van de hak op de tak springen komt door de ADHD en ik hoop dat er nu eindelijk een stukje rust gaat komen.
    Dus als er nog meer mensen zijn die de diagnose op oudere leeftijd hebben gekregen, zou ik graag hun ervaringen willen horen.

  • Hoi,
    ik ben yvonne een vrouw van 63 zins een jaar is er bij mij ADHD geconstateerd ik heb jaren antidepressiva geslikt sertraline waarvan mijn bloeddruk steeg en ik 15 kilo ben aangekomen.
    Ik heb jaren gewerkt in de thuiszorg totdat het bedrijf failliet ging en ik thuis kwam te zitten wat een ellende eerst de rechtzaken toen het UWV de druk van de overheid het onbegrip van het UWV en een huisarts die het ook niet meer weet er mee om te gaan.
    Naar de psycholoog en psychiater een tijdje welbutrin gebruikt dat was verschrikkelijk ik werd nog depressiever tot zelfmoord gedachten toe.
    In overleg met de psychiater ben ik gestopt met de welbutrin toen op mindfulnes training gegaan en weer gestart met mijn oude medicijnen sertraline die we weer aan het afbouwen zijn vanwege te hoge bloeddruk en de bijwerkingen mijn astma werd ook weer erger.
    Nu zit ik nog op 25 mg heb 12,5 mg hydrochloorthyazide en neem zonodig o,5 mg alprasolam erbij om rustig te blijven en om te kunnen slapen.
    Mijn spierpijn is terug doordat ik graag wandel en bezig ben en natuurlijk mijn grenzen moeilijk voel omdat ik iets leuk vind en dat dan vergeet dat voel je pas de dagen erna.
    Ik vermijd verjaardagen omdat ik dat te druk vind.
    Ik vind het een hele puzzel om mijn balans terug te vinden en om de beslissing te maken van wel of geen medelijden en met astma en allergie is dit nog moeilijker.
    Daar zou ik echt eens een goede oplossing voor te vinden.
    Het is een lange weg jammer dat daar vroeger niets aan gedaan is dan had het waarschijnlijk anders uitgepakt en had ik waarschijnlijk mijn school wel afgemaakt ik heb het 46 jaar uitgehouwen met werken maar ben nu bek af doordat ik waarschijnlijk al jaren op mijn tenen loop om alles draiende te houden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *